A DVSC, az Újpest és az MTK a kupaelődöntő kapujába lépett

Vágólapra másolva!
2012.02.25. 15:58
null
Coulibaly révbe érhet a DVSC-vel a szezon végén (Fotó: Grnák László)
Címkék
Kizárólag idegenbeli győzelmek születtek a labdarúgó Magyar Kupa délutáni negyeddöntő-mérkőzésein: a DVSC-Teva Kaposváron nyert 1–0-ra, az Újpest Baján 3–1-re, az MTK Békéscsabán 3–0-ra. Ezek után meglepetésnek számítana, ha az elődöntő négy résztvevőjéből három nem a DVSC, az Újpest és az MTK triója lenne...

 

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–DVSC-TEVA

Kaposváron a jól előkészített pályán óvatos játékkal és egy Adamo Coulibaly-lesgóllal indult a találkozó. A 12. percben Coulibaly rontott helyzetben, majd még az első negyedórában Kulcsár Tamásnak és Yannicknak is voltak lehetőségei.

A 23. percben mindkét kapusnak dolga akadt, debreceni részről Selim Bouadla, a hazaiaktól Miroszlav Grumics próbálkozott. A Kaposvár a félidő közepe után egyre veszélyesebben játszott, de ziccerbe nem került, a debreceniek viszont a félidőtől egy hatalmas tűzijátékkal köszöntek el – más kérdés, hogy Lubos Hajdúch minden kísérletet megfogott, így 0–0-ról folytatták a csapatok.

Hajdúchnak a második félidőben is volt munkája, Bouadla szabadrúgását és Farkas II Balázs ziccerét kellett védenie, miközben a Kaposvár nagyon küzdött, de támadásban keveset mutatott. A 70. percben Dajan Simac fejelt közelről fölé, majd a Rákóczi veszélyeztetett, Hegedűs Dávid lövését kellett fognia Novakovicsnak.

A nem túl magas színvonalú meccsen a 81. percben tört meg a jég és jutott a hálóba a labda: Nagy Zoltán beadását Coulibaly lőtte közelről a kapuba. A 86. percben második sárgája után piros lapot kapott Graszl Károly, így a Rákóczi ember- és gólhátrányban zárt – a Loki jó helyzetben várhatja a visszavágót.

BAJAI LSE–ÚJPEST

A télen még arról is szó volt, hogy a nehézségekkel küszködő Baja ki sem áll a mérkőzésre, de a története legnagyobb sikerét elérő NB II-es gárda végül telt ház, 2500 néző előtt kezdte meg a tavaszi idényt.

Nem is rosszul: az első félidőben a Baja egyenrangú ellenfele volt az újpestieknek, sőt a játékrész közepén egyértelműen a lilák fölé nőtt: Balajcza Szabolcsnak több alkalommal is bravúrral kellett mentenie. Az Újpest a félidő végére „megszüntette” a hazai fölényt, de ziccert nem tudott kidolgozni. Az első játékrész 20. percben egy újpesti szurkoló beszaladt a pályára, hogy leverje a bajai drukkereket, a játékvezető meg sem állította a játékot – a rendezők közben lekísérték a (nem biztos, hogy szomjas) nézőt.

Az Újpestet népes tábor ünnepelte (Fotó: ujpestfc.hu)
Az Újpestet népes tábor ünnepelte (Fotó: ujpestfc.hu)

Ami nem ment az első 45 percben, egyből sikerült a másodikban, Lázár Bence célozta meg helyzetben a jobb alsót, de Herbert védett. A Baja védelme az 54. percben kapitulált először, Barczi Dávid passza után Remili Mohamed került helyzetbe, és nyolc méterről a kapuba lőtt. A Baja kettőt cserélt, és ezt követően kapott még egyet: a 63. percben a Lázárt felváltó Kabát Péter lőtt 22 méterről egy szabadrúgást a hálóba.

Kabát öt percen belül duplázott, a 67. percben 13 méterről lőtte ki a jobb alsót – ezzel az előnnyel az Újpest gyakorlatilag már az elődöntőben érezhette magát. A Baja a 0–3 ellenére rendesen hajtott, jutalma Kormos László büntetőből elért gólja volt. A végére maradt még egy Remili-kapufa, az Újpest egy félidőnyi nem túl meggyőző játék után simán nyert, vélhetően nem lesz gondja a továbbjutással.

BÉKÉSCSABA–MTK

AZ EGYKORI ÉV JÁTÉKOSA VOLT A HÓELTAKARÍTÓ

Békéscsabán csak az utolsó pillanatban tudták eltakarítani az elmúlt hetekben leesett mintegy 40-50 centiméter vastagságú havat, amiben nem mellesleg nagy érdeme volt az 1993-ban az év játékosa címet kiérdemlő Árgyelán Jánosnak, aki akkoriban a viharsarkiak gólerős labdarúgója volt.

 

Teherautók tucatszámra hordták egy héten át a havat a Körösökbe, miközben a népszerű „Mazsi" ült a markolón, kényesen ügyelve arra, hogy fel ne szántsa a pályát... Az igyekezet játékra alkalmas pályát eredményezett.

Irgalmatlanul nehéz talaj, és két csapat, amely a 2012–2013-as szezont már az NB I-ben szeretné kezdeni: az első félidő után az NB II Nyugati csoportját vezető MTK tűnt jóval érettebbnek a Békéscsabánál. Ugyan az első lehetőségek a csabaiak előtt adódtak, de az első tíz perc után az MTK átvette az irányítást, és végig fölényben játszott a félidőben.

Garami József csapata a 15. percben szerzett vezetést, Frank Richárd beadását Tischler Patrik fejelte a hálóba. Ezt követően Könyves Norbert ziccert hibázott, Frank a lécet találta el, majd a 32. percben növelték előnyüket a fővárosiak: Könyves lépett ki a leshatárról, átjutott a kifutó kapuson, majd az üres kapuba gurítva fejezte be az akciót. A sok szabálytalanságot (és sárga lapot) hozó első félidő után megérdemelten vezetett az MTK.

Fordulás után a kék-fehérek technikai fölényüket kihasználva sokat járatták a labdát, a gyengén játszó Békéscsabának csak kisebb lehetőségei adódtak. Az utolsó tizenöt percben az MTK kedvére kontrázott, és bár két nagy helyzetet kihagyott, a harmadik lehetőségét már kihasználta: Dragan Vukmir indította Kanta Józsefet, az irányító egyedül lépett ki, és higgadtan értékesítette a ziccert. A továbbjutás alighanem eldőlt – az MTK jelentős előnnyel várja a hazai meccset, és a DVSC, valamint az Újpest is nagyon közel jutott a négy közé jutáshoz.

LABDARÚGÓ MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Kaposvári Rákóczi–DVSC-Teva 0–1 (0–0)
Kaposvár, 600 néző. V: Németh Á.
Kaposvár:Hajdúch – Zsók, Jánvári, Graszl K. – Katona Gy., Horváth T., Farkas P. (Haruna, 58.), Hegedűs D., Safaric (Kovács O., 80.) – Balázs B. – Grumics (Bebeto, 72.)
DVSC: Novakovics – Nagy Z., Simac, Mészáros, Korhut – Szakály P., Varga J., Bouadla, Yannick (Rezes, 62.) – Kulcsár T. (Farkas II B., 62.), Coulibaly (S. Nikolic, 84.)
Gólszerző: Coulibaly (81.)
Kiállítva: Graszl K. (86. – második sárga lap után)
MESTERMÉRLEG

Sisa Tibor: – Szűkös keretünk ennyi hiányzót sajnos nem bír el, igaz, akik lehetőséget kaptak, becsülettel küzdöttek. Kitűnő ellenféllel találkoztunk, megérdemeltük volna a döntetlent.

Kondás Elemér: Az első tétmeccs fontos, jó, hogy nyertünk. Tudtuk, hogy a rendkívül masszív Rákóczi ellen nem lesz könnyű dolgunk.
Békéscsabai Előre–MTK 0–3 (0–2)
Békéscsaba, 2000 néző. V: Veizer
Békéscsaba:Máthé – Kerekes, Kállai, Makra, Horváth T. – Balázs J. (Juhász Gy., a szünetben), Mészáros L. (Fülöp T., 73.) – Farkas K. (Szélpál, 58.), Pozsár, Leucuta – Majoros
MTK:Hegedűs L. – Wolfe, Kálnoki Kis, Szekeres, Vadnai – Vukmir (Macura, 79.), Kanta J. (Vass P., 80.), Gál A. – Könyves, Tischler (Molnár M., 72.), Frank
Gólszerző: Tischler (15.), Könyves (32.), Kanta J. (78.)
MESTERMÉRLEG
Pásztor József:– Sajnos, nem voltunk olyan állapotban, hogy megszorítsuk az MTK-t. Kanta Józsefék könyörtelenül kihasználták hibáinkat.
Garami József: – Mindkét csapatot kemény feladat elé állította a pálya talaja. Szerencsére mi alkalmazkodtunk jobban. Összességében ilyen különbséggel is megérdemelten nyertünk.
Bajai LSE–Újpest 1–3 (0–0)
Baja, 2500 néző. V: Szilasi
Baja:Herbert – Szauter, Villám (Balázs R., 60.), Forgács, Burucz – Kőbányai, Csovics (Szőllősi T., 68.), Bakos, Lógó – Szőllősi F., Szabó N. (Kormos, 60.)
Újpest:Balajcza – Szokol, Dvorschák, Mihajlovics, Fodor (Litauszki, 75.) – Nagy P., Proesmans – Remili, Barczi, Lázár B. (Kabát, 56.) – Rajczi (Zamostny, 83.)
Gólszerző: Kormos (76. – 11-esből), ill. Remili (56.), Kabát (64., 69.)
MESTERMÉRLEG
Bognár György: – Kicsit körülményesebben és lassabban játszottunk a vártnál. Azokat a helyzekedési hibákat, amig az NB II-ben elmennek, most az Újpest megbüntette, ezért megérdemelten nyert.
Zoran Szpisljak: – A párharc első felét nyertük meg, készülni kell a másodikra. Az első tétmeccsünk volt, akadtak hibák. Több játékosunk is az utolsó pillantokban esett ki a keretből, a második félidei játékunk már acélosabb volt.
Videoton–Győri ETO 5–1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik