Kilógott a lóláb: 146 találat két nigériai bundameccsen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.09. 18:10
null
Egyszerűen nem lehet nem imádni az afrikai focit... (Fotó: AP)
„Hát itt már gólt sem lehet rúgni? – kérdezhették a Plateau United és a Police Machine csalódott játékosai. Ők csak fel akartak jutni.

Óriási versenyfutásban volt a nigériai profi futball-liga legalsó osztályába való feljutásért a Plateau United Feeders és a Police Machine: az azonos pontszámmal álló két csapat között az utolsó forduló eredménye döntött a feljutást illetően. Nem csoda hát, ha mindketten minden követ megmozgattak, hogy a lehető legjobban teljesítsenek a rájátszás utolsó meccsen.

A kövek megmozgatása a Plateau Unitednek sikerült jobban, miután ők 79–0-ra győzték le az Akurba FC-t, miközben a Police Machine-nek csak egy szerény 67–0-s sikerre futotta a nyilván acélosabb Bubayaro FC ellen – számol be a történtekről a BBC sportrovata. Az AP hírügynökség még részleteket is közöl: ezek szerint a Plateau „csak” 7–0-ra vezetett a félidőben, és nyilván megrémítette őket, hogy a rendőrök is jól álltak: ők 6–0-val mentek szünetre. A gólgyárak tehát a második félidőben indultak be, amikor a Plateau játékosai 72-szer (átlagosan 40 másodpercenként!), míg a Police Machine gólvágói 61-szer vették be az ellenfelek kapuját.

A végeredmény egyébiránt a Plateau feljutását eredményezte volna. A két legyőzött csapat egyébként nem annyira kutyaütő, mint azt eredmény mutatja, ami csak megerősíti a bunda rettenetes voltát: a rájátszás első körében a Plateau és a Police Machine is 2–0-ra győzte le a Babayarót és az Akurba FC-t, hogy aztán a második körben a két feljutásra pályázó gigász 0–0-val hagyja el a játékteret. Nyilván a végtelenül kiélezett verseny vette rá a feleket, hogy a sportszerűséget sutba dobva ehhez az aljassághoz folyamodjanak.

Ez az eredmény már a játék tisztaságára különös gonddal ügyelő nigériai szövetségnél is kicsapta a biztosítékot: a feltételezhető (tudják, az „ártatlanság vélelme...) bundában résztvevő mind a négy csapatot felfüggesztették, és még további szankciókra is számíthatnak.

Ez a megoldás már a sokat látott szurkolókat is megviselte (Fotó: mtnfootball.com)
Ez a megoldás már a sokat látott szurkolókat is megviselte (Fotó: mtnfootball.com)

„A legnagyobb körültekintéssel vizsgáljuk ki a történteket, és az ügy végére fogunk járni" – ígérte dörgedelmes nyilatkozatban Muke Umeh, a Nigériai Labdarúgó-szövetség szervezési tanácsának elnöke. Csatlakozott hozzá a versenybizottság igazgatója, Dr. Mohammed Sanusi is, aki példás büntetés kért minden érintettre.

„Az érintett csapatok, játékosok, klubvezetők, játékvezetők és mindenki, aki bármilyen szerepet is játszott ebben a szégyenteli történetben, a legszigorúbb büntetésben kell részesüljön."

Kétségünk nincs afelől, hogy így fog történni...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik