WTCR: Ez a győzelem olyan, mint egy megváltás – Michelisz

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2021.10.14. 08:50
null
A magyar versenyzőnek a következő erőpróbán új pályához kell alkalmazkodnia
A győzelem jelentette érzelmi pluszt, a cseh futamon megszerzett lendületet felhasználva szeretne jól szerepelni a hétvégi pau-i túraautó-világkupaversenyen Michelisz Norbert.

 

– Hatszázhatvanöt ínséges nap után végre újra a dobogó felső fokán pezsgőzhetett. Végtelennek tűnt?
– Hosszú volt, de éreztem, hogy előbb-utóbb jön majd a győzelem – tovább tartott, mint szerettem volna, de jobb későn, mint soha – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Michelisz Norbert, a túraautó-vk 2019-es győztese, aki a múlt héten a cseh főfutamon diadalmaskodott

Voltak hullámvölgyei, megingásai ezekben a hónapokban?
– Persze, ráadásul ez a győzelem nem feledtetett el minden rosszat. Nyilván önbizalom-növelőnek jó volt, de messze még a szezon vége, nem végeztünk el minden feladatot, hiszen továbbra is nagyon nagy a lemaradásom az éllovasokhoz képest. A cél, hogy ezt a formát valahogy fenntartsam az idény végéig, hogy kihozzam a lehetőségeimből a maximumot.

Azt mondja, a siker nem feledtet minden rosszat. De akkor mit jelentett?
– Azt, hogy van még remény, hogy a bajnoki cím esélye nem úszott el végleg. És ahogy már mondtam, az önbizalmamat is növelte. Hiába nyertem már sok futamot, hiába szereztem bajnoki címet, és hiába éreztem, hogy jön majd a győzelem, kicsit olyan, mint egy megváltás, amikor tényleg bekövetkezik.

Akkor talán még jól is jön, hogy rendhagyó módon a hétvégén újra autóba ül?
– Biztosan, mert ilyenkor van lehetőség a győzelem jelentette érzelmi pluszt, a megszerzett lendületet kihasználni. Nincs rá garancia, hogy sikerül, és semmiképpen sem szabad hátradőlni a győzelem után, de hogy számít, az biztos.

Elemezte már a győztes futamot?
– Nem volt túl sok időm rá, de azt elmondhatom, a rajt mindkét cseh futamon kulcsfontosságú volt, a főversenyen ezen felül hozzájött még a sikerhez, hogy hiba nélkül teljesítettem a távot. Ehhez pedig maximális koncentráció és megfelelő mentális felkészültség kellett.

Változtatott a felkészülésén?
– Igen. A hungaroringi futam után éreztem, hogy muszáj lesz. Úgy éreztem, ennyi balszerencse már a világon nincs, úgyhogy nekem is változtatnom kell. Visszatértem Matics Zsoltihoz és a Fit 4 Race-edzésmódszerhez, amely annak idején is sokat segített, ahogy most is. A gyermekeim születése óta kevesebb lehetőségem volt Zsoltival készülni, és igazság szerint ki is tartott az a sok munka, amit a gyerekek születéséig elvégeztem. Mostanra azonban valószínűleg elhasználtam ezeket a tartalékokat, úgyhogy vissza kellett térnem arra az útra, amelyen 2010-től tulajdonképpen a bajnoki címig jártam.

A gyakorlatban mit jelent ez?
– Heti négy-öt edzést, mentális felkészülést. Ez nagyon sokat segített.

Rajthoz állt az Ultrabalatonon egy váltó tagjaként. Mennyit futott?
– Két részletben majdnem harminc kilométert. Az idén fedeztem fel magamnak a futást, január elseje óta ötszáz kilométert tettem meg. Kombinálom a Zsolti-féle edzésekkel, amelyek nem az erő-állóképességet helyezik előtérbe, hanem inkább a szem-kéz koordinációt, a stressztoleranciát, a váratlan helyzetek kezelését. A futás pedig ehhez jó kiegészítő tevékenység, amely fizikailag kifáraszt, de mentálisan feltölt.

Lehet, hogy egyszer maratoni távon is látjuk?
– Megfordult a fejemben, de ahhoz speciális felkészülés szükséges, mert ha már elindulok egy ilyen versenyen, szeretnék jól teljesíteni. Most azonban erre nincs idő, hiszen elsősorban autóversenyző vagyok, és ez mindenben elsőbbséget élvez.

A hétvégén új helyszín, a franciaországi Pau következik. Ugrás az ismeretlenbe?
– Valahogy úgy. Nem ismerem a pályát, de szerencsére a többiek sem, és én az átlagosnál mindig is jobban tudtam alkalmazkodni az új pályákhoz, gyorsabban kiismertem a nyomvonalat. Remélem, ezen a hétvégén sem lesz másként.

Ez veleszületett képesség?
– Biztosan lehet fejleszteni is, de az alapja a precíz felkészülés.

Milyen eredményre számít?
– Ha a hungaroringi és a cseh hétvégéből indulok ki, akkor az alap, hogy bekerüljek a top tízbe, és a lehető legtöbb pontot gyűjtsem. Azt nem tudom megmondani, van-e esélyünk újra a dobogóért harcolni, de ha nincs, még mindig ott van a fordított rajtrácsos verseny. Titkon abban reménykedem, hogy jól sikerül az időmérő edzés, bejutok a Q3-ba, s onnantól bármi megtörténhet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik