„Visszatérő” Videoton; veretlen marad-e a DVSC, erősödött-e a Győr?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2012.03.01. 17:40
null
Kovács István (jobbra) és vidis társai beelőznék az ETO-t (fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Pénteken a Vasas–Honvéd mérkőzéssel kezdetét veszi a labdarúgó NB I tavaszi idénye. Felvezető sorozatunk negyedik részében az 1994 után ismét dobogóra vágyó kispestiekkel, az átalakult, de bajnokesélyes Videotonnal, a felkészülési időszakban csak egy meccset nyerő Győrrel és az őszt veretlenül záró és télen is jó formát mutató Debrecennel foglalkozunk.

BP. HONVÉD: 1994 UTÁN ISMÉT DOBOGÓS LEHET A CSAPAT?

A Budapest Honvéd legutóbb 17 évvel ezelőtt, 1995-ben zárta az első négyben (a negyedik helyen) az NB I-es szezont. A kispestiek most, 17 évvel később ismét a negyedik helyen állnak, de nagy kérdés, hogy vajon a tavaszi szezon végére is meg tudják-e tartani ezt a helyezést vagy esetleg még a dobogóra is felférhetnek (dobogón 1994-ben végzett legutóbb a csapat, amikor második lett).

A télen három meghatározó játékos távozott a kispestiektől a brazil házi gólkirály, Danilo, a szenegáli Dieng Abass és Torghelle Sándor személyében, igaz, utóbbi szezon közben érkezett, ezért csak hat meccsen játszott, de így is szerzett három gólt.

A Honvéd a téli időszakban megfelelően erősített, legalábbis létszámban mindenképp, hiszen a védelembe (Tomás Díaz és Marko Vidovics), a középpályára (Matías Porcari) és a támadósorba (Emir Hadzic, Bojan Bozsovics, Nicolas Ceolin, Faggyas Milán) is érkeztek játékosok. Közülük a bosnyák Hadzic három, a Győrből érkezett brazil Ceolin pedig két gólt szerzett a felkészülési időszakban. Az új szerzemények nagyobb része Magyarországon kevésbé ismert, nem tudhatjuk, mire képesek, de ha beváltják a hozzájuk fűzött reményt, a Honvéd még a dobogóért is harcban lehet, hiszen csak három pont a hátránya a harmadik Videotonnal szemben.

A Honvéd sorsolása meglehetősen felemás. A most második Győrrel már nem kell játszania, és hazai pályán egy kivétellel olyan csapatokkal találkozik majd, amelyek (ZTE, Kecskemét, Lombard, Siófok, Kaposvár) ellen kötelezőnek tekinthető a három pont begyűjtése. Az egy kivételt azonban éppen a jelenlegi listavezető, még veretlen Debrecen jelenti, míg idegenben például a Videotonnal és a Diósgyőrrel is meg kell mérkőznie Supka Attila csapatának (valamint a Vasassal, a Ferencvárossal, az Újpesttel, a Pakssal és a Péccsel). Ha a kispestiek a kötelező hazai sikereket begyűjtik, és a három külön említett riválistól sem kapnak ki, minden esélyük meglesz az előrelépésre.

A piros-feketék szurkolói számára bizakodásra adhat okot, hogy nyolc meccset is megnyert a csapat a téli felkészülési időszakban, igaz, négyszer ki is kapott két döntetlen mellett.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen zárja a szezont a Bp. Honvéd?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A HONVÉD MINDEN BAJNOKIN ESÉLYES
A BUDAPEST HONVÉD TÉLI MÉRKŐZÉSEI

Honvéd–Kölesd 14–0

Bozsik-stadion, 2012. január 21.

G:Németh N. 5, Erdélyi L. 3, Nagy K., Tchami 2-2, Debreceni, Vécsei B. 1-1.

Honvéd–Tököl 6–0

Bozsik-stadion, 2012. január 21.

G:Délczeg (2), Hidi, Miskovicz, Dinu, Vernes

Honvéd–MFK Ruzomberok (szlovákiai) 3–2

Bozsik-stadion, 2012. január 25.

G: Danilo, Nathane, Hadzic

Honvéd–MFK Ruzomberok (szlovákiai) 3–0

Bozsik-stadion, 2012. január 25.

G: Délczeg (2), Botis

Honvéd–Győri ETO 4–2

Bozsik-stadion, 2012. január 28.

G: Ivancsics (2 – a másodikat 11-esből), Hadzic, Trninics

Honvéd–BKV Előre 1–2

Bozsik-stadion, 2012. február 1.

G: Czár R.

Honvéd–Dunaszerdahelyi AC (szlovákiai) 1–2

Bozsik-stadion, 2012. február 4.

G: Faggyas

Honvéd–Haladás II 3–2

Bozsik-stadion, 2012. február 8.

G: Hajdú N., Délczeg, Czár R.

Honvéd–Haladás 5–1

Bozsik-stadion, 2012. február 8.

G: Ceolin, Hadzic, Apostu, Ivancsics, Horváth A. (öngól)

Honvéd–FK ViOn Zlaté Moravce (szlovákiai) 1–3

Aranyosmarót, 2012. február 11.

G: Ceolin

Honvéd–Tatabánya 4–1

Bozsik-stadion, 2012. február 15.

G: Debreceni (2), Délczeg, Hadzic

Honvéd–Tiszafüred 1–1

Bozsik-stadion, 2012. február 18.

G: Johnson

Honvéd–AS Trencín (szlovákiai) 1–1

Bozsik-stadion, 2012. február 18.

G: Czár R.

Honvéd–UTA Arad (romániai) 1–2

Makó, 2012. február 25.

G: Ivancsics (11-esből)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A BP. HONVÉDNÁL
Érkezett: Bojan Bozsovics (montenegrói, Siófok – kölcsönbe), Nicolas Ceolin (brazil, Győri ETO FC – kölcsönbe), Tomás Díaz Navarrete (chilei, RU Saint-Gilloise – Belgium, kölcsönbe), Faggyas Milán (SV Mattersburg II – Ausztria), Emir Hadzic (bosnyák, NK Celik Zenica – Bosznia-Hercegovina), Matías Sebastián Porcari (argentin, Fénix – Uruguay), Marko Vidovics (szerb, Levszki Szófia – Bulgária)
Távozik/szabadon igazolható: Dieng Abass (szenegáli, Song Lam Nghe An– Vietnam, kölcsönbe), Danilo de Oliveira (brazil, FC Sion – Svájc), Hercegfalvi Zoltán (Vasas), Harmony Ikande (nigériai, Beitar Jerusalem – Izrael), Marek Kostoláni (szlovák, ASK Mannersdorf – Ausztria), Radiszlav Szekulics (montenegrói, ?), Tisza Kálmán (Szolnoki MÁV), Torghelle Sándor (Videoton FC), Vólent Roland (Soproni VSE – kölcsönbe), Lukás Zelenka (cseh, 1. SK Prostejóv – Csehország)
Akivel tárgyalnak:Joel Toe (libériai)

VIDEOTON: VISSZATÉRÉS A BAJNOKESÉLYESEK KÖZÉ

A Videotonnal kapcsolatban alapvetően két tényt érdemes rögzíteni. Az egyik, hogy André Alves, Elek Ákos és Dusan Vasziljevics téli távozása után már csak hat olyan játékos – Mladen Bozsovics, Gosztonyi András, Nikolics Nemanja, Polonkai Attila, Sándor György és Vaskó Tamás – maradt a keretben, akik az előző szezonban aktív szerepet játszottak a klub történetének első bajnoki címében.

A nagy átalakulás, kiváltképp az alappillérnek számító Alves távozása egyúttal a támadójáték jelentős átalakulását is eredményezheti. Alves 2005-ben érkezett Magyarországra, a Videoton előtt a Honvédban és a Kaposvárban is futballozott, és összesen 178 NB I-es meccsen 87 gólt szerzett. Ennek ellenére hiányát nem feltétlenül fogják megérezni Székesfehérváron, ugyanis a Kovács István, Torghelle Sándor, Milan Perics trió bőven pótolni tudja a brazil góljait.

A másik tény, hogy összeérett a Videoton játéka. A fehérváriak a csapatjáték, az összeszokottság terén nagyjából visszatértek arra a szintre, amelyen egy évvel ezelőtt is álltak. Sőt, a bajnokesélyesek közé is visszatért a csapat, azt követően, hogy a 13. forduló, a Győr elleni vereség után meglehetősen távolra került a címvédéstől (akkor a 6. helyen állt a Videoton, 13 ponttal elmaradva a listavezető Debrecentől).

Az igaz, hogy a DVSC-vel szembeni kilencpontos hátrány még most is soknak tűnik, de arra a játékra, amely az ETO ellen a Magyar Kupa negyeddöntőjében 5–1-es sikert eredményezett, mindenképpen lehet alapozni. A Videoton egyik legnagyobb erőssége az lehet, hogy Sándor György, Tóth Balázs, Nikola Mitrovics vagy éppen Filipe Oliveira személyében olyan labdaszerző középpályásai vannak, akik labdavesztés esetén azonnal visszatámadnak, nyomás alá helyezik az ellenfél játékosait. Ez nagy fölényt eredményezhet a labdabirtoklásban, a már említett támadóhármas – kiegészülve a bármikor bevethető Nikolics Nemanjával – pedig gondoskodhat arról, hogy a fölény a gólok számában is megmutatkozzon. Ennek ellenére a Videoton másik, a szezon elején megfogalmazott nagy célja, hogy szeretnék, ha előbb-utóbb átlagban tízezer néző látná a hazai meccseket, továbbra is távolinak tűnik.

A Videoton egyébként tavasszal hétszer játszik hazai pályán (a Kaposvár, a DVSC, a Honvéd, a Vasas, az FTC, a Győr, és a Lombard ellen), és csak hatszor látogat idegenbe (a DVTK, a Pécs, a Haladás, a ZTE, a Kecskemét és az Újpest vendége lesz).

SZAVAZÁS

Hányadik helyen zárja a szezont a Videoton?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

TORGHELLE REMEKÜL PÓTOLJA ALVEST
A VIDEOTON TÉLI MÉRKŐZÉSEI

Basel (svájci)–Videoton 1–0

Marbella, 2012. január 17.

Videoton–Ekranas (litván) 4–0 – Impact-kupa, az elődöntőbe jutásért

Marbella, 2012. január 22.

G: Nikolics N., Walter, Enete, Evandro

Dinamo Kijev (ukrán)–Videoton 5–0 – Impact-kupa, elődöntő

Marbella, 2012. január 25.

Videoton–Kuangcsu Evergrande (kínai) 2–1

Marbella, 2012. január 28.

G: Torghelle, Evandro

CSZKA Moszkva (orosz)–Videoton 1–0

Marbella, 2012. január 30.

Videoton–Dinamo Bucuresti (román) 0–0

Belek, 2012. február 12.

Tavrija Szimferopol (ukrán)–Videoton 2–0

Belek, 2012. február 15.

Kubany Krasznodar (orosz)–Videoton 0–0

Belek, 2012. február 18.

LIGAKUPA, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

Diósgyőri VTK–Videoton 0–2

Diósgyőr, 2012. február 22.

G: Torghelle, Nikolics N.

MAGYAR KUPA, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

Videoton–Győri ETO 5–1

Székesfehérvár, 2012. február 25.

G: Walter, Nikolics N., Sándor Gy., Oliveira, Torghelle

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTONNÁL
Érkezett: Gyurcsó Ádám (Kecskeméti TE – kölcsönből vissza), Haraszti Zsolt (Paksi FC), Kovács István (Haladás), Uros Nikolics (szerb, Partizan Beograd U19 – Szerbia), Milan Perics (szerb, Kaposvári Rákóczi), Jeff Silva (brazil, Náutico – Brazília), Torghelle Sándor (Budapest Honvéd)
Távozik/szabadon igazolható: André Alves dos Santos (brazil, Omonia Nicosia – Ciprus), Elek Ákos (Eskisehirspor – Törökország, kölcsönbe), Haraszti Zsolt (Siófok – kölcsönbe), Nagy Dániel (Haladás – kölcsönbe), Somodi Bence (Gyirmót – kölcsönbe), Dusan Vasziljevics (szerb, Újpest FC)
Akivel tárgyalnak:


GYŐR: VAJON ERŐSÖDÖTT-E A CSAPAT?

Győrben az alapemberek közül senki sem távozott a télen, míg az érkezési oldalon szereplő közül Djordje Kamber, Pátkai Máté, Varga Roland hármassal mindenképpen bővült Csertői Aurél vezetőedző repertoárja, variációs lehetősége és nőtt a versenyhelyzet is.

Azt azonban nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az új játékosokkal minőségileg jelentősen előrelépett volna a második helyen álló ETO. Ráadásul a csatár Simon Andrást sérülés miatt hosszabb időre elveszítették a győriek. Márpedig az első négy helyezett csapat közül ősszel a Győr szerezte a legkevesebb gólt (30-at), és az érkezők között nem találunk kimondott gólzsákot (Böde Dániel az lehetett volna, de őt végül nem sikerült megszerezni Paksról).

Intő jel lehet az ETO számára, hogy nyolc felkészülési meccséből csak egyet nyert meg, miközben ötször is kikapott, többek között a rivális Honvédtól is, míg a Videoton otthonában 5–1-es vereségbe szaladt bele a Magyar Kupa negyeddöntőjében.

A győri zöld-fehérek dolgát nehezíti, hogy hétszer is idegenben játszanak majd (a Haladáshoz, a Vasashoz, a ZTE-hez, az FTC-hez, a Kecskeméthez, a Videotonhoz, és a Lombardhoz utaznak), de otthon is lesznek nehéz meccseik (a Siófokot, a Paksot, a Kaposvárt, a DVTK-t, a DVSC-t és Pécset látják vendégül).


SZAVAZÁS

Hányadik helyen zárja a szezont a Győr?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

GYŐRBE MINŐSÉGI ERŐSÍTÉSEK ÉRKEZTEK
A GYŐRI ETO FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
Győri ETO–Ruzomberok (szlovákiai) 2–3
Győr, 2012. január 21.
G: Dinjar, Koltai
Győri ETO–Slovan Bratislava (szlovákiai) 1–1
Győr, 2012. január 25.
G: Dudás
Győri ETO–Budapest Honvéd 2–4
Budapest, 2012. január 28.
G: Dudás, Simon A.
Győri ETO–1. FK Príbram (cseh) 2–2
Belek, 2012. február 3.
G: Fehér Z., Ahjupera
Győri ETO–Metaliszt Harkiv (ukrán) 1–2
Belek, 2012. február 6.
G: Varga R.
Győri ETO–Kubany Krasznodar (orosz) 1–3
Belek, 2012. február 8.
G: Dudás
Győri ETO–Dacia Chisinau (moldovai) 1–2
Belek, 2012. február 11.
G: Koltai
Győri ETO–Zlaté Moravce (szlovákiai) 3–0
Győr, 2012. február 18.
G: Trajkovics, Dinjar, Babic (11-esből)
MAGYAR KUPA, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Győri ETO–Videoton 1–5
Székesfehérvár, 2012. február 25.
G: Windecker
GYŐRI ETO FC
Érkezett: Djordje Kamber (szerb, ZTE FC), Giorgi Ganugrava (grúz, Lombard Pápa – kölcsönből vissza), Pátkai Máté (MTK Budapest), Lasa Totadze (grúz, Lombard Pápa – kölcsönből vissza), Varga Roland (Brescia – Olaszország)
Távozik/szabadon igazolható: Berde István (romániai, Gyirmót), Bieder Gábor, Deszpotovics Vanja, Gyűrű László, Simon II András (mindannyian Soproni VSE – kölcsönbe), Nicolas Ceolin (brazil, Budapest Honvéd – kölcsönbe), Arsene Copa (gaboni, ?), Giorgi Ganugrava (grúz, ZTE FC – kölcsönbe), Kovács II Zoltán (Vecsés – kölcsön után végleg), André Lamas (brazil, ?), Mihai Nicorec (román, ZTE FC – kölcsönbe), Lasa Totadze (grúz, FC Dila Gori – Grúzia)
Akivel tárgyalnak: –

DVSC-TEVA: TOVÁBBRA IS VERHETETLEN A LOKI?

A veretlenül, a második Győr előtt négy ponttal vezető DVSC-Teva kerete nem sokat változott a téli szünetben, de a csatársorban – Roguy Méyé révén –, illetve a középpályán tovább bővültek az eddig sem csekély variációs lehetőségek. A távozók listáján inkább csak kiegészítő emberek szerepelnek.

Mindezek alapján a DVSC még a veretlenségét is megőrizheti a tavaszi szezonban. A felkészülési időszakban egyébként háromszor kapott ki a Loki, a szlovák Senicától, a román Vasluitól és a szintén román Steauától, igaz, az utóbbival vívott meccs a szünetben félbeszakadt. Hét mérkőzést, köztük egy Magyar Kupa- és egy Ligakupa-negyeddöntőt viszont megnyert, négyszer ikszelt és hat meccsen nem kapott gólt. Ugyanakkor a Loki első számú gólfelelősei továbbra sem felejtettek el gólt lőni – Kulcsár Tamás ötször, Adamo Coulibaly háromszor volt eredményes.

A debreceniek legnagyobb ellenfele – legalábbis a riválisok szurkolói szerint – a nehéz sorsolás lehet a tavaszi szezonban. Tény, hogy Varga Józsefék négy közvetlenül mögöttük álló riválissal, vagyis a Győrrel, a Videotonnal a Honvéddal és a Diósgyőrrel idegenben csapnak össze, és utaznak még a Ferencvároshoz, az Újpesthez és a Pakshoz is, otthon hatszor játszanak (a Kecskeméttel, a Lombarddal, a Siófokkal, a Kaposvárral, a Péccsel és a Haladással).

A bajnoki cím alapvetően a négy idegenbeli rangadón dől majd el, ha azokat megússza vereség nélkül Kondás Elemér csapata, alighanem bajnok lesz, de még egy-egy vereség is beleférhet, ha közben a könnyebbnek tűnő hazai meccsei mindegyikét meg tudja nyerni a csapat.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen zárja a szezont a DVSC-Teva?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!


A LOKINÁL OLYAN LESZ A TAVASZ, MINT AZ ŐSZ VOLT
A DVSC-TEVA TÉLI MÉRKŐZÉSEI

DVSC-Teva–Balmazújváros 3–1

Debrecen, 2012. január 21.

G: Simac, Kulcsár T., Varga J.

DVSC-Teva–Olimpia Satu Mare (romániai) 3–0

Debrecen, 2012. január 21.

G: Bódi, Alisic, Mokánszki

DVSC-Teva–Tatran Presov (szlovák) 1–1

Debrecen, 2012. január 28.

G: Farkas II B.

DVSC-TEVA–FC Tatran Presov (szlovák) 3–1

Debrecen, 2012. január 28.

G: Kulcsár T. (3)

DVSC-Teva–Jablonec (cseh) 4–0

Belek, 2012. febuár 5.

G: Coulibaly (2 – a másodikat 11-esből), Kulcsár T., Szakály P.

DVSC-Teva–Irtis Pavlodar (kazah) 0–0

Belek, 2012. febuár 5.

DVSC-Teva–FK Senica (szlovákiai) 1–2

Belek, 2012. febuár 8.

G: Dombi

DVSC-Teva–Steaua Bucuresti (román) 0–1 – a szünet után félbeszakadt

Belek, 2012. febuár 8.

DVSC-Teva–Vaslui (román) 1–2

Belek, 2012. febuár 11.

G: Bódi

DVSC-Teva–1. FC Slovácko (cseh) 2–2

Belek, 2012. febuár 11.

G: Szakály P. (2 – a másodikat 11-esből)

DVSC-Teva–MFK Kosice (szlovákiai) 3–0

Debrecen, 2012. febuár 17.

G: Ludánszki, Salami, Yannick

DVSC-Teva–FC Bihor (román) 1–1

Debrecen, 2012. febuár 18.

G: Bouadla

MAGYAR KUPA, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

Kaposvári Rákóczi–DVSC-Teva 0–1

Kaposvár, 2012. február 25.

G: Coulibaly

LIGAKUPA, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

Paksi FC–DVSC-Teva 0–1

Paks, 2012. február 28.

G: Spitzmüller

DEBRECENI VSC
Érkezett:Balajti Ádám (Újpest FC – kölcsönből vissza), Kardos Norbert (Kaposvári Rákóczi – kölcsönből vissza), Eugene Salami (nigériai, Nyíregyháza Spartacus – kölcsönből vissza), Roguy Méyé (gaboni, ZTE FC), Szabó Ádám (MTK Budapest). Az NB II-es tartalékcsapatból felkerült az első csapat keretéhez: Ludánszki Bence

Távozik/szabadon igazolható: Balajti Ádám (MTK Budapest – kölcsönbe), Csorba Szabolcs (Nyíregyháza Spartacus – kölcsönbe), Fodor Marcell (Újpest FC), Kardos Norbert (Gyirmót), Mindaugas Malinauskas (litván, ?), Mirszad Mijadinoszki (svájci-macedón, FC Wil – Svájc), Szabó Ádám (Mezőkövesd – kölcsönbe), Szilágyi Péter (Lombard Pápa – kölcsönbe), Vinicius Galvao (brazil, Nyíregyháza Spartacus – kölcsönbe)

Akivel tárgyalnak:
NB I, 18. FORDULÓ
JÁTÉKVEZETŐK
Vasas–Bp. Honvéd péntek, 18.00 (Tv: SportM) Takács János
Zalaegerszegi TE–Pécsi MFC szombat, 15.00 Németh Ádám
Videoton–Kaposvár szombat, 15.00 (Tv: Sport1) Berger József
Újpest–Siófok szombat, 16.00 Böcskei Balázs
Lombard Pápa–Paks szombat, 17.00 Becséri Dániel
FTC–DVSC-Teva szombat, 17.30 (Tv: Sport1) Bognár Tamás
Kecskeméti TE–DVTK vasárnap, 16.00 (Tv: m1) Kassai Viktor
Haladás–Győri ETO vasárnap, 18.00 (Tv: Sport2)Andó-Szabó Sándor
xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,nbi,2011/17,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe
mceBlockPasteEnd
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik