SAJÓSZEGI VERONIKA 2012.12.25 16:35 Frissítve: 2015.03.12 02:06

Mit válasszunk a karácsonyi menüből?

Karácsonykor még az is nehezen áll ellen a rengeteg finomságnak, aki egyébként rendszeresen sportol és odafigyel az egészséges táplálkozásra. Ha mégsem szeretnéd teljes aszkézisben tölteni az ünnepeket – a bejgli- és halászlémérgezést pedig elkerülnéd –, eláruljuk, milyen ételeket érdemes választanod a karácsonyi menüből!

 

Az ilyen látványnak nem könnyű ellenállni

Reggeli
Fogyassz egészséges reggelit karácsonykor: legyen benne legalább egyféle zöldség vagy gyümölcs, illetve valamilyen teljes értékű fehérje, mint a tojás. Jóllakottnak érzed majd magad tőle, ezért nem állsz neki összevissza enni a nagy ebéd vagy vacsora előtt.

Tápláló fogások
Szolgálj fel tápláló ételeket is az ünnepi vacsorán! Kínálj salátát és zöldségeket a hagyományos köretek mellett, így biztos lehetsz benne, hogy valami egészséges is lesz a menüben.

Vidd magaddal!
Ha vendégségbe mész, pakolj be magadnak egy zacskó egészséges rágcsálnivalót, ha esetleg nem találnál semmi ínyedre valót az ünnepi asztalon, akkor is legyen mit nassolnod. Egy alma, egy narancs vagy egy zacskó mandula, mogyoró remek hordozható csemege.

Egyél gyakran!
Fogyassz 3-4 óránként egy-egy kisebb adag ennivalót egész nap! Ez segít stabilan tartani a vércukorszintedet és sokkal egészségesebb, mintha nagy tányér ételeket ennél.

Pakold meg a tányért!
Tegyél a tányérodra bőven tápláló és vitamindús ételeket, ne pedig kalóriadús, zsíros falatokkal pakold meg! Válaszd a sült pulykahúst vagy a sonkát és egyél hozzá zöldséget! Persze ehetsz a magas kalóriatartalmú ételekből is, de ha salátával és sovány hússal kezded, mire oda jutsz, már majdnem teli vagy.

Borozz!
Igyál egy pohár vörösbort a karácsonyi vacsorához, melynek magas rezveratrol tartalma segít megelőzni a szívbetegségeket és a rákot. Ha nem iszol alkoholt, fogyassz szőlőlevet vagy ásványvizet!

Önkontroll
Gyakorold az önmérsékletet : ahelyett, hogy teljesen megvonnád magadtól a karácsonyi finomságokat, egyél csak egy vékony szeletet vagy egy falatot. Ahhoz elég, hogy megkóstold, de mégsem eszed tele magad.

Teázz!
Igyál meg egy csésze teát a desszert előtt vagy helyett! Tele van antioxidánsokkal, ráadásul eltelít annyira, hogy kevésbé kívánd a sütit és az édességet.

2022.12.01 14:49:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A bokszszakember egykor profi gálákat szervezett, manapság az IBO megfigyelőjeként dolgozik.

2022.11.27 23:56:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Liu testvérek históriája is e témába vág, csak tükörből nézve éppen. Ami történt, történik velük, az nemcsak a pénzért való hajsza, hanem egy szemforgatós hatalmi játszma része is inkább, s bizony megint mi szenvedünk vereséget a küzdelemben.

2022.11.26 23:28:35

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2022.11.25 18:43:10

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén őrzi az Elek Ilonától kapott emlékkoszorúját az 1964-es tokiói játékok aranyérmese.

2022.11.24 11:12:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Szelek szárnyán igényesen tördelt, informatív kiadvány, azok is élvezhetik, akik nem szeretnek repülni.