MTI/V. J. 2022.08.12 17:14 Frissítve: 2022.08.12 17:25

Multisport Eb, sportmászás: Vályi Gergő nem jutott elődöntőbe

Vályi Gergő a pénteki selejtező után befejezte szereplését a sportmászók nehézségi számában a müncheni multisport Európa-bajnokságon.

Vályi Gergő a férfi nehézségi mászás selejtezőjében (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


Eredetileg úgy tűnt, hogy sportmászásban senki nem képviseli majd Magyarországot az Eb-n, a 18 éves, ifjúsági Európa-bajnok Vályi Gergő azonban az utolsó pillanatban végül felkerült a nehézségi mászás rajtlistájára.

A sportági versenyeket – ahogy később a strandröplabda küzdelmeit is – a bajor főváros szívében, a Königsplatzon bonyolítják le, a kulisszát neoklasszicista stílusú épületek, köztük a Glyptothek és Propyläen, a városkapu adják.

A férfi nehézségi mászás 53 fős mezőnye is azon a falon próbált minél feljebb jutni, amelyet az utóbbi épület elé építettek fel. Ebben a számban a sportolók egy biztosító kötél segítségével másznak, hat percük van arra, hogy minél magasabbra jussanak, és két pályát is teljesítenek.

Vályi a B-pályán kezdett, ez jobban sikerült neki, aztán az A-n hamar leesett, ez pedig a verseny végét jelentette számára. A vasárnapi elődöntőbe a legjobb 26 jut, és bár a selejtező még zajlik, az már biztos, hogy a magyar mászó nem juthat tovább.

„Az utolsó pillanatban született meg a döntés, hogy indulok itt Münchenben
– mondta Vályi Gergő az MTI-nek. –Az első utammal viszonylag elégedett vagyok, a második sajnos nagyon rosszul ment. Az nehezebb is volt és sajnos lepattant a lábam, így még azelőtt leestem, hogy elfáradtam volna.”

A fiatal versenyző a távlati céljaival kapcsolatban úgy fogalmazott, jövőre szeretne elődöntőbe jutni a felnőttek között, két év múlva pedig az olimpiai kvalifikációs versenyeken már döntőzni. Hozzátette: a felnőtteknél jóval nehezebbek a pályák, mint az ifjúságiaknál, és ezáltal nehezebbek a mozdulatok is, amelyeket kivitelezni kell.

A Nemzeti Sportot a helyszínről, Münchenből Pozsonyi Szilárd tudósítja.

2022.09.23 10:36:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2022.09.22 15:58:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2022.09.22 10:56:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A világkupának fontos szerepe van az októberi világbajnokság előtt.

2022.09.21 23:46:41

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Aki mindebből csak a versenyzői becsvágyra következtet, az a helyzet alapos továbbgondolására szorul. Szívesen segítek neki. Szekeres Pál ép sportmúltja, beágyazottsága, annak szolgálatba állítása olyan változtatásokra is képes volt, amelyek révén Magyarország ma a parasportban is felzárkózott a világ élvonalához.