2013 szégyenfoltjai a sport világában: megalázások, emberrablások, gyilkosságok

Vágólapra másolva!
2013.12.28. 11:32
A 2013-as esztendőt lassan magunk mögött tudjuk, így ideje áttekinteni, mi is történt az elmúlt 12 hónap során. A kellemesebb hangvételű anyagaink (15 érdekesség a sport világából, a válogatott testvéreken, a sportolók idén született, hamarosan megszülető babái, a század legnagyobb műesései) után sajnos a sötét oldalt is fel kell elevenítenünk, megalázás, erőszak, dopping, rasszizmus, bundázás, gyilkosságok, robbantások, emberrablások – az év szégyenfoltjai.

Poyet nem hitt a szemének, de hiába kereste a tettest, őt függesztették fel (Forrás: Action Images)
Poyet nem hitt a szemének, de hiába kereste a tettest, őt függesztették fel (Forrás: Action Images)
Poyet nem hitt a szemének, de hiába kereste a tettest, őt függesztették fel (Forrás: Action Images)


Ó, azok az angol úriemberek! Vagy mégsem? Mondjuk máshol is tort ült az infantilitás – avagy éljen az ürülékháború...

Az angol emberekről általában a kifinomult stílus és az előkelőség ugrik be elsőre az ember eszébe. Na, persze kivételek mindenhol vannak... Kezdjük is mindjárt egy májusi esettel, amikor a Brighton hétfőn hazai pályán maradt alul a Crystal Palace-szal szemben a Championship rájátszásának elődöntőjében, miután a második mérkőzésen a Palace két góllal jobbnak bizonyult ellenfelénél. A Brighton vezetőedzőjének, Gustavo Poyetnek a kiesés mellett egy gyomorforgató incidens miatt is fájhatott a feje: a találkozó előtt valaki WC-nek használta a vendég Crystal Palace öltözőjét, és emberi ürüléket helyezett el az öltöző padlóján, a WC-k mellett és a tusolókban.

Egy hónappal ezelőtt egy FA-kupa-mérkőzésen a hatodosztályú Boreham Woodnál nehezen dolgozták fel, hogy a harmadik ligás Carlisle United egy 95. perces góllal kiejtette az együttest, pláne, hogy (szerintük) szabálytalan találat született, ezt követően pedig az öltözőt nem rendeltetésszerűen használták...

Ez a téma egyébként elég népszerű volt 2013-ban, hiszen volt „szerencsénk" beszámolni egy perui Alianza Lima–Real Garcilaso mérkőzésen történt esetről is, ahol az egyébként is agyondobált vendégkapus még egy töltött pelenkát is kapott áldásként.




Na de persze nem hagyhatjuk ki a tárgykör legnagyobb port felkavart eseményét sem. Az olasz szövetségnek nem volt könnyű időszaka a Serie A jelenlegi kiírásában eddig (és még hol van a vége), hiszen a Napoli mérkőzései után a rasszizmus miatti szektorbezárások már gyakorlatilag visszatérő elemként szerepeltek a fegyelmi bizottság ülésein. Na persze a nápolyiakat sem kell félteni, a gyűlölködő juvésok is kaptak cserébe hideget, meleget, meg ürüléket is.

Ó, azok az angol úriemberek II.

San Marino ellen diadalmaskodni a labdarúgópályákon azért akkora meglepetést nem okoz. Az angol válogatott annak rendje és módja szerint egy nyolcast gurított a derék amatőröknek, ezzel nincs is semmi gond. De hogy miért kell a kiscsapatot alázgatni ezek után a tv-ben, az jó kérdés.

Jó, Joey Bartonról mondjuk minden eszünkbe jut, csak az úriember nem – idén sem hazudtolta meg magát, amikor verbálisan beleszállt („túlsúlyos hímringyó") Thiago Silvába.

Nem idei történet, de 2013-ban látott napvilágot David Beckham meglehetősen durva beavatási kalandja, mely szerint 16 éves korában Clayton Blackmore képe előtt állva kellett önkielégítést végeznie, miközben a többiek őt figyelték.

Szemen szúrt feleség, csomagtartóba zárt szerető, szétrúgott labdaszedő, meggyilkolt birkózó

John Paintsil (Fotó: Action Images)
John Paintsil (Fotó: Action Images)

John Paintsil és házastársa összevesztek, miután a feleség úgy értesült, hogy a focista megcsalta őt az afrikai kontinenstornán. A vita aztán durván elfajult. A 88-szoros ghánai válogatott futballistát pénteken vette őrizetbe az accrai rendőrség, miután a gyanú szerint egy késsel megsebesítette a feleségét – Richlove (ez Paintsilné neve) a szemén sérült meg.

Romelu Lukaku édesapját, Roger Lukakut 15 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek Brüsszelben, miután megfenyegetett és gépjárműve csomagtartójába zárt egy nőt, akit korábbi szeretőjeként ismernek.

Eden Hazard az év elején a Ligakupa elődöntőjének visszavágóján nehezményezte, hogy az amúgy is cudarul álló Chelsea szenvedése közepette a labdaszedő még rá is vetődött a bőrbogyóra. A belga megpróbálta visszaszerezni azt, de rugdosásával nem aratott osztatlan sikert. Illetve a játéktervezőknek azért ihletnek egynek megtette: íme, a ne rúgd szét a labdaszedőt!

Sokkal komorabb téma, júniusban gyilkosság áldozata lett Csecsen-Ool Mongus orosz birkózó, aki az 1996-os atlantai olimpián a szabadfogásúak 52 kilogrammos súlycsoportjában volt negyedik. A hatóságok beszámolója szerint a 40 éves sportolót egy ostorral megfojtották, majd holttestét egy szibériai erdőben elásták.

Újabb legenda szobra dőlt le – Armstrong bevallotta
Lance Armstrong hosszú évek tagadása után elismerte, hogy doppingolt, és ennek köszönhetően nyerte meg hétszer is a Tour de France-t. Az amerikai kerékpáros Oprah Winfrey televíziós showműsorában beszélt a doppingolásról. Az interjút ide kattintva olvashatja el!

Csalás kicsiben, és nagyban, avagy 146 gól két meccsen, és elbundázott olimpiai ciklus a torna világában

A FIG döntései után a világbajnokságon elképzelhető némi fejetlenség... (Fotó: Reuters)
A FIG döntései után a világbajnokságon elképzelhető némi fejetlenség... (Fotó: Reuters)

Elcsalt vizsgák. Eltűnt hivatalos papírok. Színfalak mögötti megállapodások. Hatalmi játszmák. Baráti bírók, akiket megfelelő felkészültség nélkül is papírokhoz juttattak. Körös-körül pedig hallgatás. „Hazugságokkal teli üst az egész" – ostorozta a sportágtörténet legnagyobb botránya után a ritmikus gimnasztikában uralkodó állapotokat Bruno Grandi, a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) elnöke. A sportág legfőbb szakmai irányító testületének hat jelenlegi és egy volt tagját eltiltották, utóbbit – a bizottság volt vezetőjét – száműzték a tornaéletből, miután bizonyítottnak látták, hogy szervezett csalássorozatot követett el három nemzetközi vizsgán. A történtek fő kárvallottjai maguk a tornászok, akik fiatalságukat, energiájukat és nem egyszer az egészségüket teszik fel szeretett sportágukra. A megtisztulás nehéz, a sportágba rákként ette be magát a megállapítás: „a dolgok mindig is így működtek”. A témáról bővebben ide kattintva olvashat!

A labdarúgópályák fogadási csalásaira e helyütt nem térünk most ki, ide kattintva szemezgethet ezzel kapcsolatos híreinkből!


Egyszerűen nem lehet nem imádni az afrikai focit... (Fotó: AP)
Egyszerűen nem lehet nem imádni az afrikai focit... (Fotó: AP)


Egy esetre mégis kitérünk, a meccsek abszurditása miatt. Óriási versenyfutásban volt a nigériai profi futball-liga legalsó osztályába való feljutásért a Plateau United Feeders és a Police Machine: az azonos pontszámmal álló két csapat között az utolsó forduló eredménye döntött a feljutásról. Nem csoda hát, ha mindketten minden követ megmozgattak, hogy a lehető legjobban teljesítsenek a rájátszás utolsó meccsén: 146 gólt szereztek!

A kövek megmozgatása a Plateau Unitednek sikerült jobban, miután ők 79–0-ra győzték le az Akurba FC-t, miközben a Police Machine-nek csak egy szerény 67–0-s sikerre futotta a nyilván acélosabb Bubayaro FC ellen – számol be a történtekről a BBC sportrovata. Az AP hírügynökség még részleteket is közöl: ezek szerint a Plateau „csak” 7–0-ra vezetett a félidőben, és nyilván megrémítette őket, hogy a rendőrök is jól álltak: ők 6–0-val mentek szünetre. A gólgyárak tehát a második félidőben indultak be, amikor a Plateau játékosai 72-szer, míg a Police Machine gólvágói 61-szer vették be az ellenfelek kapuját.

Az alkohol rossz, értem? Bezzeg Ribéry...

Na, nem mintha ez érdekelné Paul Gascoigne-t, aki előbb ugyan átesett egy sikeres elvonókúrán, majd ennek ellenére nem sokkal később ismét alkoholmámoros akciójától volt hangos az angol sajtó.

Nem sokáig jelentett gyógyírt az elvonó Gascoigne problémáira (Forrás: kckrs.com)
Nem sokáig jelentett gyógyírt az elvonó Gascoigne problémáira (Forrás: kckrs.com)

El Hadji Diouf Szenegálba hazatérve szörpizett be egy kicsit, pont annyira, hogy a fába is belekössön, de csak sikerült találnia két tagot, akik „cserébe" jól elpáholták a mosdóban.

Gabriel Tamast, a román labdarúgó-válogatott hátvédjét májusban letartóztatták Romániában, miután részegen betörte egy bukaresti társasház bejárati ajtaját, hogy bejusson a lépcsőházba.

Andrej Arsavinnak nem váltak be a számításai az Arsenalnál, haza is igazolt Oroszországba. De amíg még kint volt Londonban, az egyik alkalommal, amikor kikerült az „ágyúsok" keretéből, egy bulival akarta feledtetni bánatát, ehelyett azonban csak egy kis balhé jött össze a biztiőrrel.

Bezzeg Franck Ribéry! A muszlim vallású francia nem hogy belsőleg nem fogyasztja ezeket a bódító szereket, de még külsőleg sem érintkezik vele (vallása ezt is tiltja, mondja), ezért aztán alaposan be is rágott csapattársaira, akik a Bayern München bajnoki címének ünneplése közben nyakába zúdítottak egy „kevéske" sörikét.

Ribéry kiakadt a sörfürdőtől (Fotó: Action Images)
Ribéry kiakadt a sörfürdőtől (Fotó: Action Images)


Luis Suárez éve nem úgy indult, hogy ünnepelt sztár lesz...

A Liverpool uruguayi csatáráról az elmúlt hetekben kivétel nélkül pozitív kicsengésű hír kapcsán számolhattunk be. A bajnokságban szakajtónyi gólt szerzett (volt négymeccses, 10 gólos szériája is, összesen pedig 13 PL-meccsen 19-ig jutva toronymagasan vezeti a mesterlövészek listáját), ennek köszönhetően pedig új szerződést is kapott a „vörösöktől". A kezdet azonban nem volt sima, volt, hogy kezezése juttatta tovább csapatát az FA-kupában, sokak antipátiáját kiváltva, és még egy kislurkó érzéseibe is belegyalogolt.

Aztán a szintén elhíresült műesései következtek ismét, amit azzal magyarázott, hogy a csapatnak szüksége volt a sikerre... Volt már korábban esete rasszizmus miatt is, áprilisban azonban nem ezzel hívta fel magára a figyelmet – ismét vámpírkodott. Ezúttal a Chelsea-védő Braniszlav Ivanovics bánta harapását, Suárez pedig röpke tízmeccses eltiltást kapott. Azóta azonban, ahogy azt már jeleztük feljebb, igencsak beindult a támadó.



Nem mondtak nemet a rasszizmusra – a gyűlölet nem pálya

Az AC Milan korábbi játékosa, Kevin-Prince Boateng a piros-feketék egyik hírverő mérkőzése során addig kapta az ívet a Pro Patria rasszista szurkolóitól, amíg a 26. percben megunta, felkapta a labdát és a nézők közé rúgta, majd levonult a pályáról. A rengeteg negatív hatást követően nyáron Boateng lépésre szánta el magát, és elhagyta Olaszországot a Szalai Ádámot is foglalkoztató Schalke kedvéért.

Nem példa nélküli az eset a futballpályákon ez, a Betis védője például azt volt kénytelen elszenvedni, hogy saját (!) szurkoló huhognak, de a Galatasaray csatára, Didier Drogba sem tudta leplezni csalódottságát, amikor a Fener-szurkolók majmoztak.

Jelentős büntetést kapott két labdarúgó is idén, amiért nem megfelelő módon dolgozta fel a sikert:

Jorgosz Katidisz ezt nehezen fogja kimagyarázni (Fotó: Action Images)
Jorgosz Katidisz ezt nehezen fogja kimagyarázni (Fotó: Action Images)

Jorgosz Katidisz, az AEK Athén korábbi, a Novara jelenlegi görög korosztályos válogatott labdarúgója náci karlendítéssel ünnepelte márciusban győzelmet érő gólját. A futballista azt állítja, nem volt tudatában a mozdulat jelentésének. Ráadásul mindez egy fájdalmas évforduló előestéjén történt. Tettéért ezért örökre eltiltották a válogatottól.

Egészen friss eset, hogy Josip Simunic az Izland elleni sikerrel megvívott vb-pótselejtezős párharc után usztasa rigmusokkal ünnepelt a szurkolókkal. „Jutalma" tízmeccses eltiltás lett a FIFA-tól, aminek „köszönhetően" ki kell hagynia a brazíliai viadalt.



A szerbek nem finomkodtak (idén sem)

Azt mindenki tudja, hogy a szerb csapatok otthonában pályára lépni semmilyen sportágban sem leányálom. A fanatikus szurkolótáborok bármikor győzelembe tudják hajszolni övéiket, de azt nem engedheti meg egyik csapat sem, hogy nem „pusztul meg" a pályán a győzelemért.

A Partizan Beograd hazai pályán esett ki a bolgár Ludogorec ellen a Bajnokok Ligájából, méghozzá kettős vereséggel. A félelmetes szurkolótáboráról híres belgrádi csapat játékosai a meccs után egy-két kivételtől eltekintve nem is merték megköszönni a szurkolást. Aki megtette, az is megbánta. A csk-tól elvették a karszalagot is.

Radiszavljevics leveszi a csapatkapitányi karszalagot Scsepovics karjáról (forrás: sportige.com)
Radiszavljevics leveszi a csapatkapitányi karszalagot Scsepovics karjáról (forrás: sportige.com)

Az ősi rivális játékosai sem jártak sokkal jobban. A Vozsdovac–Crvena zvezda (1–0) mérkőzés után a fővárosi piros-fehérek szimpatizánsai elégedetlenek voltak az eredménnyel, ezért leköpködték és megdobálták „kedvenceiket", akik a találkozó után a lelátó azon része elé mentek, ahol a drukkerek tartózkodtak. Ez azonban nem volt elég, a szurkolók jelezték, elégedetlenek a labdarúgók teljesítményével, akik nem méltók a piros-fehér mez viselésére, emiatt felszólították őket, hogy azonnal vessék le a mezeket, és dobják a nézők közé.

„Meddig szégyenítetek még bennünket?” – a szurkolók „parancsára” a játékosok levetették a mezeiket (Forrás: hotsport.rs)
„Meddig szégyenítetek még bennünket?” – a szurkolók „parancsára” a játékosok levetették a mezeiket (Forrás: hotsport.rs)


Persze nem lenne az „igazi" az év, ha a két rivális egymással nem csapott volna össze, a kosárlabda kupa döntőjét nézőtéri rendbontás miatt félbe kellett szakítani.

Azért mi sem húzhatjuk ki magunkat

A magyar szurkolók sem maradtak ki az adok-kapokból, ha úgy hozta a helyzet, elég csak a szokásos Fradi–Újpest (vagy hovatartozástól függően Újpest–Fradi) előtti, alatti és utáni balhék közül párat megemlítünk, volt itt ferencvárosi szurkolók megtámadása a Fáy utcában, majd az újpestiek kaptak petárdazáport.

Volt könnygáz bőven a stadion környékén (Fotó:Veres Viktor)
Volt könnygáz bőven a stadion környékén (Fotó:Veres Viktor)


A Románia–Magyarország mérkőzés felvezetése sem telt el simán, kordonbontó magyarok, egymást verő románok, hangulatjelentés Bukarestből. De volt magyar zászló égetése is a Rapid kolozsvári vendégjátéka során.

Az atlétika fekete napja I. – Oscar Pistorius

Februárban adtunk hírt róla, hogy letartóztatták Oscar Pistoriust, aki dél-afrikai otthonában lelőtte a barátnőjét. A hatszoros paralimpiai bajnok, az épek között 4x400-as váltóban vb-ezüstérmes műlábú futó ellen előre megfontolt szándékú emberölés a gyanú. Az atlétát ezt követően óvadék ellenében szabadon engedték, perére márciusban kerül sor. A Pistorius-ügyről bővebben ide kattintva olvashat!

Az atlétika fekete napja II. – Boston Maratoni
Áprilisban aztán jött az újabb atlétikai vonatkozású botrány, igaz, itt nem sportoló volt az elkövető, hanem futók voltak az áldozatok. A Boston Maratoni futóverseny célegyenesében két pokolgép felrobbanása rázta meg a világot. A viadalon elkövetett merényletben három ember hunyt el, és több mint 260 személy szenvedett kisebb vagy éppen súlyosabb sérülést.

A második robbanás pillanata, a háttérben az első robbanás füstje (Fotó: Reuters)
A második robbanás pillanata, a háttérben az első robbanás füstje (Fotó: Reuters)


Bendtner, a kemény legény

November végén az Arsenal támadója, Nicklas Bendtner került napi rendszerességgel a bulvárújságok címlapjára, előbb azért tartóztatták le, mert szétvert egy konditermet, majd ezt követően az egyik szomszédnak állítólag azt találta kiabálni, hogy „Kussolsz, vagy megerőszakolom a feleséged!” A pályán annyira azért nem megy a Barcelonába és Real Madridba vágyó csatárnak.

A világ reakciója Bendtner nyilatkozatára (Forrás: boxofficefootball.com)
A világ reakciója Bendtner nyilatkozatára (Forrás: boxofficefootball.com)



Az NFL szégyenfoltja: Aaron Hernandez

Az már megszoktuk, hogy a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) szereplő játékosok egy része a szezonok közötti holtidőt nem képes értelmesen eltölteni (sőt, van akinek az idény során is sikerül közeli ismeretséget kötni egy sztriptíztáncosnőnek köszönhetően egy pezsgősüveggel, persze nem úgy, ahogy azt ő szeretné), amit jól jellemez, hogy június végéig 27 játékost (ráadásul volt, akit többször is, sőt, olyan is, akit egy nap alatt is többször vittek be...) tartóztatott le a rendőrség.
ezek azonban mind eltörpültek idén Aaron Hernandez esete mellett. A New England Patriots korábbi tight endje ellen ellen gyilkosság miatt emeltek vádat.

A kiváló tight endet bilincsben vitte el a helyi hatóság a massachusetts-i házából (Fotó: Twitter)
A kiváló tight endet bilincsben vitte el a helyi hatóság a massachusetts-i házából (Fotó: Twitter)


Balhés brazilok, emberrablás, gyilkosság

Nem mondhatjuk, hogy túl sikeres vb-kampányt folytattak idén a brazilok... Na, nem a Konföderációs Kupa megnyerése, sokkal inkább a rengeteg botrány miatt. Volt, hogy a szurkolók saját csapatukra támadtak, hogy az edző fojtogatta a bírót ez azonban csak gyenge előjátéknak számít a térségben.
A Vasco da Gama 22 éves játékosát, Bernardót az O Globo brazil napilap hosszú tudósítása szerint az egyik Rio de Janeiro-i nyomornegyedben (favela) ügyködő bűnbanda tagjai elraboltak és megkínoztak. Az ok prózai: Bernardo egy olyan lánnyal, bizonyos Daiana Rodriguessel kezdett járni, akire ennek a bandának a főnöke, bizonyos Marcelo Santos (akár focista is lehetne ezzel a névvel...) ugyancsak szemet vetett.

De ő legalább élve megúszta. A Flamengo kapusát 22 év börtönre ítélték, mert közreműködött barátnője brutális meggyilkolásában.

Bruno Fernandes de Souzát fegyveresek kísérik a tárgyalásra
Bruno Fernandes de Souzát fegyveresek kísérik a tárgyalásra

Nem kevésbé borzalmas eset Joao Rodrigóé, a 35 esztendős exjátékos fejét – miután kivágták belőle a szemét és a nyelvét – a tettesek hazaszállították az áldozat feleségének, és a ház ajtajában egy hátizsákba tették.

Az argentinok sem kispályások

A világ egyik legnagyobb rangadójaként számon tartott Boca Juniors–River Plate örökrangadón is volt idén nézőtéri balhé, a görögtüzeket gyújtó és a pályát a nézőtértől elválasztó kerítésre felmászó huligánokat a biztonságiak vízágyúkkal fékezték meg. A második félidőben negyedórán át állt ezért a játék, meg persze volt piros lap is végül.

Az Independiente szurkolóinak ellenfél sem kellett, ők a klub elnökét dobálták meg székekkel, egy másodosztályú meccsen pedig a sporit találták telibe egy kővel.




Félbeszakadt török rangadó, levetkőztetett Levszki-edző, katonák a pályán

Törökországban a szeptemberi Besiktas–Galatasaray meccset idő előtt kellett abbahagyni, miután a szurkolók a pályára rohantak, az Uganda–Libéria vb-selejtezőn a katonáknak kellett a pályára mennie, miután a libériaiak a vereség után lökdösni kezdték a játékvezetőt, a Levszki új edzőjét pedig az ultrák levetkőztették és megalázták, ezért gyorsan úgy döntött, hogy mégsem veszi át a csapat irányítását.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik