A Napoli drukkerei ürülékkel dobálták meg a gyűlölködő juvésokat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.11. 13:39
null
„A Vezúv lávája pusztítson el titeket!” – üzenték a Juve-drukkerek a nápolyi vendégeknek (Forrás: Corriere dello Sport)
Diszkriminatív, gyűlölködő énekek, rigmusok az egyik oldalon, felháborító viselkedés és négy kórházba szállított sérült a másikon. A vasárnap esti Juventus–Napoli olasz bajnoki rangadó – ahogy az borítékolható volt – nem múlt el lelátói feszültségek nélkül, a házigazda Juventus pedig a korábbi szövetségi figyelmeztetést követően most bezárt szektorral is bűnhődik.

 

Este nyolc óra környékén a csapatok még csak melegítettek a Juventus stadionjában, amikor a déli kanyarban (Curva Sud) rázendített az ultrák kórusa: „A Vezúv lávája pusztítson el titeket!

SZEKTORBEZÁRÁSOKKAL BŰNHŐDIK A JUVE
A rangadó után szektorbezárásokkal büntették a Juventust. A torinóiak stadionjában a déli kanyar (curva sud) két, míg az északi kanyar (curva nord) egy bajnokin marad zárva a szurkolók előtt. A Nápoly-ellenes hangvétel, a gyűlölködő bekiabálások miatt így az Udinese és a Sassuolo elleni hazai meccseken biztosan nem lesz telt ház a Juventus Arénában.

A nápolyi vendégeknek megénekelt üzenetet a mérkőzés közben a lelátóra is kifüggesztették a hazai drukkerek, amit méretes Vezúv-képpel egyértelműsítettek. Miután a hangosbemondó arra szólította fel a szurkolókat, hogy fejezzék be a gyűlölködést, a Curva Sud így válaszolt: „Azt csinálunk, amit akarunk. Mi vagyunk a Juve!”

Hasonló, szintén a gyűlölt délieknek címzett rigmusok az október végén rendezett Juventus–Genoa bajnokin is hallhatóak voltak a kanyarból, azt követően az Olasz Labdarúgó-szövetség már kilátásba helyezte a torinói stadion egy részének bezárását, de akkor „próbaidőre” felfüggesztette az ítéletet. Mivel a „fenyegetés” nem használt, így a következő két hazai meccsen már szektorbezárás következik. (Bővebben lásd keretes írásunkat!)

Persze a vendégszektorban helyet foglaló drukkereket sem kellett félteni. A Napoli fanatikusai (ismeretlen származású) ürülékkel töltött zacskókkal dobálták meg a szomszédos szektorokat, emellett egyéb tárgyakat is hajigáltak, aminek négy sérült, később kórházba szállított drukker látta kárát – számolt be a Corriere dello Sport.

Így is lehet…  (Fotó: Action Images)
Így is lehet…  (Fotó: Action Images)

A rasszista bekiabálások, énekek, különböző diszkriminatív gyűlölködések már hosszú ideje okoznak problémát az olasz labdarúgás élvonalában és alsóbb osztályaiban. Nem a Juventus stadionja az egyetlen, ahol időről időre felvetődik a zárt kapus büntetés, korábban a Lazio, a Milan, az Inter és a Roma is felelt a szövetségénél. Szalai Ádám klubtársa, Kevin-Prince Boateng nem tagadta, többek között a lelátókon burjánzó rasszizmus is szerepet játszott abban, hogy nyáron a Schalkéhoz igazolt.

Nápolyban sem ismeretlen fogalom a zárt kapus büntetés, bár ott az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) helyezett kilátásba (több alkalommal is) szankciókat, de nem rasszista bekiabálások, hanem a szurkolók agresszív viselkedése miatt bűnhődhet zárt kapus mérkőzéssel a klub. Az ultrák a legutóbbi Bajnokok Ligája-játéknapon a vendég Marseille buszát dobálták meg kövekkel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik