A kazahokkal kezd férfi párbajtőrcsapatunk Párizsban

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.07.10. 09:32
A párizsi játékokon éremesélyesnek számít az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású kvartett (FOTÓ: FIE)
Még meg sem szerezték a kvótát, sokan már a párizsi (arany)érmet emlegették férfi párbajtőrcsapatunkkal kapcsolatban. Tény, a kvartett szépen összeállt és minden esélye megvan a nagyszerű olimpiai szereplésre.

 

Bronzérmet szerzett a 2016-os riói játékokon a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összetételű férfi párbajtőr-válogatott, Tokióba viszont nem jutottak ki a fegyvernem képviselői csapatban.

Riót megelőzően 2004-ben Athénban ezüstöt nyertek a magyarok (Boczkó, Imre, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián), a dobogó felső fokán pedig nagyon régen állt Magyarország csapata férfi párbajtőrben: 52 esztendővel ezelőtt a müncheni játékokon győzött az Erdős Sándor, Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Osztrics István, Schmitt Pál összetételű gárda.

Vajon az elődök nyomdokaiba lép Párizsban az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású kvartett?

„Mernünk kell nagyot álmodni – jelentette ki Dancsházy-Nagy Tamás fegyvernemi vezetőedző februárban, amikor bizonyossá vált, hogy csapata megszerezte a kvótát. Szeretnénk bizonyítani, hogy az eddigi eredményeink mögött jócskán van tartalom.”

A férfi párbajtőrcsapat ebben az összetételben vív már két esztendeje, a szakág képviselői egyöntetűen azt hangoztatták Tokió után, az, hogy Japánban csak Siklósi Gergely léphetett pástra, valamelyest felgyorsította az érési folyamatot, hiszen a vívók úgy érezték, ha Siklósinak sikerült, nekik miért ne sikerülne?

Ugyan ez a fegyver kétélű volt, elsülhetett volna rosszul is, szerencsére nem így történt, szóval leírhatjuk: jól jött, hogy a junioroktól egy komplett, összeszokott, a korosztályos világversenyeken sikert sikerre halmozó trió lépett a felnőttek közé – Andrásfi Tibor, Koch Máté és Nagy Dávid kiválóan ismerte (és ismeri) egymást, úgyhogy voltaképpen „csak” be kellett építeni ebbe a csapatba Siklósi Gergelyt.

„Andrásfi Tibor, Koch Máté és Nagy Dávid együtt jött a junioroktól, a feladatom az volt, hogy Siklósi Gergőt beépítsem közéjük. Ez határozta meg az elmúlt éveket, miközben kialakult egy jó taktikai repertoár, a kétségkívül változatos rotációs lehetőségeket pedig három tényező határozza meg: az ellenfél taktikai felállása, hogy kinek ki fekszik és ki nem, továbbá a napi forma, illetve hogy éppen milyen erő-állóképességgel rendelkezik egy-egy vívóm – mondta Dancsházy-Nagy Tamás, majd a kérdésre, mitől, miért jó ez a csapat, így válaszolt: – Van egy nagyon jó érdekközösségük, és a szeretet nyelvén beszélnek egymással a fiúk. Tisztelik és szeretik egymást. Azt hiszem, amivel többek vagyunk másoknál, az ez. A srácoknak fiatal koruk ellenére éretten gondolkodnak, és így, éretten állnak hozzá a munkához is.”

A négyes a bázeli Európa-bajnokságon kívül maradt a négyes táblán: a spanyolok elleni negyeddöntős fiaskó után azonban összekapta magát, és odaért az ötödik helyre.

Párizsba egyértelműen éremért utazik a válogatott – ahhoz, hogy harcolhasson a dobogóért, a négy közé jutásért meg kell vernie a kazahokat. Nem könnyű feladat, hiszen erős csapat, ráadásul a férfi párbajtőrre hatványozottan igaz, hogy nagyon kiegyensúlyozott a mezőny, képtelenség jósolni, ugyanakkor a mieink verték már meg Kazahsztánt, legutóbb például a februári heidenheimi világkupa-viadalon. Ha ezt az akadályt sikerrel veszi a gárda, az elődöntőben jöhet a francia–egyiptomi meccs győztese. Ha meg…

Ne folytassuk, nincs értelme. Meg különben is, ez a négy fiú tudja, mi a dolga.

ANDRÁSFI Tibor
A Tibikéből mára Tibó lett, a név nem véletlen, hiszen a 24 éves párbajtőröző edzője édesapja, Andrásfi Tibor. A páston is nagyon szerény, sohasem reklamáló sportoló vívása rendkívül elegáns – Nagy Dáviddal és Koch Mátéval pedig majdhogynem gyerekkoruk óta szállítják a fegyvernem sikereit a világversenyekről. A bázeli Eb-n szerzett bronzérmével egyéniben is lehetőséget kap Párizsban.
„Technikailag és taktikailag összeszedett vívó vagyok, aki a páston sok mindent képes megcsinálni, de még manapság is hajlamos vagyok néha elizgulni egy-egy asszót. Olimpián ugyan még nem jártam, de a körítése és a hangulata biztosan más, mint a többi versenynek. Mindenképpen szeretnék érmet szerezni Párizsban – legalább egyet.”

KOCH Máté
Felkészülését tavaly január óta Boczkó Gábor szövetségi kapitány irányítja, azelőtt Halla Péter volt a mestere. Míg korábban különcnek és furának nevezték őt, mára már egyértelműen különlegesnek és nagyszerűnek tartják a vívás világában a 24 éves sportolót, aki a 2019-es junior Európa-bajnoki arany után tavaly Milánóban a felnőttek között is csúcsra ért: világbajnoki aranyat szerzett.
„Ösztönből vívok, sosem gondolom túl a szituációkat, és mindent megteszek azért, hogy elérjem a célomat. Sajnos hajlamos vagyok a túlpörgésre, és még meg kell tanulnom kezelni azt a helyzetet, ha valami kizökkent. Az olimpián kisebb létszámú a mezőny, de rendkívül sűrű. Szeretnék éremmel zárni Párizsban, az lenne a jó, ha két arannyal térnék haza.”

NAGY Dávid
Régóta a magyar vívás nagy ígéretének számít a 24 éves vívó, aki a kezdetektől Halla Péterrel készül, s bár a Párizsban egyéniben nem dobhat nagyot, mert csak a csapatversenyen bizonyíthat, a társaival magasra juthat. Érmeket a korosztályos versenyeken is nyert, aztán a felnőttek között is szerzett már Grand Prix-viadalon ezüstöt, ám a nagy áttörés még várat magára.
„Tanulni mindig van mit: erényem a gyorsaság, és hogy sosem adom fel, viszont ha tompább napom van, nehezen pörgetem fel magam. Az olimpia a legrangosabb verseny, ezért jár a legnagyobb dicsőség – élvezni kell minden pillanatát. Akkor lennék a legboldogabb, ha az aranygéppel jöhetnék haza Párizsból.”

SIKLÓSI Gergely
A 26 éves, egyéniben világbajnok és olimpiai ezüstérmes párbajtőröző Szalay Gyöngyinél kezdte a pályafutást, aztán 11 év után váltott, és 2017 óta készül Dancsházy-Nagy Tamással. A korosztályos sikereket a felnőttek között is nagyszerű eredmények követték, jó ideje már egyértelműen a férfi párbajtőrcsapat vezéregyénisége – páston és azon kívül egyaránt.
„Nagy hiányosságom már nincs, csak apróbbak, az pedig előny, hogy tiszta fejjel tudok vívni, hogy képes vagyok végig higgadt maradni az asszók során. Az olimpián az a lényeg, ki tudja kizárni a külső tényezőket, és ki képes az egyébként nem nagy létszámú versenyen a maximális teljesítményt nyújtani. Ha legalább egy aranyérmet szerzek, elégedetten térek haza Párizsból.”

A CSAPATTAGOK

A PÁRIZSI PROGRAM
Férfi párbajtőr
Augusztus 2., 13.30: csapatverseny

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik