Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2021.07.30 16:11 Frissítve: 2021.07.30 16:20

Úszás: az idén is remek nyarat zártak a szegedi fiatalok

A nemrégiben véget ért, római junior úszó Európa-bajnokságon várakozáson felül szerepelt, hét éremmel zárt a magyar válogatott. A hétből ötben részesek voltak a szegedi versenyzők, ráadásul az egyetlen egyéni aranyat is a SZÚE sportolója, Pádár Nikoletta nyerte; a klub vezetőedzőjével, Gellért Gáborral eredtünk a hosszú évek óta tartó sikertörténet nyomába.

Az augusztusra tervezett kazanyi junior úszó-világbajnokság törlése után a júliusi, római Eb lett az év egyetlen igazán fontos eseménye az utánpótláskorú versenyzőknek. A magyar csapattól az idén nem várhattunk olyan ragyogó szereplést, mint a néhány évvel ezelőtti, Milák Kristóf, Késely Ajna fémjelezte időszakban, ám végül így is szépen mutat dicsőséglista.

A magyar küldöttség két arany-, két ezüst- és három bronzéremmel tért haza az olasz fővárosból, kihozva a lehetőségeiből a maximumot, vagy talán még annál is többet. A hétből öt medál megszerzésében játszottak kulcsszerepet a Szegedi Úszó Egylet versenyzői. A mindössze 15 esztendős, azaz még serdülőkorú Pádár Nikoletta aranyérmet nyert 200 m gyorson és a 4x200 m-es gyorsváltóval, valamint harmadik lett a 4x100-as leány és mix gyorsváltóval is. Az utolsó éves ifjúsági, vagyis 17 éves Fábián Bettina pedig a 4x200-as siker mellett 400 m gyorson állhatott fel a dobogó második fokára.

Fábián Bettina (balra) és Pádár Nikoletta a római junior Eb-n vitte tovább a szegedi sikertörténetet

Fábián Bettina (balra) és Pádár Nikoletta a római junior Eb-n vitte tovább a szegedi sikertörténetet

Ezek után cseppet sem meglepő, hogy a Tisza-parti klub vezetőedzője – egyben a nyílt vízi válogatott szövetség kapitánya –, Gellért Gábor szuperlatívuszokban beszél, amikor tanítványai római produkciójáról kérdezzük.

„Nem lehet hiányérzetem. Még túl is teljesítették a lányok azt, amit elterveztünk, mert aranyéremre csak a 4x200-as gyorsváltóban számítottam. Nikolettától kétszáz gyorson, úgymond, csak érmet vártam, aztán arany lett belőle, Bettinának pedig csak a harmadik nevezési ideje volt négyszázon, ehhez képest felkúszott a második helyre. Magasra tették a lányok a lécet a mostani junior Európa-bajnoki szerepléssel, lesz min dolgozni, mert ezek után nyilvánvalóan az elvárások is nagyobbak lesznek velük szemben.”

Ennek alátámasztásául hozzáteszi: Sós Csaba szövetségi kapitány már jelezte, hogy jövőre mindkét lány bekerül a felnőttválogatott keretébe, vagyis számol velük a 2022-es világ- és Európa-bajnokságon is.

„Biztosan a felnőttversenyek élveznek majd prioritást, főleg a 4x200-as váltó. Jó lenne a lányok megismételnék a sikeres felnőtt Európa-bajnoki szereplést, vagy akár túl is szárnyalnák azt. Ennek fogjuk alárendelni a korosztályos versenyeket, és mivel a naptárban elég sűrűn követik egymást az események, a junior-világbajnokságot gyaníthatóan nem tudjuk majd bevállalni Nikolettával.”

Impozáns mérleggel büszkélkedhet az elmúlt évtizedben a szegedi klub a junior Európa-bajnokságokon: (érdemes megkapaszkodni): a csongrádiak harminchat érmet gyűjtöttek a korosztályos kontinensversenyeken!

„Olasz Anna 2011-es junior Európa-bajnoki bronzérmével kezdődött ez a sikertörténet. A harminchat dobogós helyezést egyébként tizennégy versenyző érte el. A legfontosabb a jól felépített egyesületi modell, amelyet még a Kiss László és Turi György vezette Kőbánya SC-től mentettük át Szegedre. Fontos adalék, hogy az edzői stábból öt szakember is több mint húsz éve nálunk dolgozik, tehát biztos alapokon nyugszik az utánpótlás-nevelés. Nem utolsósorban pedig Olasz Anna személyében nagyszerű sportoló áll példaképként a fiatalabbak előtt. Azt tapasztalom, hogy az általa mutatott hozzáállás gyakran át is lendíti őket a nehézségeken.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.