Bostoni robbantás: hárman meghaltak, 17 sebesült válságos állapotban - összefoglaló

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.04.16. 06:11
null
A második robbanás pillanata, a háttérben az első robbanás füstje (Fotó: Reuters)
Hárman meghaltak, 144-en megsebesültek, miután helyi idő szerint hétfő kora délután két pokolgép robbant fel a Boston maratoni célegyenesében. Összefoglaló.

Helyi idő szerint délután 2 óra 50 perckor történt az első robbanás, majd 12 másodpercre rá, mintegy száz méterrel arrébb következett be a második detonáció a futóverseny célegyenesénél. Szemtanúk nyilatkozatai szerint miután eloszlott a füst, több tucat áldozat feküdt a földön. Többen közülük eszméletlen állapotban voltak, néhányan leszakított végtagokkal.

Az első lökéshullám több nézőt és legalább egy futót ledöntött a lábáról. Pánik tört ki, a versenyzők és a nézők fejvesztve menekültek a helyszínről. Az ünnepélyesen fellobogózott környéket vér, törmelék és üvegszilánk borította, az ablakok a második emelet magasságáig kitörtek.

Egy sérültet elsősegélyben részesítenek (Fotó: Reuters)
Egy sérültet elsősegélyben részesítenek (Fotó: Reuters)

A három halott egyike egy 8 éves kisfiú volt, de a The Boston Globe című lap beszámolója szerint legkevesebb nyolc 2 és 12 év közötti gyereket is kórházba szállítottak. A sebesültek közül legalább 17-en válságos, 25-en pedig súlyos állapotban vannak. A CNN hírtelevízió jelentése szerint legalább tíz embernek amputálták a végtagjait. A kezelőorvosok elmondása szerint a legtöbb sérülés az alsó végtagokon keletkezett, de olyanok is érkeztek a kórházakba, akiknek beszakadt a dobhártyája.

A merénylet elkövetését eddig senki sem vállalta magára. A robbantásokkal összefüggésben – az első híradásokkal ellentétben – eddig senkit sem vettek őrizetbe.

A CNN rendőrségi információkra hivatkozva közölte, hogy a detonációkat kukákba rejtett, házilag készített pokolgépekkel hajtották végre. A kis méretű robbanószerkezeteket golyóscsapággyal töltötték meg, hogy növeljék a roncsolás hatásfokát. A terrorelhárítók a merényletet követően összesen öt gyanús csomagot találtak, amelyekről azonban később kiderült, hogy nem rejtenek bombát.

A nap folyamán, a futóversenyen elkövetett merényletet követően tűz ütött ki a JFK elnöki könyvtárban, amiről egy ideig tévesen úgy gondolták, hogy köze lehet a támadáshoz. A tűzesetben senki sem sérült meg.

„Még mindig nem tudjuk, hogy ki tette ezt és azt sem, hogy miért" – jelentette ki Barack Obama elnök, aki délután 6-kor élőben közvetített televíziós beszédet mondott a Fehér Házban. Háromperces nyilatkozata során nem említette a „terrortámadás" kifejezést.

Kitört ablakok a robbanás közelében (Fotó: Reuters)
Kitört ablakok a robbanás közelében (Fotó: Reuters)

„Tévedés ne essék: a végére járunk ennek, és kiderítjük, hogy ki és miért tette ezt. Bármely vétkes személy, bármely vétkes csoport magán fogja érezni az igazságszolgáltatás teljes súlyát" – hangsúlyozta az elnök. Mint mondta, a tények maradéktalan ismerete híján nem kell elkapkodni a következtetések levonását.

A nyilatkozatot követően azonban a Fehér Ház egy névtelenül nyilatkozó illetékese kijelentette, hogy mivel Bostonban több robbanószerkezetet is működésbe hoztak, „nyilvánvaló", hogy terrorcselekmény történt, és az ügyet ennek megfelelően fogják kezelni. Azt a nyomozásnak kell majd kiderítenie, hogy a támadást külföldi vagy belföldi terrorcsoport tervelte-e ki és hajtotta végre.

A CNN úgy értesült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrorcselekmény történt. A hírszerzés szerint a bostoni maratonit megelőzően semmilyen jel sem utal arra, hogy bármilyen veszély fenyegetne.

Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja az MTI-nek elmondta: mind az ő hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, de magyar sérültről nem kaptak tájékoztatást, magyar állampolgároktól pedig Magyarországnak az Egyesült Államokban működő külképviseletekre segélykérés nem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő – két New Jersey-i, egy budapesti és egy kecskeméti lakos – indult. Mindnyájan célba értek, az utolsó közülük mintegy 20 perccel a robbanás előtt futott be.

Terrorelhárítók érkeznek (Fotó: Reuters)
Terrorelhárítók érkeznek (Fotó: Reuters)

Bostonban a robbanás környékét, a közeli zöld metróvonalat, a Charles-folyó hídjait, de még a város légterét is lezárták. Massachusetts fővárosában lemondták a tervezett tömegrendezvényeket, így a sportrendezvényeket és a koncerteket is, és megerősítették két Bostonhoz közeli atomerőmű védelmét is. Elővigyázatosságból Washingtonban, New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscóban is megszigorították az óvintézkedéseket.

Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden lehetséges eszközzel kapcsolódjanak be az ügy felderítésébe. Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte együttérzését.

A merénylet miatt a hétfői maratoni több ezer résztvevője nem fejezhette be a távot.

Az először 1897-ben megrendezett bostoni maratoni a világ egyik legrangosabb futóversenye, amelyen idén több mint 23 ezer amatőr és profi versenyző vett részt (a férfiaknál az etióp Lelisa Desisa, a nőknél a kenyai Rita Jeptoo nyert – ők nagyjából két órával a robbanások előtt értek be a célba). Az esemény félmillió érdeklődőt vonzott. A futamot hagyományosan mindig április harmadik hétfőjén, a hazafiak napján tartják.

A PAKISZTÁNI TÁLIBOK TAGADJÁK, HOGY KÖZÜK LENNE A ROBBANTÁSHOZ

A pakisztáni tálibok közölték, hogy nincs közük a bostoni maratonin elkövetett hétfői kettős robbantáshoz, amelyben három ember életét vesztette és több mint 140-en megsebesültek.

„Helyeseljük az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadásokat, de nem vettünk részt ebben a (bostoni) merényletben" – mondta Aszanulla Ahszan, a pakisztáni tálibok mozgalmának, a Tehriki-Talibánnak (TTP) a szóvivője telefonon az AP amerikai és az AFP francia hírügynökség tudósítójának egy meg nem nevezett helyről, feltehetően Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal határos vidékéről.

A TTP évek óta ezen a vidéken támadja a pakisztáni biztonsági erők tagjait, a síita kisebbséget, a külföldi érdekeltségeket és a világi pártok képviselőit.

A csoport ugyanakkor korábban fenyegetőzött azzal, hogy amerikai területen is hajt végre merényletet. Faisal Shahzad, az a pakisztáni származású amerikai, aki merényletet kísérelt meg 2010 májusában a New York-i Times Square-en, azt állította, a TTP-nél kapott kiképzést Pakisztánban az Afganisztánnal szomszédos törzsi területen.




Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik