Gyurta Dániel újra a régi!

Vágólapra másolva!
2005.11.21. 17:47
Címkék
Jó hír azoknak, akik az utóbbi hónapokban Gyurta Dánielért aggódtak: a 200 méteres mellúszás olimpiai ezüstérmese újra a régi, sőt jobb, mint annak előtte. A még mindig csak 16 éves szupertehetség új magyar csúcsot úszott a hétvégi, zágrábi nemzetközi versenyen, ami azért is nagy szó, mert nem egy rövidpályás specialistáról van szó. Gyurta Dániel lapunknak elmondta: elég mély gödörben volt néhány hónappal ezelőtt, de a kéthónapos, "úszásmentes" szabadság megtette a hatását, és nagyon jól megy neki az úszás.
Az athéni ezüstérmes Gyurta Dániel újra célba veheti a sikereket
Az athéni ezüstérmes Gyurta Dániel újra célba veheti a sikereket
Az athéni ezüstérmes Gyurta Dániel újra célba veheti a sikereket
Az athéni ezüstérmes Gyurta Dániel újra célba veheti a sikereket
"Úgy érzem, a legutóbbi időeredményeim önmagunkért beszélnek" – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Gyurta Dániel azután, hogy a hétvégén új, egyelőre nem hivatalos országos csúcsot ért el a zágrábi nemzetközi rövidpályás viadalon (2:08,49 perc).

"Nem azt mondom, hogy máris csúcsformában vagyok, de a kéthónapos pihenő nagyon jólesett – folytatta a Jövő SC vesrenyzője. – A kétszáz méterem még nem tökéletes, még nem bírom végig úgy, ahogyan szeretném, az állóképességem nem százszázalékos."

Gyurta Dánielt eddig nem sprinterként ismertük meg, emiatt a rövidpályás országos csúcs különösen sokat mondó eredmény.

"Nos, valóban úgy van, hogy a nagymedence jobban fekszik a stílusomnak, de azért a fordulóim, amelyek rövid pályán sokat számítanak, nem olyan rosszak" – magyarázta a fiatal versenyző, aki azt is elárulta, hogy megújult technikával úszik.

"Arról van szó, hogy tavaly a kartempóm dinamikája lecsökkent, azon kellett változtatni. Nem volt könnyű megszokni, hiszen az új mozgás sokkal nehezebb, de sokat gyakoroltam, és most már minden rendben van. Egy laikus is észreveszi, hogy valami változott, Hódmezővásárhelyen is sokan odajöttek hozzám azzal a kérdéssel: 'Mi van, új technikával úszol?'.

Gyurta Dániel elmondta: nagyon sajnálja, hogy a decemberi, trieszti rövidpályás Európa-bajnokságon nem indulhat, mert még mindig túl fiatal hozzá, és az Európai Úszószövetség szabályai nem teszik lehetővé, hogy rajthoz álljon.

"Fáj, mert tényleg jól megy az úszás, de szerencsére ez az utolsó jelentős verseny, amelyen a korom miatt nem úszhatok. Jövőre, a budapesti nagymedencés Európa-bajnokságon már én is ott lehetek" – tette hozzá.

Gyurta Tamás, Dani édesapja érezhetően nagyon örül annak, hogy a fia túljutott a nehéz időszakon, és ismét figyelemre méltó eredményeket tud felmutatni.

"Dani egy tizenhat éves fiú, aki egyszerűen túl volt hajtva, állandó eredménykényszerrel úszott, és a szervezete azt mondta, elég – mondta el a nehéz időszakról Gyurta Tamás. – Ezért is döntöttem úgy akkoriban, hogy a világbajnokságon ne induljon. Féltettük őt. Az ilyen helyzeteket csak egy szülő tudja igazán jól megítélni. Képzelje csak el, mi történt volna, ha ott van Montrealban, és látja a többieket úszni. Most pihenésre volt szüksége, arra, hogy nyaraljon egy jót. Azt hiszem, jó döntést hoztunk."

Mint ismert, Gyurta Dániel az olimpia után hullámvölgybe került, másodpercekkel elmaradt azoktól az időktől, amelyekre korábban képes volt, és nem tudta megúszni a szintidőt a nyári montreali világbajnokság előtt. A nyári országos bajnokság előtt edzője, Széles Sándor be is jelentette Kiss László szövetségi kapitánynak és a Magyar Úszószövetség vezetőinek, hogy Gyurta nem indul a vb-n.

Noha Gyárfás Tamás, a szövetség (MÚSZ) elnöke kezdetben szerette volna meggyőzni a családot arról, hogy Dani mégis próbálja meg, sőt szintidő nélkül is kiküldte volna a vb-re a MÚSZ elnöksége, végül meghajolt a család és a versenyző döntése előtt.

Gyurta Dániel a nyáron két teljes hónapot töltött el pihenéssel, egyáltalán nem úszott, ami a jelek szerint megtette a hatását.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik