B. Z. utanpotlassport.hu 2020.11.30 20:21 Frissítve: 2020.11.30 20:24

Vízilabda: „kitűnő” lányok a női ob I-ben

A női vízilabda ob I őszi szezonjának statisztikáit böngészve, néhány utánpótláskorúakkal kapcsolatos érdekességre is rábukkanhatunk.

Egyetlen mérkőzés maradt hátra a női vízilabda ob I őszi szezonjából (a Szentes december 12-én fogadja a Tatabányát), melyben talán még sosem kapott annyi utánpótláskorú játékos lehetőséget, mint most. Persze, hogy a megszokottnál jóval több tinédzser mutatkozhatott be a felnőttélvonalban, leginkább a járványhelyzetnek „köszönhető”, ám akik szerephez jutottak, igyekeztek is bizonyítani. Na, és természetesen azokból az ígéretekből is szép számmal akad, akik nem szükségszerűen ugrottak medencébe a nagyok között, hanem immár éles helyzetben is nyugodt szívvel bevethető, vagy abszolút meghatározó játékossá nőtték ki magukat a csapataikban. Rövid összeállításunkban a női első osztály korosztályos vízilabdázóiról osztunk meg néhány érdekességet.

Dömsödi Dalmának remek mutató vannak az ob I-ben Fotó: Vidovics Ferenc

Dömsödi Dalmának remek mutató vannak az ob I-ben  •  Fotó: Vidovics Ferenc

A bajnokság első felének egyik legnagyobb visszhangot kiváltó mérkőzése a Dunaújváros–UVSE összecsapás volt, amely alapesetben a pontvadászat rangadójának illett volna be, a vendégek azonban a karanténba terelt felnőttjátékosok hiányában javarészt a serdülőkkel érkeztek a találkozóra. A nagyarányú vereséget nem is tudták elkerülni a lilák, a meccsen azonban többen is debütálhattak az élvonalban, és így fordulhat elő, hogy az UVSE kilenc lejátszott bajnokiján összesen 21 utánpótláskorú vízilabdázó kapott játékperceket. (Az utánpótláskorúak alatt a 2001-ben – már az ifjúsági bajnokságban nem, de a juniorválogatottban még érdekelt –  és a későbbi születésűeket értjük.) Ebben a mutatóban magasan vezet a fővárosi csapat, amelynek a legfiatalabb játékosa az a 2006. szeptember 28-án született Lendvay Zoé lett, aki október 16-án két góllal mutatkozott be a Honvéd ellen. Éppen azon a napon, amelyen a tatabányai Sóti Lili Sára a 14. születésnapját ünnepelte, és bár az előző hetekben ő is kétszer ott volt a TVSE felnőttkeretében, játszani ugyanúgy a Honvéd ellen tudott először – október 24-én. Így most ő a jelenlegi ob I-es évad legfiatalabb játékosa.

Baksa Vanda (7) fiatal, értékes és pontos az ob I-ben Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Baksa Vanda (7) fiatal, értékes és pontos az ob I-ben  •  Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Több tizenéves – aki épp nem volt karanténban – a teljesítményével is felhívhatta magára a figyelmet. A nyáron a III. kerületi TVE csapatába szerződő 19 éves Kudella Panna 22 találatával a 10. a góllövőlistán, míg korábbi csapattársa, a 17 éves szentesi Dömsödi Dalma úgy áll a 17. helyen 17 góljával, hogy egy meccsel kevesebbet játszott az együttese – nyolcat. Ebben a sorban őket a Budapesti Honvéd 18 esztendős húzóembere, Rajna Enikő követi 15 találattal (24., pedig a Honvéd csak a papíron erősebb ellenfelekkel találkozik), míg az UVSE 19 éves játékosát, Baksa Vandát azért illik megemlítenünk, mert az egész bajnokság egyik legjobb lövőszázalékával áll a 25. helyen. A 14 gólját 21 kísérletből érte el, ez pedig egészen remek, 67 százalékos hatékonyság.

A szövetség pontszámítása alapján összeállított rangsorban, a legértékesebb fiatalnak Dömsödi Dalma számít (25 pont), ezzel a 9. a felnőttek között, Baksa Vanda a 24. (16.7 pont), a 19 éves egri Katona Zsófi a 27. (15.4 pont).

A legtöbb védést az ob I korosztályos játékosai közül eddig Pápai Barbara mutatta be. A III. kerületi TVE 19 éves kapusa 66-szor hárított, de ennél hatékonyabb volt az FTC-Telekom hálóját hat meccsen is őrző 17 esztendős Neszmély Boglárka, akinek a 41 százalékos védési mutatója a legjobb a legalább öt mérkőzésen szereplő tinik között.

És hogy a fiatalok harciasságban is felveszik a versenyt a rutinos ellenfelekkel szemben, mi sem bizonyítja jobban, minthogy az évad eddig legtöbbet kiállított játékosa, az Egert erősítő 18 éves Bódi Fruzsina, akit 19 alkalommal küldtek a sarokba a játékvezetők.

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.03.02 11:00:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A munka látszott, az alaphang megadva: az UTE 20 éves öttusázója, Gulyás Michelle nyerte a Peridot magyar nyílt fedett pályás versenyt.

2021.02.17 17:50:20

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Két korosztályos futballválogatottunk is felkészülési mérkőzést játszott szerdán: az U19-esek ikszeltek Horvátország ellen, az U17-esek vereséget szenvedtek a románoktól.

2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.