Szétesőben a galaktikusok

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2005.03.10. 20:41
Címkék
Finoman szólva romokban hever a Real Madrid a szerdai BL-fiaskó után, de nemcsak a Juventusszal szemben alulmaradó királyi gárda, hanem a teljes spanyol klubfutball megrázkódott az első számú európai torna nyolcaddöntőjét követően. Meglehetősen régen, tizenkét éve fordult elő legutóbb, hogy nem volt spanyol gárda a legjobb nyolc között az elitligában.
Ronaldo szokásától eltérôen nem a góljaival, hanem felesleges durvaságával és kiállításával vétette észre magát a torinói összecsapáson
Ronaldo szokásától eltérôen nem a góljaival, hanem felesleges durvaságával és kiállításával vétette észre magát a torinói összecsapáson
Ronaldo szokásától eltérôen nem a góljaival, hanem felesleges durvaságával és kiállításával vétette észre magát a torinói összecsapáson
Ronaldo szokásától eltérôen nem a góljaival, hanem felesleges durvaságával és kiállításával vétette észre magát a torinói összecsapáson
Ronaldo szokásától eltérôen nem a góljaival, hanem felesleges durvaságával és kiállításával vétette észre magát a torinói összecsapáson
Ronaldo szokásától eltérôen nem a góljaival, hanem felesleges durvaságával és kiállításával vétette észre magát a torinói összecsapáson
A Realnál talán még a torinói mérkőzés szünetében is dörzsölgették a tenyerüket, hiszen ilyen jókor talán még sohasem jöhetett az örök rivális Barcelona búcsúja a kontinentális porondról, tekintve, hogy jelen állás szerint Wanderley Luxemburgo alakulata csak ezen a fronton tudta volna felülmúlni a Primera Divisiónban előtte nyolc ponttal vezető katalánokat. A biztonság kedvéért Emilio Butragueno, a Real alelnöke elhintett egy udvarias mondatot - "A Barcelona jobb volt a Chelsea-nél, megérdemelte volna a továbbjutást" -, de nyilvánvalóan egyszerű sajnálkozásnak szánta. Esetleg előrelátó volt, hiszen adott esetben a katalán székhelyről biztosan kamatostul kapták volna vissza a rosszmájú üzeneteket, márpedig a Madridból hozott 1-0-s előny minden volt, csak életbiztosítás nem a visszavágó előtt. Ráadásul az immár második éve jobbára csak kínlódó galaktikus társaság tavaly is nagyjából ekkortájt zuhant össze saját súlya alatt egy nyögvenyelős őszi idényt követően. Azért csak nagyjából, mert egy éve a Monaco a negyeddöntőben ejtette ki a blancókat, akik most egy fázissal korábban búcsúztak, amit persze nem tesznek ki az ablakba, hiszen az 1997-1998-as idény óta a Real Madrid mindig bejutott a legjobb nyolc közé - három (megnyert) döntő, két elődöntő és két negyeddöntő a mérleg.

A Real elmúlt tíz éve a BL-ben (TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!)
A Real elmúlt tíz éve a BL-ben (TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!)
A Real elmúlt tíz éve a BL-ben (TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!)
Ezután hatalmas változások várhatóak a keretben, a legfrissebb hírek szerint Florentino Pérez klubelnök hajlik arra, hogy akár három "galaktikusától" is megváljon, sőt, egyes pletykák szerint még a decemberben szerződtetett Luxemburgo állása sincs biztonságban. Az érintettek leginkább magyarázkodással próbálják menteni a menthetőt. "Megvoltak a magunk lehetőségei a gólszerzésre, miközben az ellenfél mindkét veszélyes helyzetét kihasználta - mondta például Luxemburgo. - Kiegyenlített mérkőzés volt, amelyen elpártolt mellőlünk a szerencse, és amelyen nem tudtunk úgy játszani, ahogyan szerettünk volna. Ha Ronaldo nem ül fel Tacchinardi provokációjának, valószínűleg csak az olasz védőt állítják ki. Nem lehet megmondani, hogy igazságos vagy igazságtalan-e a kiesésünk. A labdarúgás ilyen." A csapatkapitány Raúl szavai: "Az egész gárda el van kenődve. Nincs más alternatívánk, mint előre tekinteni és harcolni a bajnoki címért. Sajnáljuk a szurkolóinkat, mindazokat, akik eljöttek Torinóba, és azokat is, akik otthonról szorítottak értünk. Azonban lesz még alkalmunk a BL-ben szerepelni, és reméljük, a jövőben a szerencse sem pártol el mellőlünk."

JUVENTUS - REAL MADRID 2-0 (0-0, 1-0, 1-0) - hosszabbítás után

Torino, 58 956 néző
V: Merk (német).
G: Trezeguet (75.), Zalayeta (116.). K: Tacchinardi (113.), ill. Ronaldo (113.)
Továbbjutott: a Juventus, 2-1-gyel


Érdemes megismerni, mit mondott a kiállított Ronaldo, a brazil csatárt ugyanis "megtalálták" a torinói repülőtéren a Real szurkolói. Igaz, nem csupán őt, hanem az egész csapatot, sőt, még Pérez elnököt is kiosztották, viszont a brazil játékost a Real egyik ultracsoportjának elvetemültebb tagjai még meg is fenyegették, és helyben is hagyták volna, ha módjuk nyílik rá. "Mindannyiunknak nagyon fáj, hogy kiestünk, mert úgy éreztük, továbbjuthatunk - így Ronaldo, még a reptéri incidens előtt. - Fontos lett volna gólt szerezni, de nem tudtuk kihasználni a helyzeteinket. Minél előbb el kell felednünk az egészet."

A Madrid tragédiája a spanyol klubfutballt is sújtja, mivel Raúlékkal elszállt az utolsó, az országot képviselő együttes is a BL-ből. Ez azt jelenti, hogy most fordul először elő, hogy nincs spanyol csapat a legjobb nyolc között, mióta az 1992-1993-as évadban a Barcelona a CSZKA Moszkvával szemben kiesett a második fordulóban. ---- Torinóban roppant büszkék rá, hogy a védekezés mellett a támadójátékban is a Real Madrid fölé nőttek. David Trezeguet és Marcelo Zalayeta góljával, hosszabbításban 2-0-ra legyőzték a spanyol főváros "galaktikusait", és a Milan után második olasz csapatként a negyeddöntőbe jutottak. Ha jövő kedden az Inter legyőzi a címvédő Portót, 2003 után ismét olasz uralom lesz a Bajnokok Ligájában.


A hős, akárcsak két éve a Barcelona ellen, Zalayeta volt, az uruguayi az akkorihoz hasonlóan hosszabbításban döntötte el a továbbjutást. "Nagyon boldog vagyok, elmondani sem tudom, amit érzek. Sohasem felejtem el, nem mindennap él meg ilyet az ember. A legfontosabb az volt, hogy az utolsó percig hittünk magunkban, ennek a csapatnak a hite a legnagyobb erőssége" - fogalmazott Zalayeta. A hit mellett a védelem is roppant fontos eleme a Juventusnak, Gianluigi Buffon kapus, valamint a középső védők, Fabio Cannavaro és Lilian Thuram, a gárda legfontosabb egységét képezik - nem úgy, mint az utóbbi átigazolási időszakokban szinte kizárólag a támadósorra összpontosító madridiaknál.

Olaszországban a szakértők a kis emberek "galaktikusok" elleni diadalaként emlegetik a szerdai sikert. A Juventusban Zalayeta mellett Gianluca Pessotto volt a nyerő ember, a sérült Pavel Nedved helyén játszó, 34 éves olasz, a háta mögött Gianluca Zambrottával, megőrjítette a David Beckham, Luis Figo párost. "Csak másfél órával a kezdés előtt tudtam meg, hogy egyáltalán játszani fogok. Az ilyen estéken szoktam megbizonyosodni arról, hogy megéri folytatni a futballt, és nem szabad még visszavonulni. A türelem hozta meg a sikert, bebizonyítottuk, hogy a Juve még az európai futballelit tagja" - mondta Pessotto.

Fabio Capello lassan jött rá, hogy Zalayetában is meg kell bíznia, de hogy mára minden kétsége elmúlt, azt jól mutatta, hogy Trezeguet becserélésekor nem az uruguayit, hanem Alex Del Pierót hívta le a pályáról. És hogy nem bánta meg a döntését, azt a meccs utáni örömtáncából is lehetett látni. "Sohasem könnyű legyőzni a Real Madridot, ezért külön öröm számomra a diadal. Még sosem ünnepeltem így győzelmet, de elmondhatom, igen jó érzés, úgyhogy szeretném később is kipróbálni" - árulta el Capello. ---- Marca (spanyol):
"Egyéni hibák süllyesztették el a fehérek hajóját a Delle Alpiban. A madridi játékosok nem koncentráltak kellően, így a Juventus - amely sohasem csillogott igazán - ölébe túl nagy ajándék hullott."

As (spanyol):
"Leginkább azért fájó a kiesés, mert a Madrid méltóság nélkül bukott el. Hosszú ideig a kezében tartotta az irányítást, ám ahelyett, hogy elintézte volna a továbbjutást, bízott a nulla nullában, és egyenesen a farkas szájába menetelt. Luxemburgo sokat és nagyokat hibázott, elsősorban azzal, hogy Owen helyett a megfázásból frissen felépült Raúlt küldte pályára."

Corrierre dello Sport (olasz):
"Sokkal többet vártunk a Real Madridtól, pedig a spanyolok hintón érkeztek Helguera góljának hála, azaz úgy irányíthatták volna a mérkőzést, ahogyan kedvük tartja."

La Gazzetta dello Sport (olasz):
"Megérdemelt győzelmet aratott a Real Madridnál sokkal meggyőzőbb és jobb játékot produkáló Juve. A vendégeknél csupán Figo tudott valamit felmutatni, miközben Raúl és Zidane észrevehetetlen volt."

The Independent (brit):
"Michael Owen sajnálhatja, hogy nem lehet ott volt liverpooli csapattársaival a BL negyeddöntőjében."

A Bola (portugál):
"Figo és társai ismét Torinóban buktak el, akárcsak két éve. A portugál középpályás volt az egyetlen, aki értékelhetően teljesített a Realban, de hiányoztak a társak. Raúl felismerhetetlenül rossz volt."

The Guardian (brit):
"A Juventus megmutatta a valóságot Beckhamnek, a közönség olézása ugyanis a hazai szurkolóktól érkezett, nem a madridiaktól."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik