Pistorius óvadékkérelmének helyt adtak, szabadon védekezhet

Vágólapra másolva!
2013.02.22. 15:27
null
Pistorius a pénteki tárgyalási napon (Fotó: Reuters)
Pénteken a vád összefoglalójával, a védelem válaszával, majd Desmond Nair bíró ítéletével fejeződött be Oscar Pistorius óvadéki meghallgatása. Desmond Nair bíró ítélete alapján az atléta óvadék letételével szabadon védekezhet.

 

A TÁRGYALÁSI NAP AZ ÍTÉLETHIRDETÉS ELŐTT

A vádat képviselő Gerrie Nel ügyész – aki csütörtökön nem tudta befejezni összefoglalóját – kezdte a pénteki tárgyalási napot. Teljesen valószínűtlennek nevezte a Pistorius és védőügyvédje által előadott verziót (Pistorius betörőnek hitte a fürdő mellékhelyiségében tartózkodó barátnőjét, Reeva Steenkampot). Fenntartotta véleményét, hogy fennáll a szökés veszélye.

„A tény, hogy a tragikus éjszakának csupán egy túlélője van, megnehezíti a vád dolgát...” – mondta.

A védelem fenntartotta, hogy Pistorius ellen nem áll meg az előre eltervezett gyilkosság gyanúja, Barry Roux ügyvéd szerint az atléta emberölést követett el.

Nair bíró beszéde előtt megkérte a televíziós stábokat, hagyják el a tárgyalótermet – a hangfelvételt viszont engedélyezte.

A bíró hatodik súlyossági fokozatú bűncselekménynek – gyilkosság, előre eltervezett szándékkal – minősítette az ügyet.

AMIT A VÁD ÁLLÍT...

Oscar Pistorius előre eltervezett gyilkosságot követett el – a vád azt nem állítja, hogy Pistorius hosszabb ideig tervezte a bűncselekményt, de azt igen, hogy már az ölés szándékával ment a fürdőhöz, és lőtt keresztül négyszer az ajtón, halálos sérüléseket okozva Reeva Steenkampnak.

AMIT A VÉDELEM ÁLLÍT...

Oscar Pistorius – lecsatolt műlábai nélkül – kiment háza erkélyére. Zajt hallott, úgy gondolta, hogy betörő jár a házban (a házon dolgoztak, és létrák voltak a falhoz támasztva). Visszament, nem merte felkapcsolni a villanyt, bekiáltott a fürdőszobába, és mikor nem kapott választ, négyszer keresztüllőtt az ajtón otthon tartott önvédelmi fegyverével. Csupán a lövések után döbbent rá, hogy barátnőjét lőtte le. Steenkamp még élt, mikor Pistorius betörte az ajtót, és az atléta karjaiban halt meg. A gyilkosság vádja nem áll meg, a vádnak emberölésnek kellene lennie.

AZ ÍTÉLET

Nair bíró összefoglalója végén hangsúlyozta: neki nem feladata megállapítani bűnösség vagy ártatlanság kérdését, ez a főtárgyalás bírójára vár. Neki azt kell megállapítania, helyt ad-e az óvadékkérelemnek.

Nair nem érzi úgy – a vád állításával ellentétben –, hogy Pistoriusnál reálisan fennáll a szökés veszélye, és szintén nem látja bizonyítottnak, hogy az atlétának erőszakos hajlama lenne. A bíró megjegyezte, hogy csak közvetett bizonyítékok alapján hozhat döntést, és elismerte, hogy a nyomozásnak voltak hibái – ennek ellenére „valószínűtlen elemeket” talált Pistorius írásban tett vallomásában. Nem érti, hogy Pistorius miért nem győződött meg barátnője hollétéről a lövések előtt. Véleménye szerint nincs olyan körülmény, amely alapján meg kellene tagadnia az óvadék letételét – Pistorius így óvadék ellenében szabadon védekezhet tárgyalásáig.

NYITOTT KÉRDÉSEK NAIR BÍRÓTÓL

– Miért nem győződött meg Pistorius barátnője hollétéről?

– Miért nem próbálta kideríteni, ki volt a fürdőszoba mellékhelyiségében?

– Hogyhogy Steenkamp nem sikoltott már az első lövésre?

– Ha betörő volt a házban, miért nem menekült Pistorius és Steenkamp együtt, a hálószoba ajtaján keresztül (a mellékhelyiségbe zárkózás helyett)?

– Miért vállalta a veszélyt Pistorius, ha volt betolakodó a fürdőben? Visszatért egy potenciálisan veszélyes területre, mikor megvolt az esély arra, hogy a betolakodó lesben állva várja.

– Miért cserélt helyet az ágyban a pár? (a védelem ezt egy vállsérüléssel magyarázza)

Válaszokat csak a tárgyaláson kaphatunk.

Az óvadék összegét egymillió dél-afrikai randban – mintegy huszonötmillió forintban – állapították meg. Százezer randot készpénzben kell letenni, kilencszázezer a biztosíték.

Pistorius szabadlábon védekezhet, vissza kell szolgáltatnia útlevelét, nem igényelhet újat. Nem léphet repülőtér területére, nem viselhet lőfegyvert és beszolgáltatja a nála levő fegyvereket. Be kell számolnia minden útjáról az őt felügyelő tisztviselőnek, engedélyt kell kérnie ahhoz, hogy elhagyja Pretoria területét, valamint egy telefonon 0–24 órában elérhetőnek kell lennie. Rendszeresen jelentkeznie kell egy kijelölt rendőrőrsön.

Az atléta büntetőtárgyalása június 4-én 8.30-kor kezdődik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik