SZ. A. 2021.06.12 19:40 Frissítve: 2021.06.12 20:12

Cselgáncs-vb: két japán aranyérem szombaton Budapesten

Kettős japán győzelemmel zárult a Papp László Budapest Sportarénában zajló cselgáncs-világbajnokság hetedik versenynapja. A férfiak +100 kilogrammos súlycsoportjában Kageura Kokoro, a nők +78-as csoportjában Aszahina Szara győzött. Sipőcz Richard és Szigetvári Mercédesz egyaránt a legjobb 16 között búcsúzott. Vasárnap a csapatversennyel zárul a vb.

Kageura Kokoro (kékben) aranyérmet nyert Budapesten (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Magyar sikerekkel indult az olimpia előtti utolsó kvalifikációs pontokat osztó világbajnokság: a 20 éves Sipőcz Richard (Széchenyi Egyetem SE Győr) erőnyerőként a második fordulóban kezdett, ahol ipponnal lépett túl a 28 éves, Pánamerikai Játékok-ezüstérmes kanadai Marc Deschenesen. Ezután viszont már a tavalyi Európa-bajnok és háromszoros Grand Slam-nyertes, 25 esztendős orosz Tamerlan Basajev következett, aki kivárta az idejét és a hosszabbításban győzött iponnal – aztán elment a döntőig, ahol viszont alulmaradt az Ázsia-bajnok, négyszeres Grand Slam-győztes, 25 éves Kageura Kokoróval szemben.

A nők +78-as kategóriájában a 23 éves Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC) az első fordulóban Borjana Marjanaccal fél perc alatt végzett és a másodikból is ipponnal ment tovább a háromszoros Afrika-bajnok, 29 éves algériai Szonja Asszelah ellen. A harmadik körben viszont a nyolcszoros Grand Slam-nyertes, a tavalyi Pánamerikai Játékok győztese, a kétszeres vb-döntős 32 éves brazil Maria Suelen Altheman a meccs felénél csinált egy vazari-értékű akciót, ezért a két intéssel álló Szigetvárinak kellett végig próbálkoznia. Becsülettel meg-megindult, ám igazából a fogásig sem jutott el, így ő is a legjobb 16 között búcsúzott.

A fináléig két japán ért el: a vb-ezüstérmes, egyszeres Grand Slam-győztes, 24 éves Tomita Vakaba, illetve a szintén 24 éves, de háromszoros világbajnok és 8-szoros Grand Slam-győztes Aszahina Szara. Természetesen hosszabbításba torkollott a rangadójuk, amin talán az esélytelenebb Tomita tett többet a sikerért, ám a nagyobb tudás Aszahinánál volt, így ő megállt két intésnél, riválisa viszont megkapta a harmadikat is, amivel eldőlt a meccs.

Amilyen furán hangozhat, annyira tűnt megváltásnak a vereség és a küzdelem vége Tomitának, hiszen megsérült a bokája, nem tudott ráállni, ami viszont az egész világbajnokság egyik legszebb jelenetsorát eredményezte. Legyőzője ugyanis átsétált a tatami másik oldaláról, a hátára kapta legyőzöttjét, a sarokban vele a hátán(!) hajolt meg, majd tovább „sózsákolva” cipelte az öltőzig. Tomita a díjátadóra sem tudott kibicegni, úgyhogy az ő üres helye mellett szavalta büszkén a japán himnusz Aszahina.

Ezzel avéget értek az egyéni versenyszámok, vasárnap a csapatversennyel zárul a világbajnokság a Papp László Budapest Sportarénában: a mieink Üzbegisztánnal kezdenek, majd a Brazília–Kazahsztán párharc továbbjutója következhet.

VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
Férfiak. +100 kg. 1. forduló: Sipőcz Richard erőnyerő. 2. forduló: Sipőcz–Deschenes (kanadai) 10–0. 3. forduló: Sipőcz–Basajev (orosz) aranyponttal 0–10. Döntő: Kageura (japán)–Basajev 7–0
Világbajnok: Kageura Kokoro (Japán), 2. Tamerlan Basajev (Oroszország), 3. Roy Meyer (Hollandia) és Jakiv Hammo (Ukrajna)
Nők. +78 kg. 1. forduló: Szigetvári Mercédesz–Marjanac (bosnyák) 10–0. 2. forduló: Asszelah (algériai) 10–0. 3. forduló: Szigetvári–Altheman (brazil) 0–7. Döntő: Aszahina (japán)–Tomita (japán) aranyponttal 10–0
Vb: Aszahina Szara (Japán), 2. Tomita Vakaba (Japán), 3. Beatriz Souza (brazil) és Maria Suelen Altheman (brazil)

2021.07.24 10:59:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Az MTVA vezérigazgatója ígéri, a magyar olimpiai aranyak garantáltan képernyőn lesznek.

2021.07.23 13:33:23

Egyéb egyéni KREBS ANDRÁS

Magyarország legelegánsabb szabadtéri rendezvénye idén is óriási közönségsikert aratott.

2021.07.20 16:02:24

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A divat és a sportolás összeegyeztethető? De még mennyire, hogy igen. (x)

2021.07.19 14:41:57

Egyéb egyéni BABJÁK BENCE

Az 1972-es olimpia a német sportsikerek helyett a mai napig a terrorizmust szimbolizálja.

2021.07.18 10:36:36

Egyéb egyéni MOHAY GÁBOR

Időutazás a Győri Nemzeti Színház igazgatójával a családi futballörökségtől a Puskás-musicalig.