Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2021.06.22 16:47 Frissítve: 2021.06.22 17:33

Úszás: Veres Laura junior Európa-bajnoki arany után menne Tokióba

Az utánpótláskorúak közül már korábban biztos indulónak számító Kós Hubert mellett Veres Laura is bekerült az olimpiai úszócsapatba. A mindössze 15 éves gyulai versenyzőt kérdeztük a nyári feladatokról.

A márciusi, kaposvári úszó országos bajnokságon győzött 200 m gyorson, a májusi, budapesti felnőtt Eb-n ugyanezen a számon középdöntős volt, a 4x200 m-es gyorsváltóval pedig ezüstérmet nyert. Ezek után nem kérdés, hogy a Gyulai Várfürdő csupán 15 esztendős ígérete, Veres Laura rászolgált az olimpiai indulásra, így bár hivatalossá csak hétfőn vált, nem meglepő, hogy bizalmat szavazott neki Sós Csaba szövetségi kapitány. Így sűrű nyárra számíthat Tóth András tanítványa, július 6-tól Rómában, 23-tól pedig Tokióban mutathatja meg magát.

Teljesült az egyik nagy álmod, bekerültél a tokiói csapatba. Nagy a boldogság?

– Természeten igen, örülök neki, hogy összejött ez is – válaszolta az Utánpótlássport kérdésére Veres. – Mindenképpen bizonyítani szeretnék az olimpián, hogy nem feleslegesen kerültem be a csapatba. Szeretnénk legalább egy olyan szintű úszást összehozni, mint az Európa-bajnokságon.

Veres Laura (pirosban) a budapesti felnőtt Eb után a tokiói olimpián is úszhat a 4x200 m-es gyorsváltóban Forrás: MÚSZ

Veres Laura (pirosban) a budapesti felnőtt Eb után a tokiói olimpián is úszhat a 4x200 m-es gyorsváltóban  •  Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

– Amelyen nem mellesleg ezüstérmet nyertél a 4x200 m-es gyorsváltóval. Milyen emlékeid vannak arról a futamról?

– Nagyon jó volt a lányokkal együtt úszni, próbáltak hasznos tanácsokkal ellátni, hogy ne izguljam el a döntőt. Örülök, hogy már tizenöt évesen elértem az Európa-bajnoki döntőt, nézők előtt talán még nagyobb élmény lett volna, de így is nagy előnyt jelentett nekünk a hazai pálya.

– Tokió előtt még a római junior Európa-bajnokságon is indulsz. Ilyen kevéssel az olimpia előtt össze lehet hangolni a két versenyt?

– Az Eb-n csak a kétszáz gyorsot és a négyszer kétszázas váltót fogom úszni. Egy nappal korábban haza is jövők Olaszországból, vasárnap pihenőt tartok és július tizennegyedikén hétfőn pedig már indulok is az olimpiára. A fő számomban, kétszázon vezetem a ranglistát, ezért természetesen az első hely a célom, azzal lennék elégedett, és emellett a váltónkat is éremesélyesnek tartom. Előnyt jelenthet, hogy itthon nyitott uszodában edzünk, vagyis hasonló körülmények között, mint amilyenek majd Rómában várnak ránk.

– És milyen célokkal utazol Japánba, az első olimpiádra?

– Amikor legutóbb néztem a világranglistát a tizedik helyen álltunk, mindent meg fogok tenni, hogy becsússzunk a döntőbe. Egyébként is mindig jobban szokott motiválni, amikor nem csak magamért, hanem a csapatért úszom. És biztos vagyok benne, hogy ezzel így vannak a többiek is.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.

2021.06.10 16:23:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Új szabályok szerint, de a régi elhivatottsággal támogatja tovább a legígéretesebb sportolókat a Mol Alapítvány, amely az idén 77 fiatal között osztott ki 25 millió forintot.