UP-info utanpotlassport.hu 2022.12.07 09:01 Frissítve: 2022.12.08 00:01

Sportlövészet: az idén sem telt el up-világverseny magyar érem nélkül

Az idén újabb világ- és Európa-bajnoki érmek kerültek a magyar utánpótláskorú sportlövők gyűjteményébe.

Az idén is remekül szerepeltek a magyar utánpótláskorú sportlövők a korosztályos világversenyeken.

Még márciusban  a norvégiai Hamarban rendezett 10 méteres junior Európa-bajnokságon

három arany-, egy ezüst-, valamint négy bronzérmet érdemelt ki a magyar küldöttség.

Az egyéni versenyben Bajos Gitta légpuskával, Jákó Miriam légpisztollyal szerzett Európa-bajnoki címet, míg a légpuskás Nagybányai-Nagy Anna bronzéremnek örülhetett. A folytatásban Bajos Csendes Dáviddal ezüstöt, Jákó Nagy Bálinttal bronzot könyvelhetett el mixben, zárásként pedig Eb-győztes lett a leány légpuskás csapat (Bajos, Nagybányai-Nagy, Tóth Anna), és bronzérmes a leány légpisztolyos (Jákó, Szakács Tünde, Varga-Zalay Babett), valamint a fiú légpuskás (Csendes, Kálmán Bálint, Klenczner Márton) együttes.

Szeptemberben aztán jött a juniorok 25 és 50 méteres kontinensviadala a lengyelországi Wroclawban.

Itt egy arany- és négy bronzérem volt a termés.

Az egyetlen elsőséget Jákó Miriam szerezte, aki a 25 méteres pisztoly versenyszámban magaslott ki a mezőnyből, és ugyanezen szám csapatversenyében aztán Fábián Sárával és Domsits Olíviával úgy nyert bronzérmet csapatban, hogy a lányok a harmadik helyért 16–0-ra múlták felül a norvégokat. Remekül teljesített továbbá Dénes András, aki a puskások 50 méteres fekvő számában lett bronzérmes, míg csapatban Török Ferenccel és Wittmann Péterrel állhatott a dobogó legalsó fokára az 50 méteres összetett megméretés után. Az Eb nagy meglepetését végül a Nagy Ákos Károly, Rédecsi Máté, Laczik Dávid pisztolyos csapat szolgáltatta a bronzérmével, hiszen legutóbb 1987-ben fordult elő, hogy junior Eb-n magyar érem szülessen a fiúk 25 méteres gyorstüzelő számában.

Jákó Miriam két egyéni Európa-bajnoki címet és egy vb-bronzot szerzett a juniorok között Forrás: MSSZ

Aztán október elején

a puskás csapat arany-, a pisztolyos pedig bronzérmet szerzett a Budapesten rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon.

Előbbi sikert Toma Réka, Tóth Anna, Rácz Áron, Kálmán Bálint, Vintze Regina és Mlinkovics Máté, utóbbit Jákó Miriam, Nagy Bálint, Fazekas Milla, Szalma Bence, Ozsváth Réka és Szabó Barna Ádám érte el. 

Az év fő viadalának pedig az ezt követő junior-világbajnokság számított Kairóban. Az egyiptomi fővárosban

a puskás fiúk 50 méteres fekvő versenyszámában Török Ferenc, a pisztolyos lányok 25 méterén pedig Jákó Miriam szerzett bravúros bronzérmet.

 
Írásunkban csak az érmes fiatalokat emeltük ki, mellettük több ígéret végzett értékes, döntős helyen a korosztályos világversenyeken.

(Kiemelt képen: a 10 méteres junior Eb legeredményesebb magyarja, Bajos Gitta Forrás: MSSZ)
 

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.

2023.01.21 10:50:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A magyar jéglabda-válogatott egyik fiatal játékosa megbukott a drogteszten, így kizárták a válogatottunkat az U19-es világbajnokságról.

2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.