Vívás: Szilágyi Áron aranyérmes az orléans-i GP-viadalon

Vágólapra másolva!
2022.12.10. 20:15
null
Szilágyi Áron aranyérmes lett (Fotó: Dömötör Csaba/archív)
Már a 16 közé is egyedüli magyarként jutott, ám menetelt ennél tovább is háromszoros olimpiai bajnokunk az orléans-i Grand Prix-versenyen – egészen a dobogó felső fokáig.

 

Négy hónap kihagyás után tért vissza a pástra Szilágyi Áron, és hogy újra káprázatosan vívott, azon már meg sem lepődünk.

Hozzászokhattunk már ahhoz, hogy háromszoros olimpiai bajnokunk rendre szállítja az érmeket, ám amit az elmúlt két évben „művel”, az egészen fantasztikus.

Szombaton Orléans-ban a 64-es táblán hét magyar férfi és négy női kardozónk köthetett be, sajnos szépen sorban elbúcsúztunk valamennyiüktől – kivéve Szilágyit.

A Vasas SC kardozójának ugyan voltak nehéz pillanatai a páston (például a nyolcaddöntőben az olasz Nuccio ellen), ám mindig megrázta magát, és tulajdonképpen ellentmondást nem tűrően érkezett meg a legjobb négy közé.

Ahol a dél-koreaiak olimpiai és világbajnoka, Kim Dzsung Hvan várt rá. És bár az elején az ázsiai vívó ránk ijesztett, Szilágyi higgadt maradt, az asszó második felében pedig összesen egy tust engedélyezett ellenfelének, miközben ő hetet adott...

Az pedig újfent egyértelművé vált, hogy Szilágyi Áron akkor van igazán elemében, minél nagyobb a tét: a fináléban Szandro Bazadze következett, és amellett, hogy a grúz fiú gyakorta él színpadias elemekkel a páston, vívni is igen jól tud, amit bizonyít, hogy a világranglista-másodikként köthetett be Szilágyi ellen.

Aki meg az első a listán amúgy, és ez tökéletesen megmutatkozott ebben az orléans-i döntőben, amit egyébként az is bizonyít, hogy Bazadze ezúttal nem vette fel színészi köpenyét – nem is volt rá érkezése, ha partiban akart maradni...

Nos, a grúz tíz tusig jutott, Szilágyi meg boldogan csapott a levegőbe a finálé végén.

Klasszisunk egyébként ezt mondta néhány nappal ezelőtt a visszatérése kapcsán: „Nem feltétlenül lesz szemet kápráztató a vívásom Orléans-ban. Nekem majd a nyári milánói világbajnokságon kell igazán jól vívnom.”

Ha ez a „nem feltétlenül szemet kápráztató” vívás ilyen eredményt hozott, vajon mire számíthatunk júliusban Milánóban...?

Szilágyi Áron: Jókor jött ez a verseny!

„Nagyon jól éreztem magam egész nap, a végére össze is állt a vívásom. Négy hónapot hagytam ki, már megvolt a „pengeéhségem”, úgyhogy éppen jókor jött ez a verseny. Ráadásul feldobott, hogy a franciák elképesztő rendezés mellett bonyolították le a viadalt. A sikerhez persze az is kellett, hogy bejöttek az akcióm, elég csak a döntőt visszanézni: ha ez nem így történik, alakulhatott volna másként is. De a nyolcaddöntős asszóm is: ha nem vagyok háromszoros olimpiai bajnok, szinte biztosan veszítek az olasz Nuccio ellen, ám a szünet után úgy gondoltam, megpróbálok mást, mint addig, s ezt mindenféle tét és teher nélkül megtehetem. Hogy azt az asszót megfordítottam akkora hátrányból, ahhoz mindenféleképpen kellett a rutinom, az évek során felhalmozott sok-sok tapasztalat – ezek sokszor segítenek engem egy-egy győzelemben.”

 

GRAND PRIX-VERSENY, ORLÉANS
Kard. Egyéni. Férfiak. A 32 közé jutásért:
Szilágyi–Terzi (ukrán) 15:4, Iliász–Berre (olasz) 15:11, Szatmári–Girault (nigériai) 15:9, Decsi T.–Ailinca (román) 15:8, Ku Bon Gil (dél-koreai)–Péch 15:10, Alshamlan (kuvaiti)–Gémesi Cs. 15:14, Doddo (amerikai)–Rabb 15:10. A 16 közé jutásért: Szilágyi–Bravo (spanyol) 15:12, Repetti (olasz)–Szatmári 15:13, S. Bazadze (grúz)–Iliász 15:9, Ku Bong Gil–Decsi T. 15:6. Nyolcaddöntő: Szilágyi–Nuccio (olasz) 15:11. Negyeddöntő: Szilágyi–Apithy (francia) 15:11. Elődöntő: Szilágyi–Kim Dzsung Hvan (dél-koreai) 15:8. Döntő: Szilágyi–S. Bazadze 15: 10. Végeredmény: 1. Szilágyi Áron, 2. S. Bazadze, 3. Curatoli (olasz) és Kim Dzsung Hvan (dél-koreai), ...17. Szatmári András, ...25. Iliász Nikolász, ...28. Decsi Tamás, ...35. Rabb Krisztián, ...47. Gémesi Csanád, ...57. Péch Miklós
Nők. A 32 közé jutásért: Szűcs–Aime (francia) 15:10, Pusztai–Gette (német) 15:10, Rotili (olasz)–Battai 15:14, Fu Jing (kínai)–Keszei 15:11. A 16 közé jutásért: Apithy-Brunet (francia)–Szűcs 15:11, Skarbonki (amerikai)–Pusztai 15:14. Döntő: Criscio (olasz)–Apithy-Brunet 15:14. Végeredmény: 1. Martina Criscio, 2. Apithy-Brunet, 3. Georgiadou (görög) és Mormile (olasz), ...18. Pusztai Liza, ...25. Szűcs Luca, ...38. Keszei Kira, ...40. Battai Sugár Katinka

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik