NBA: remekelt a Hawks és a Hornets, a Sunst is legyőzte a Brooklyn

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.04.26. 08:15
null
Az Atlanta a vezére nélkül is megverte a Milwaukee-t (Fotó: Getty Images)
Az Atlanta a vezére nélkül is megverte a Milwaukee-t, a Charlotte szétszedte a Bostont, a Brooklyn pedig rangadót nyert a Phoenix ellen – közben sorozatban kilencedik győzelmét is behúzta a Washington, nem hibázott a Pacers, megint nyerni tudott Portlandben a Memphis és a Golden State is hozta az újabb sikerét az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA).

 

Charlotte Hornets–Boston Celtics 125-104

Végig uralta a meccset a Hornets. Az első perctől kezdve a Charlotte diktált ezen az estén, a hazaiak egészen ellépesztő támadójátékkal küldték padlóra a jó formában érkező Bostont. A társaság az első félidőben végig magabiztosan vezetett, nagyon hamar kétszámjegyű előnyt épített fel, amit könnyedén őrzött is és a nagyszünetben meglévő 12 pontos távolság inkább a Celticsre nézve volt hízelgő – aztán a harmadik negyedben voltak olyan percek, amikor úgy tűnt, hogy elfogyhat a charlotte-i lendület, de ezt kimozogták, a játékrészt egy labdaszerzés és Miles Bridges buzzer triplája zárta le, az utolsó negyedben pedig már nem volt kérdés. A hazaiak végül az 50.5 százalékos mezőnymutatójuk mellett 21 (!) triplát süllyesztettek el 49 százalékkal, illetve 39 gólpasszt osztottak szét, abból dobtak 47 kosarat – egyénileg Graham (24 pont, 9 gólpassz, 6/11 tripla), Rozier (21 pont, 11 gólpassz, 5/11 tripla), Washington (22 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz, 4/6 tripla) és Bridges (20 pont, 6 lepattanó, 4/8 tripla) is nagyot játszott, de Cody Martin (13 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) is sokat tett hozzá. A parádésan működő rendszer parádés győzelmet eredményezett, úgy tűnik, hogy stabilizálták magukat a gyengébb időszakuk után.

Erőtlen volt a Boston. Értékelhetetlen védekezést mutattak be a vendégek, végig csak nyomozták a labdát, folyamatosan lemaradtak a Hornets elmozgásairól, passzairól, mindig egy lépés hátrányban voltak ellenfelükhöz képest. Ezt tetézte, hogy közben a túloldalon is csak erőlködtek, 40 százalék alatt maradtak mezőnyből és Jayson Tatum, valamint Jaylen Brown sem hozta a szükséges szintet, gyengén dobtak és a többieket sem mozgatták. A harmadik negyedben Marcus Smart dobott két perc alatt sorozatban tíz pontot, illetve Kemba Walkernek voltak nagy dobásai, ők pörgették fel kicsit a csapatot, akkor úgy tűnt, hogy lehet keresnivalójuk, de ezt elfojtotta a Hornets és még egy ilyen rohamra nem futotta a Celtics erejéből – a jó formájuk után most négyből harmadszor kaptak ki, jelenleg egálban vannak a Miamival a keleti hatodik-hetedik helyen.

A Hornets legjobb dobói: Graham 24/18, Washington 22/12, Rozier 21/15
A Celtics legjobb dobói: Walker 20/9, Brown 20/6, Tatum 19/3

Brooklyn Nets–Phoenix Suns 128–119

Durant nem volt rozsdás. A mérkőzést a parádésan játszó Kyrie Irving dobásaival nyitotta a Brooklyn, hiszen bár Kevin Durant rendelkezésre állt, de Steve Nash vezetőedző úgy döntött, hogy csak a kispadról és csak a második negyedtől veti be, hogy spóroljon a perceivel. Irving addig tartotta a frontot, majd megérkezett Durant, a harmadik negyedtől pedig már normálisan használták a rotációt és sokat voltak fent egyszerre – onnantől át is vették az irányítást és fokozatosan megléptek. A nagyszünetig nagyrészt azért a Suns vezetett pár ponttal és bár szoros volt az állás, de a Netsnek kapaszkodnia kellett, aztán a fordulást követően megváltozott a helyzet: a harmadik negyedet 38–31-re nyerte a Brooklyn, átvette a vezetést, majd a záró etap elején egy 16–5-ös rohammal el is döntötte a küzdelmet – innentől nem volt visszaút, csak „menedzselni” kellett a kiépített előnyt. Durant végül 33 ponttal és 12/21-es mezőnymutatóval zárt alig 28 játékperc alatt, Irving 34 pontot és 12 gólpasszt jegyzett, ketten együtt soknak bizonyultak a Suns számára, a Brooklyn pedig ezzel a győzelemmel már másfél meccsre növelte az előnyét Kelet élén.

Védekezésben nem volt ellenszer. Jól kezdte a mérkőzést a Phoenix és az első félidőben úgy tűnt, hogy érvényesítheti akaratát, volt 13 pontos előnyben is, bár összességében azért inkább alakult szorosan az állás. A fordulás után azonban szétcsúszott a védekezés, rengeteg volt az elkésett megmozdulás, Devin Booker szerint egyszerűen rossz volt a kommunikáció, rosszul váltottak, a Nets pedig könyörtelenül megbüntette ezeket. A negyedik negyed közepére el is dőlt, hogy most maximum a végeredményen tudnak kozmetikázni, így bár Booker (36 pont, 12/24 mezőnyből, 4/5 tripla), Ayton (20 pont, 13 lepattanó), vagy Craig (20 pont, 14 lepattanó) is jól játszott, de ezúttal nem érték fel a Nets szintjét – január óta először kaptak ki egymás után kétszer, ezzel pedig utol is érte őket a Clippers a nyugati második-harmadik helyen.

A Nets legjobb dobói: Irving 34/15, Durant 33/6, Griffin 16/6
A Suns legjobb dobói: Booker 36/12, Ayton 20, Craig 20/6

Portland Trail Blazers–Memphis Grizzlies 113–120

Megint Memphis. Két napja is nyert Portlandben a Grizzlies, most pedig megismételte ezt, méghozzá egy fokkal magabiztosabb játékkal, mint akkor. A vendégek most egyértelműbben jobban voltak ellenfelüknél, az első félidőt 11 ponttal nyerték meg és vezettek már 16-tal is, amikor a Blazers még egyszer felszívta magát és visszajött egy labdára – hogy aztán erre egy 10–0-val válaszoljanak a vendégek és ismét meglógjanak. A Portland összerakott még egy utolsó rohamot, amellyel három pontig zárkózott fel, de a Grizzlies kezelte a problémát és a clutch játékok megoldásával megnyerte a meccset – Ja Morant (28 pont, 3/4 tripla) és Dillon Brooks (18 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) most is hozta magát, csapatszinten 52 százalékkal tripláztak. ráadásul bár Jaren Jackson Jr. nem játszott, de visszatérhetett Jonas Valanciunas (21 pont, 10 lepattanó), úgyhogy működött a rendszer. A felek két nap múlva megint találkoznak, akkor már Memphisben és ha azt is behúzza a Grizzlies, akkor akár meg is előzheti ellenfelét.

Egyre mélyebben a Portland. A hazaiak ugyan jól kezdtek és négy ponttal vezettek az első negyedben, de mint utólag kiderült, ekkor álltak a legjobban az este folyamán, ezt követően végig „alul” voltak és egyértelműen a Memphis diktálta az iramot. A hajrában az említett módon kétszer is megpróbálták megmenteni a meccset, de nem sikerült, védekezni ezúttal sem tudtak, támadásban alig 37 százalékkal dobtak mezőnyből és bár Jusuf Nurkic (16 pont, 19 lepattanó, 5 gólpassz), valamint CJ McCollum (27 pont, 4/10 tripla) jól játszott, de Damian Lillard (23 pont 27 dobásból, –10-es +/–) továbbra sem találta korábbi formáját, úgyhogy vereséget szenvedtek. Ezzel sorozatban ötödször, az utóbbi 11 meccsükből pedig kilencedszer kaptak ki, úgyhogy egyre nagyobb bajban vannak – playin-helyre kerültek és ott is lefelé csúsznak, nagyon kellene nekik valami, ami megfordítja ezt a tendenciát.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 27/12, Lillard 23/12, Powell 17
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 28/9, Valanciunas 21/9, Brooks 18/6

Washington Wizards–Cleveland Cavaliers 119–110

Tovább dübörög a Washington-expressz. Kicsit nehezebben jött össze az újabb siker a vártnál, de azért a negyedik negyedes remeklésének köszönhetően csak behúzta ezt is a Wizards: az addig szoros mérkőzésen sokszor voltak hátrányban a hazaiak, ám a záró etapot 32–17-re nyerték meg és ennek köszönhetően ezt a győzelmet is elvitték. A fővárosiaknál Russell Westbrook most visszafogottabb teljesítményt nyújtott (14 pont, 5 lepattanó, 11 gólpassz) és bár Bradley Beal most is dobott 33 pontot, de az utóbbi időhöz képest jobban csikorgott a gépezet és még a negyedik negyed elején is nyolc ponttal égtek. Itt aztán sikerült feljebb kapcsolniuk, 105–105-nél kiegyenlítettek, majd innentől egy 14–5-ös rohammal megnyerték a találkozót – Bealt hiába duplázta folyamatosan a Cavs, ez sem állította meg, a többiek is jókor szóltak hozzá, úgyhogy sorozatban kilencedik sikerüket könyvelhették el, amire utoljára húsz éve, 2001-ben volt náluk példa, amikor egy bizonyos Michael Jordan volt ott a keretükben...

J. B. Bickerstaff nem volt elégedetlen. A Cavs mestere szerint csapata jó munkát végzett védekezésben, szépen elvette Russell Westbrook játékát és lendületét, illetve Beal ellen is mindent megtett, más kérdés, hogy őt most nem lehetett igazán megállítani. Közben a túloldalon úgy is volt bennük fantázia, hogy Collin Sexton nem játszott, de Darius Garland (28 pont, 9 gólpassz) és Jarrett Allen (27 pont, 12 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk) vezetésével sokáig előrébb jártak és reális esélyük volt a győzelemre – a végjátékban érvényesítette akaratát a liga legjobb formában lévő csapata, de ez benne van, ez volt a realitás. Bickerstaff dicsérte övéit, nem volt elégedetlen a vereség ellenére, következőleg pedig a Raptors vendégeként bizonyíthatnak.

A Wizards legjobb dobói: Beal 33/6, Westbrook 14, Neto 14/6, Lopez 14
A Cavaliers legjobb dobói: Garland 28/12, Allen 27, Osman 19/9

Atlanta Hawks–Milwaukee Bucks 111–104

Bámulatos Atlanta. Két napja a Miamit győzte le erősen tartalékosan a Hawks, most pedig a ligaelit Milwaukee-nál is jobbnak bizonyult úgy, hogy Trae Young ezúttal sem játszhatott, Clint Capela pedig ugyan visszatért, de csak hat pontot dobott, támadásban nem sokat tudott hozzátenni. A csapatvédekezés viszont nagyon egyben volt, kordában tudták tartani a Bucks játékát, elöl pedig több lábon álltak, Bogdan Bogdanovics extrája (32 pont, 6/11 tripla) mellett Huerter, Collins, Gallinari és Williams is 15-20 pont között dobált, még ebben a felállásban is mindig lehetett valakire számítani. A döntő ütést aztán a negyedik negyedben vitték be, Williams mind a 15 pontját és mind a négy tripláját ekkor dobta, csapatszinten nyolc hármast bombáztak be az utolsó hét percben, valósággal megsorozták ellenfelüket – végül 41–26-ra nyerték ezt a játékrészt és megfordították a küzdelmet. A 80–70-es Bucks-vezetés után sikerült futniuk egy 15–4-et, amellyel átvették a vezetést, majd 91–89 után már nem is adták azt ki a kezükből – egy 13–1-es rohammal olyan előnybe kerültek, amelyből már nem volt visszaút. Az újabb parádés teljesítmény nagy győzelmet ért, az utóbbi 14 meccsükből ez volt a 11. sikerük, úgyhogy következőleg Detroitba mindenképpen esélyesként utaznak.

Elfáradt a Milwaukee. A vendégek ugyan remek formában, a Sixers kétszeri legyőzéséből, de back-to-back érkeztek meg erre a találkozóra és a negyedik negyedben talán ez érződött rajtuk egy kicsit – Mike Budenholzer vezetőedző úgy fogalmazott, hogy „mintha beleragadtak volna a sárba”, lassúnak tűntek a játékosai, akik rendszeresen lemaradtak az éppen akkor feljebb kapcsoló Hawks dobóiról. Hiába Jannisz Adetokunbo (31 pont, 14 lepattanó), Jrue Holiday (19 pont, 11 gólpassz, 8/11 mezőnyből), vagy Khris Middleton (23 pont 50 százalékkal) jó számai, a negyedik negyedes védekezésüket nem teszik ki az ablakba, addigra érezhetően kifogytak az erőből – ezzel nem tudtak tovább közelíteni a Phillyhez, sőt, jelenleg megint ugyanannyira vannak a keleti első Brooklytól, mint amennyire tőlük a Hawks, Knicks páros.

A Hawks legjobb dobói: Bogdanovics 32/18, Huerter 20/3, Collins 18/3
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 31/3, Middleton 23/9, Holiday 19

Orlando Magic–Indiana Pacers 112–131

A baj nem jár egyedül. Amúgy is elengedte már a szezont a Magic, a megmaradt keretből is többen hiányoztak különböző okok miatt, aztán Steve Clifford vezetőedző elkapta a koronavírust és nem lehetett itt a csapattal, végül pedig maga a meccs „sem érte be” azzal, hogy vereséget tartogatott az Orlando számára. A hazaiaknál az este negatívuma az újonc Devin Cannady súlyos sérülése volt, aki sajnálatos módon nyílt bokatörést szenvedett az első negyedben, amikor megpróbált levédekezni egy közeli dobást – olyan rosszul érkezett le a parkettre, hogy hamar levitték a pályáról és amint lehetett, meg is műtötték, nem volt mire várni. A jelenet annyira megrázott mindenkit, hogy csapattársa, Mo Bamba például azonnal levette a mezét és letakarta vele Cannady bokáját – borzalmasan nézett ki az eset...

A Pacers hozta a kötelezőt. A back-to-backet játszó vendégek Domantas Sabonis és Myles Turner nélkül is remekül kezdtek, 36 pontot dobtak az első negyedben, majd talán kicsit elhitték, hogy ez megvan és a nagyszünetig kiengedtek, így csökkent az előnyük. A fordulás után aztán ismét felpörögtek és a harmadik negyedben eldöntötték a meccset, ugyanis 41–20-ra nyerték ezt a játékrészt, onnantól nem lehetett kérdés – voltak 27 egységnyi előnyben is, így már csak a pontos végeredmény volt bizonytalan. Kötelező volt a győzelem az Indy számára, ezt ki is pipálta a gárda, Malcolm Brogdon (24 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz), Edmond Sumner (21 pont, 7 lepattanó) és Justin Holiday (20 pont, 6/8 tripla) is jó számokkal zárt, a csapat pedig ezzel továbbra is tartja keleti kilencedik helyét és készül arra, hogy kicsit feljebb kapaszkodjon a playin előtt.

A Magic legjobb dobói: Bacon 20/3, Bamba 17/6, Anthony 14/3, Hampton 14/6
A Pacers legjobb dobói: Brogdon 24/9, Sumner 21, J. Holiday 20/18

Golden State Warriors–Sacramento Kings 117–113

Curry vezetésével megoldotta a Warriors. Nyernie kellett ezt a mérkőzést a hazai csapatnak, hiszen szoros playin-harcban van, míg a Kings számára már igazából tét nélküli volt a derbi, de azért mostanában javultak a vendégek, így nem volt könnyű dolga Steve Kerr legénységének. Az alapot természetesen most is Steph Curry adta, aki ismét megszórta magát (37 pont, 7/14 tripla), de a szoros, hullámzó mérkőzés végjátéka így is nagyon kiélezetten alakult: a záró etapban inkább a Sacto vezetett, a Warriors pedig kapaszkodott és próbált közel maradni, aztán az utolsó két perc már teljességgel a hazaiak szájíze szerint alakult. Kelly Oubre Jr. 2+1-e után ugyan Toscano-Andersonra még goaltendinget fújtak, de Oubre megint betalált (egy ponttal már ők vezettek ezzel), Richaun Holmes mindkét büntetőjét kihagyta, Draymond Green visszatett egy támadópattanót, megúsztak egy eladott labdát, majd az utolsó tíz másodpercben Curry három büntetője állította be a végeredményt – három másodpercnél a Kingsnek még volt dobása a győzelemhez, de az ex-GSW-s Harrison Barnes triplája kimaradt, így valahogy kiizzadta a győzelmet a Warrios. A hazaiak így másfél meccsre vannak a nyugati hetedik Portlandtől, a hátralévő sorsolásuk nem rossz (három meccs a Pelicansszel, kettő a Thunderrel, egy a Houstonnal és egy a Minnesotával, cserében lesz egy a Mavsszel, egy a Memphisszel, egy a Sunsszal és egy a Jazz-zel is, igaz, ezek mind otthon), úgyhogy van esélyük az alapszakasz jó zárására.

Egy jó játékra volt a győzelemtől a Sacramento. De'Aaron Fox révén éppen a vezér hiányzott a vendégcsapatból, de így is jól játszott a társaság, Buddy Hield (25 pont, 6/8 tripla) és Tyrese Haliburton (24 pont, 8 gólpassz) remekléséhez csatlakozott a 23 pontos, 5/9 triplás Barnes is, hármójukra építve pedig nagyon egyben volt a támadójáték. A védekezés kevésbé, de azt már nem is várjuk el tőlük, így is voltak kilencpontos előnyben és a végén mindenük adott volt a győzelemhez – azonban egy rossz fault, két elrontott büntető, egy bután eladott labda és az utolsó kimaradó dobás mégis elvette tőlük a sikert. Ha csak az egyik játékot jól csinálják, meglehetett volna a meccs, de talán már meg sem lepődünk azon, hogy így leolvadtak – ez a szezon nagyjából így néz ki számukra...

A Warriors legjobb dobói: Curry 37/21, Oubre Jr. 19/3, Wiggins 13/3
A Kings legjobb dobói: Hield 25/18, Haliburton 24/6, Barnes 23/15

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets
–Boston Celtics 125–104
Brooklyn Nets–Phoenix Suns 128–119
Portland Trail Blazers–Memphis Grizzlies 113–120
Washington Wizards–Cleveland Cavaliers 119–110
Atlanta Hawks–Milwaukee Bucks 111–104
Orlando Magic–Indiana Pacers 112–131
Golden State Warriors–Sacramento Kings 117–113

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik