Visszatért az idény eleji GSW, Anthony Davis megsérült

Vágólapra másolva!
2016.01.09. 08:46
null
Brandon Rush és a Golden State szárnyalt a Portland ellen (Fotó: Reuters)
A címvédő Golden State elképesztő támadójátékkal simán győzött Portlandben az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, pedig a hazaiaknál Damian Lillard 40 pontos estét szállított. A San Antonio nagy csatában, egy egységgel győzte le a New Yorkot, a Lakers viszont Lou Williams 44 pontos karriercsúcsa ellenére az utolsó pillanatokban kikapott az OKC-től. A Milwaukee Khris Middleton kosarával verte meg a Dallast, a Cleveland tükörsimán győzött Minnesotában, a Toronto DeMar DeRozan vezérletével múlta felül a Washingtont, újra győzött az Orlando, a Memphis és a Miami hozta a kötelezőt, Anthony Davis pedig ismét megsérült a Pacers ellen.


Washington Wizards–Toronto Raptors 88–97

Egy jó negyed nem elég. Jól indult a mérkőzés a fővárosiak számára, Wall (8/20 mezőnyből, 4 gólpassz, 7 eladott labda, 3 blokk) vezetésével meglógtak az ellenféltől, a második negyedben azonban fordult a kocka, s a folytatásban képtelen volt megújulni a hazai gárda. Pedig lehetőségük akadt szép számmal, de csak 16 pontot szereztek gyorsindításból, emellett még a lepattanócsatát is elvesztették (35-47). A végjátékban ugyan még volt fellángolása a Wittman-legénységnek, de mivel még a 40%-ot sem érte el a mezőnypontossága, nem érhette utol a Raptorst. Legutóbbi hat mérkőzéséből ötöt elvesztett a Wizards.

A nyerő páros elintézte. Negatív idényrekordot jelentő 23 eladott labdát vétett a Toronto, de ezen a mutatón és a rossz kezdésen is túllépett a gárda. DeRozan (11/24 mezőnyből, 12/13 büntető) nagy energiákat mozgósított, nem is tudták megállítani a hazaiak, különösen a második félidőben volt elemében, 21 pontot szállított a fordulás után. A dupla-duplázó Lowry-ra (8/18, 10 lepattanó, 4-4 gólpassz és szerzett labda) sem lehetett panasz eladott labdái (6) ellenére sem. A harmadik negyedben 18-4-es etapot vágott ki a Raptors, mellyel megfordította a mérkőzést, megnyugtató előnyt szerzett, amit megtartott a lefújásig.

A Wizards legjobb dobói: Wall 21/6, Porter 16/3, Sessions 14/3
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 35/3, Lowry 21/9, Scola 11

Brooklyn Nets–Orlando Magic 77–83

A hármasok diadala. Bár akadtak bőven hibák a Magic játékában, mégis a szervezettség, a csapatmunka és a 13 értékesített hárompontos hozta meg a vendégek sikerét. Vucsevics (9/23 mezőnyből, 10 lepattanó) szép dupla-duplát szállított, Harris (3/15 mezőnyből, 12 lepattanó, 8 gólpassz, 2 blokk) megint szenvedett a dobásokkal, de nagyon hatékony mezőnymunkát végzett, épp mint Aaron Gordon (6/9, 2/3 tripla), aki a mérkőzés végéhez közeledve két kulcsfontosságú kosarat jegyzett. A legnagyobb részt viszont Oladipo vállalta a sikerből, aki karriercsúcsot jelentő 6 triplát értékesített, így négy nagy arányú vereség után győzött ismét a Magic.

Tovább tart a hazai átok. A megilletődött kezdés után gyorsan magára talált a Brooklyn és a félidőhöz érve a vezetést is átvette. Bár a dobóhatékonysággal akadtak gondok (39% mezőnyből), a küzdőszellemmel nem, így egálon tartotta az eredményt a vendéglátó. Az utolsó percekhez közeledve minden esélye meg volt arra a Nets-nek, hogy fordítson, de Johnsonék teljesen leblokkoltak védekezésben, a Magic pedig ezt a hibát kihasználta: sorozatban kilencedik alkalommal kapott ki hazai környezetben a Brooklyn.

A Nets legjobb dobói: Lopez 17, Johnson 13/9, Larkin 12/3
A Magic legjobb dobói: Oladipo 20/18, Vucsevics 20, Gordon 14/6

Memphis Grizzlies–Denver Nuggets 91–84

Nehezen jött a siker. Hullámzóan és sok hibával játszott a Memphis, mellyel lehetőséget adott ellenfelének arra, hogy tarthassa vele a lépést. A palánkok alatt kissé súlytalan volt a Grizzlies, kivételt képezett ez alól Randolph (9/19 mezőnyből, 3 blokk), aki a padról beállva 16 pontot szórt a második félidőben. A kezdőből ugyan mindenki elérte a tíz pontos határt, de hatékony dobásokról (36% mezőnyből) aligha beszélhetünk és a padról is csak 2 pont érkezett Randolph termése mellé. Az utolsó két percen belül Chalmers és Nurkic akaszkodott össze, majd a hazaiak hátvédje a kosárlabdával is foglalkozott: kisvártatva két triplát süllyesztett el, melyekkel bebiztosította együttese győzelmét.

Egyre sötétebbek a fellegek. A pontgazdag első negyedét gyorsan kompenzálta a vendég gárda, ugyanis csupán 7 pontot tudtak termelni Mike Malone tanítványai a második játékrészben (3/21 mezőnyből). A Memphis hibáiból jól megélt a Denver, hozta a lepattanócsatát (59-43), 19 támadópattanót gyűjtöttek Arthurék, de pocsékul dobták a triplákat (4/19). Gallinari (8/18 mezőnyből, 11/11 büntető, 8 lepattanó) nagy estéje ugyan megteremtette az esélyt a vendégek előtt a sikerre, de fejben teljesen elfogytak az utolsó percekre. Legutóbbi 12 mérkőzéséből tíz alkalommal hagyta el vesztesen a parkettet a Nuggets.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 24, Green 16/9, Barnes 15/9
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 29/6, Arthur 12, Harris 11/3

Minnesota Timberwolves–Cleveland Cavaliers 99–125

Nem volt kérdés. Már az első negyedben egyértelművé tette a Cleveland, hogy „merre hány méter", félidőben 16 pont volt a különbség, de ez a fordulás után is folyamatosan nőtt – a vendégek nem adtak esélyt a fiatal Minnesotának. Kyrie Irvingnek nem ment a játék és James is inkább csak osztogatott, viszont Love 20 pontig jutott volt csapata ellen, JR Smith 27 pontos szezoncsúcsot (10/12 mezőnyből, 5/6 tripla) rámolt be, de a padról beszálló Shumpert is húsz fölé jutott – az 53%-kal dobó Cavs könnyedén hozta sorozatban hatodik győzelmét. JR Smith egyébként megelőzte Eddie Jonest a liga örökranglistáján a bedobott triplákat tekintve és fellépett a huszadik helyre.

Wiggins extrája is kevés volt. Ahogy tavaly, úgy idén is nagyon felszívta magát az őt draftoló, majd Love-ra elcserélő Cavs ellen a regnáló Év Újonca és a vezérletével jól is kezdett a Minnesota, de már az első negyed hajrájában elfogyott az erő. Wiggins végül 35 pontig jutott és parádés estét produkált, mellette Towns és Muhammad is húsz egység felett zárt, de a védekezés ezúttal is átjáróház volt – ugyan a Cleveland dobóformája is átlag feletti volt, de rengeteg jó helyzetet engedtek nekik a hazaiak. A Minnesota ezzel sorozatban ötödször kapott ki, ráadásul az utóbbi tíz meccsükből a kilencediket veszítették el Rubióék.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 35/9, Towns 22, Muhammad 22/6
A Cavaliers legjobb dobói: Smith 27/15, Shumpert 23/9, Love 20/6

New Orleans Pelicans–Indiana Pacers 86–91

Anthony Davis ismét megsérült. Gyakorlatilag a teljes mérkőzést legjobb játékosa nélkül játszotta le a New Orleans, miután Davis alig három perc játék után kiszállt a meccsből – egy elveszett labdát mentett meg, majd kizuhant a nézők közé és megsérült a háta. Magas posztokon innentől esélytelen volt a gárda, a lepattanózást 54-37-re veszítették el a hazaiak, a festékből pedig 50-32-re kaptak ki, amit csak ideig-óráig tudott pótolni Evans és Anderson – az első negyedet még nagyon megnyerték, utána viszont fogyott az előny és a hajrában meg is fordította a találkozót a Pacers.

Szenvedett az Indiana. Meglepően jól védekezett a Pelicans, a vendégek pedig elég indiszponáltnak tűntek, főleg támadásban – 25 labdát adtak el (!), Paul George ezúttal is csak árnyéka volt önmagának és nem volt senki, aki a gárda élére állt volna. A korai 14 pontos hátrányt így is ledolgozták és a negyedik negyedben már fej-fej mellett haladtak a felek, szűk öt perccel a vége előtt átvették a vezetést Ellisék, majd levédekezték a Pelicans próbálkozásait – Holiday elhagyta a labdát és elrontott egy triplát, majd hibázott Ajinca és Gordon is, az ötpontos különbség pedig innentől megmaradt a végéig.

A Pelicans legjobb dobói: Evans 27/9, Anderson 21/12, Holiday 15/3
A Pacers legjobb dobói: Mahinmi 17, Miles 15/9, George 13/3

Milwaukee Bucks–Dallas Mavericks 96–95

Middleton bombaformában. A szezon eddigi részében közel sem azt hozta a dobóhátvéd, amit vártak tőle a szerződése megkötésekor, az utóbbi hetekben azonban megszolgálja az árát – az előző kilenc meccsen 23 pontot átlagolt, ezen az estén pedig 27 egységgel (10/18 mezőnyből), valamint egy győztes kosárral állt csapata élére. A Bucks az első negyedtől kezdve vezetett végig, de a tripláknak köszönhetően visszakapaszkodott a Dallas és az utolsó percekhez fej-fej mellett érkeztek meg a felek. 93-93-nál mindkét csapat több lehetőséget is elhibázott, majd Middleton büntetőjével került előnybe a Milwaukee, amire Nowitzki válaszolt kettővel már az utolsó percben. Itt sem volt vége, Henson osztott ki egy clutch blokkot, a labda Middletonhoz került, aki az utolsó másodpercekben végigrohant a pályán és dobott egy kettest – erre már nem tudtak válaszolni a vendégek.

Kintről igyekezett tartani magát a Mavs. A festékben óriási volt a különbség a csapatok között, erről a területről 56-32-re nyert a Milwaukee – a folyamatos betöréseket nem tudta megfogni a Dallas és bár Monroe-t leszedte Pachulia, Hensonnal nem tudott mit kezdeni. Ezt a hátrányát triplákkal próbálta ellensúlyozni a vendégcsapat, 44-et emeltek rá (duplából csak 40-et), amelyből 14-et értékesítettek – összehasonlítva ezt a Bucks 4/9-es mutatójával elképesztő a különbség. Ez majdnem elég lett végül a sikerhez Nowitzkiéknek, de az utolsó játékból a Milwaukee jött ki jobban, így Monroe-ék nagyon fontos győzelmet arattak.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 27, Henson 16, Carter-Williams 15
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 20/12, Harris 19/9, Matthews 12/9

San Antonio Spurs–New York Knicks 100–99

Majdnem meglepetést okozott a Knicks. A sorozatban három győzelemből érkező vendégcsapat nem játszott alárendelt szerepet, megnyerte az első negyedet és a látványos játék mellett hatékonyan védekezett, amivel meccsben tartotta magát. Carmelo Anthony (20 pont, 12 pattanó) mellett a parádézó Kristaps Porzingis volt a kulcsfigura, az újonc magasember 28 pontot, közte három triplát rámolt be és leszedett 11 lepattanót is, de ez végül kevésnek bizonyult a sikerhez. A negyedik negyedben már 12 ponttal vezetett a Spurs, innen egy 14-4-es futással jött vissza a Knicks, de Tony Parker közelije elég lett a hazai üdvösséghez – az utolsó támadásból Calderon dobhatott triplát, de az már kimaradt, így nagy csatában maradt alul a New York.

Nem tudott dominálni a Spurs. Gregg Popovich csapatát némileg meglepte a Knicks játéka, sem védekezésben, sem támadásban nem tudták hozni azt a szintet, amit megszokhattunk tőlük az utóbbi hetekben. Ennek ellenére a festékből 60-38-ra (!) nyertek Duncanék úgy, hogy sem ő, sem Aldridge nem játszott igazán jól Porzingis és Lopez ellen, ez pedig döntőnek bizonyult, mivel összesen csak négy triplát értékesítettek Leonardék. A hajrában kis híján oda lett a hazai veretlenség, de végül megnyerték idei legnehezebb meccsüket otthon – összességében sorozatban hetedik sikerüket aratták.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 19, Aldridge 16, Parker 16, Ginobili 16/6
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 28/9, Anthony 20/6, Lopez 12

Phoenix Suns–Miami Heat 95–103

Wade és a korábbi Suns-hátvédek villogtak. A Heatnél ezúttal kevesebb dobást kapott Chris Bosh, Whiteside csak 18 percet töltött parketten (ez alatt kilenc ponttal nyert a Phoenix), de a 27 pontos Dwyane Wade, a 22-ig jutó Goran Dragic és a padról 21-et szóró Gerald Green vezérletével végül így is hozta a kötelezőt a floridai alakulat – utóbbi két játékos a tavalyi szezont még a Sunsnál kezdte együtt. Simán azért nem jött a győzelem, mert bár 13 ponttal vezetett a Miami félidőben, innen felzárkóztak, majd a vezetést is átvették a hazaiak a záró etapban – ez nem tartott sokáig, Wade-ék összekapták magukat és büntetőkkel, valamint fontos triplákkal eldöntötték a találkozót.

Nem adta könnyen magát a Suns. Nagyon harcosan léptek pályára a hazaiak és egy pillanatig sem adták fel, a végig nagyon agresszív Brandon Knight vezérletével próbáltak tapadni ellenfelükre. Amikor a vendégek kicsit kiengedtek, vissza is jöttek a meccsbe, de a védekezésük nem volt az igazi: egyrészt 49%-kal dobott a Miami, másrészt harminc alkalommal állhattak a büntetővonalra a floridaiak, ez pedig a hajrában döntőnek bizonyult – a nagy akarásnak sok fault lett a vége, így a Suns az utóbbi tíz meccsén a kilencedik vereségét szenvedte el.

A Suns legjobb dobói: Knight 26/3, Booker 16/3, Teletovics 13/9
A Heat legjobb dobói: Wade 27, Dragic 22/9, Green 21/6

Portland Trail Blazers–Golden State Warriors 108–128

Ez a Warriors. A címvédő ezúttal ismét korábbi fényében tündökölt, legalábbis ami a támadójátékot illeti – 53%-kal dobtak mezőnyből és 18 (!) triplát süllyesztettek el brutális hatékonysággal, az első negyedet már 17 ponttal és nyerték és hamar lerendezték a találkozót. A fő pontfelelős ezúttal Klay Thompson volt, aki 36 egységet rámolt be, mellette Curry 28 perc alatt 26 pontot és 9 gólpasszt tett a közösbe, Draymond Green nyolcadszor is tripla-duplázott (11 pont, 13 pattanó, 10 gólpassz), de ki kell emelnünk Brandon Rush-t is, aki Harrison Barnes visszatérése után is maradt a kezdőben – ezúttal húsz pontig jutott (8/9 mezőnyből, 4/4 tripla).

A káprázatos Lillard sem volt elég. A Portland irányítója nemrég tért vissza sérüléséből és nem igazán találta a dobását – eddig. Ezen az estén kereken negyven ponttal terhelte meg a GSW gyűrűjét (12/27 mezőnyből, 6/15 tripla, 10/12 büntető), amely mellé kiosztott tíz gólpasszt is, ez azonban kevésnek bizonyult a Warriors ellen – összességben más kávéház volt a két csapat, a Blazers elrontotta első kilenc dobását, így egy másodpercig sem tudta megszorítani ellenfelét. A Golden State ezzel sorozatban ötödik sikerét aratta és őrzi hárommeccses előnyét a San Antonióval szemben.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 40/18, Crabbe 18, McCollum 17/9
A Warriors legjobb dobói: K. Thompson 36/21, Curry 26/12, Rush 20/12

Los Angeles Lakers–Oklahoma City Thunder 113–117

Lou Williams karriercsúcsa is kevés volt. Ezen az estén végig partiban volt a Lakers, nem úgy, mint a két korábbi, OKC elleni vereség alkalmával - ebben pedig óriási szerepet játszott Lou Williams. A dobóhátvéd már az első három negyed alatt is beszórt 21 pontot, de igazán a záró etapban "engedte el magát": ekkor egymaga 23 egységet írt fel a táblára csapata 28 pontjából, végül 44-gyel (12/25 mezőnyből, 5/14 tripla, 15/15 büntető) karriercsúcsig jutott. A záró etap elején 11 pontos előnyben volt az OKC, de Williams ezt egymaga eltüntette és vezetett is már a Lakers, de jött Westbrook és Adams, Bryant (8/20 mezőnyből, 6 gólpassz) elrontott két tempót, a vendégek pedig pontosan büntetőztek - két nap alatt két óriási meccset is elveszített az arany-lila alakulat.

Kellett Westbrook extrája. Az OKC irányítója 36 pontot szórt 12 lepattanó és 7 gólpassz mellett, a nagyon hatékony Durant ezúttal kevesebbet vállat (10/15 mezőnyből) és az utolsó percekben nem is kapott igazán szerepet. Az utolsó hét percben egy duplát jegyzett a kiscsatár, Westbrook viszont beszórt tíz pontot, kiosztott egy gólpasszt és leszedett egy támadópattanót (amiből Adams büntetőzött), így csapata összes pontjában benne volt ekkor - öt pattanót szedett, csak egy dobást rontott, igaz, három labdát is eladott ebben az időszakban.

A Lakers legjobb dobói: Williams 44/15, Bryant 19/3, Clarkson 17/6
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 36/3, Durant 24/6, Kanter 15

NBA, ALAPSZAKASZ
Washington Wizards–Toronto Raptors 88–97
Brooklyn Nets–Orlando Magic 77–83
Memphis Grizzlies–Denver Nuggets 91–84
Milwaukee Bucks–Dallas Mavericks 96–95
Minnesota Timberwolves–Cleveland Cavaliers 99–125
New Orleans Pelicans–Indiana Pacers 86–91
San Antonio Spurs–New York Knicks 100–99
Phoenix Suns–Miami Heat 95–103
Portland Trail Blazers–Golden State Warriors 108–128
Los Angeles Lakers–Oklahoma City Thunder 113–117

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik