Férfi sportcipők – melyiket válasszuk kezdőként?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.06.28. 12:52
null
Fotók: <a href="https://modivo.hu/" target="_blank">modivo.hu</a>
Címkék
Ha rendszeresen sportolunk, vagy most készülünk életmódot váltani, akkor elengedhetetlen a megfelelő lábbeli kiválasztása hozzá. Ez még akkor is igaz, ha csak hobbiszinten, alkalmanként szeretnénk sportolni. Mi alapján és hogyan érdemes megtalálni a számunkra legjobb sportcipőt? (x)

 

Miért fontos a megfelelő sportcipő?
Sokan félvállról veszik a megfelelő sportcipő kiválasztását, és csak egy „valamilyen” cipőt vesznek fel, amikor elkezdenek sportolni. Pedig egy rossz sportcipő nem csak a teljesítményünket ronthatja jelentősen, de bizony komoly sérüléseket is szerezhetünk általa. Ugyanis nem mindegy, milyen típusú sportcipőt választunk a különféle mozgásformákhoz. Ráadásul más kell kültéri és beltéri edzésekhez is. Eleinte talán nem tűnik olyan fontosnak, de aki egyszer már sportolt rossz cipőben, az pontosan tudja, hogy mennyire lényeges. A kültéri sportcipők például jobban barázdáltak, és sokkal hatékonyabban megtapadnak a terepen is, mint egy beltéri cipő. Utóbbi jól tapad parkettán, vagy gumiszőnyegen, viszont kint, az aszfalton csúszhat, ami által komoly sérüléseket szerezhetünk. Aki futásra adja a fejét, ott sem mindegy, milyen cipőt választ. A futócipők talpa nem lehet ugyanis teljesen egyenes, a megfelelő teljesítmény végett enyhe görbület jellemzi őket, ami által sokkal könnyebben futhatunk. Viszont egy tornához, edzéshez használt cipőnek már az a jobb, ha egyenes a talpa, ez ugyanis sokkal nagyobb stabilitást biztosít például súlyemeléskor, vagy torna alatt. S ha már a talpaknál tartunk, még edzésformán belül is rengetegféle típus létezik, amit ha nem jól választunk ki, akkor bizony komoly lábproblémákat okozhatunk magunknak. Ha a sportcipő talpa túl kemény, vagy kevésbé tapad jól, akkor minden ilyen terhelés az ízületeinkre fog rámenni. Ez pedig teljesen elveheti a kedvünket az edzéstől. Nagyon nem mindegy tehát, milyen sportcipőt választunk. Ráadásul még a megfelelő ruházatról nem is beszéltünk. A https://modivo.hu/c/ferfiak/ruhanemu/polok-es-trikok kattintva megtaláljuk hozzájuk a megfelelőket.


Mi alapján válasszunk sportcipőt?

A megfelelő férfi sportcipő kiválasztását értelemszerűen a mérettel kezdjük, de nem csak az ismert lábméretünket érdemes ilyenkor szem előtt tartani. Fontos tudunk, hogy széles vagy keskeny lábfejünk van és ahhoz mérten kiválasztani a megfelelő modellt. Amikor sportcipőt választunk, az nem jó ugyanis, ha pont jó lesz a lábunkra. Kell legalább egy fél vagy egy centis hely a lábnak, hogy megfelelően tudjuk edzés közben szellőzni, és szabadon lekövethesse a lábunk a mozgásunkat. Ugyanis egy pont jó cipő edzés közben a felmelegedett test és a megizzadt láb miatt kényelmetlenné fog válni. Ezen kívül alap, hogy a kiválasztott sportformához nézünk cipőt. Ezt már említettük, hogy mennyi kezdő elhanyagolja. Az egyenes talpú, edzésre használt cipőkben ugyanis nem jó futni, amíg a speciális futócipőkben nem szerencsés súlyt emelni. Vagyis minden sporthoz a legjobb az ajánlott cipőket választani. Az olyan nagy márkák, mint az Adidas, vagy a Nike, nem véletlenül fejlesztik évtizedek óta sportonként a cipőiket, érdemes tehát olyat nézni, ami megfelel a választott sportnak. S ha már a márkáknál járunk: mennyit érdemes rááldozni? Nos, „noname”, alacsony minőségű sportcipők már több szempontból sem jók még egy kezdőnek sem. Egyrészt ezekben nincs olyan technológia ami elvezetné az izzadságot, másrészt a talpszerkezete – pont az olcsó anyagok miatt – pár használat után teljesen tönkre fog menni. Vagyis hiába vettük meg csupán pár ezer forintért azt a cipőt, valószínű már pár alkalom után utálni fogjuk. Nem elég, hogy büdös lesz, hiszen nem fogja tudni elvezetni az izzadságot, de a talprésze miatt igen hamar utáljuk majd használni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik