H. Á.
2023.10.02 18:44 Frissítve: 2023.10.02 23:27

Elismerés: Karikó Katalin az első Nobel-díjas magyar nő

A Svéd Királyi Akadémia hétfőn délelőtt bejelentette, hogy az idei orvosi Nobel-díjat a biokémikus Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman mikrobiológus kapja az mRNS alapú oltóanyagok kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

 

Karikó Katalin decemberben veheti át a díjat (Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet)

Karikó Katalin első magyar nőként részesült a világ legrangosabb tudományos elismerésében, s összességében az MTI számításai szerint a 15. magyar, vagy magyar származású Nobel-díjas.

A kitüntetéssel 11 millió svéd koronát (368 millió forintnyi összeget) kap Karikó és Weissman, s a díjátadóra hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján kerül sor.

A 68 éves kutató 1955-ben Szolnokon született, Kisújszálláson nőtt fel, a Szegedi Tudományegyetem biológia szakán diplomázott 1978-ban, s öt évvel később ugyanitt avatták doktorrá. Karikó 1985-ig az Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézetének kémiai részlegén végezte vírusokkal kapcsolatos kutatómunkáját, majd egy leépítés miatti elbocsátását követően családjával az Egyesült Államokban költözve folytatta, immár molekuláris biológiai területen – s 1988-tól kezdett együtt dolgozni Drew Weissmannal.

Ennek a 35 éve tartó együttműködésnek az eredményeként Karikó Katalin és Weissman voltak, akiknek kutatásai lehetővé tették, hogy a koronavírus-járvány 2019 decemberi kitörését követően néhány hónapon belül a gyógyszergyárak közül elsőként a Pfizer-BioNTech működőképes és engedélyezett vakcinát állítson elő. A különböző betegségek elleni oltóanyagok előállítása korábban hosszú évekig tartott, ám Karikóék munkájának köszönhetően a koronavírus elleni oltás kifejlesztése tesztelése és engedélyeztetése alig 12 hónap alatt lezárulhatott.

Az mRNS-sel folytatott munkájáért Karikó és Weisman az elmúlt években a legrangosabb tudományos elismeréseket már átvehette, csupán a Nobel-díj hiányzott – eddig…

 
Az édesanya Nobel-díja – Ballai Attila jegyzete
Kép: Karikó Katalin ajándék mezt kapott a Mol-Pick Szegedtől
Világhírű magyarok: a mama épp megmenti a világot, a lánya olimpiai bajnok

Túlzás nélkül mondható tehát, hogy Karikó Katalin munkásságának köszönhetően sikerült nagy hatékonysággal visszaszorítani, megállítani a koronavírus terjedését, s a nemzetközi tudományos körök mellett idehaza is elismerték, állami elismerések mellett egyetemi tiszteletbeli, díszdoktori címeket kapott, s Szeged városa sem feledkezett meg róla, díszpolgári címet adományozott neki, míg a Pick-Szeged kézilabdacsapata egy névre szóló dedikált mezzel köszönte meg erőfeszítéseit.

S ha már sport: Karikó Katalin lánya, Francia Zsuzsanna még Magyarországon, Szegeden született, 1982-ben, s nem követte édesanyját a tudomány világába, viszont ő is kitüntette magát a maga által választott területen: az Egyesült Államok színeiben Pekingben (2008) és Londonban (2012) is tagja volt a győztes evezős nyolcasnak, nem mellesleg ötszörös világbajnok is.

2023.12.10 13:51:20

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A háromszoros világbajnok egy teljes napját végigkísérte a CSC legújabb epizódja.

2023.12.10 12:44:36

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Edzői hitvallása: egy trénernek meg kell tanulnia azonos hullámhosszon lenni a tanítványával.

2023.12.08 13:36:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A szertornában a gerendát kedvelte, úszóként a váltót – ma is inspirálja a sport közösségteremtő ereje.

2023.12.06 17:14:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A játszótér köré húzott futópályán szuszogva-lihegve araszoló kocasportoló is legfeljebb csak érti, mintsem a tulajdon bőrén érzi, mennyi lemondásból és nevetséges kompromisszumból áll össze egy olimpiai részvétel kiharcolása – főleg a saját mindennapi kínszenvedéseivel összehasonlítva. És akkor még csak egyetlen olimpiai szereplésről beszéltünk, nem a nyolcadikról. Merthogy a tőrvívó Mohamed Aida történetesen erre készül, a nyolcadik ötkarikás részvételre.