B. Z. utanpotlassport.hu 2019.12.09 17:34 Frissítve: 2019.12.12 22:27

Sportlövészet: a tokiói részvétel a juniorok célkeresztjében

Hatalmas küzdelem várható a sportlövők közelgő Európa-bajnoki válogatóin, hiszen több junior puskás lány is jó eséllyel pályázik, hogy részt vegyen a felnőttek kontinensversenyén, ahol még szerezhető olimpiai kvóta.

Izgalmas időszak előtt állnak a junior sportlövők, hiszen puska és pisztoly számokban is két lehetőségük maradt a fiataloknak, hogy részvételi jogot szerezzenek a 2020-as tokiói olimpiára, de reális esélyekkel inkább a puskások indulnak kvótáért a februári lengyelországi 10 m-es Európa-bajnokságon és az azt követő csehországi európai kvalifikációs tornán.  Előbbin kettő, utóbbin egy kvótát osztanak. A legnagyobb küzdelem a helyekért a junior lányok mezőnyében várható, hiszen nagyjából öt-hat hasonló kvalitású versenyző küzd meg a három Eb-válogatón azért, hogy a felnőttek közt indítható három fő közé bekerüljön – ugyanis csak a felnőttmezőnyben szerezhető kvóta. Az első válogatóra december 21-én kerül sor.

mész mssz

Mészáros Eszter örülne, ha szereznének még kvótát társai  •  Forrás: MSSZ

„Az ember melyik ujjába harapjon? – kérdezi a világ- és Európa-bajnok Joó Éva utánpótlás-igazgató – Nagyon nehéz dolgunk lesz. Az sem jó, ha nincs versenyzőnk, de az sem, ha ennyi jó van. Lehetetlen megjósolni, hogy a három válogató napján kinek fog kijönni a lépés. A puskás lányok között érdekes lesz, hogy a nagyszerű sportolóinkból, akik bármikor képesek fantasztikus eredményre, ki az a három, aki indulhat az Eb felnőttmezőnyében a kvótáért. A férfiak közt van két erős lövőnk, ott csupán a harmadik versenyző kiléte lehet a kérdés. Hogy az Eb felnőttmezőnyében juniorkorú lányok vesznek majd részt, az igen valószínű, hiszen az idősebbek között is dominálnak. Csehországban pedig majd olyan versenyzőt lenne célszerű indítani, aki valóban jó eséllyel pályázik az olimpiára.”

A vezető szerint azok a juniorok, akik úgymond közel vannak a tűzhöz, és szóba jöhetnek Tokióval kapcsolatban, nemrégiben bekerültek az olimpiai keretbe: a férfiak között Pekler Zalán, a női mezőnyben Horváth Lea. Az év során mindketten bizonyították, hogy képesek kiemelkedő eredményre.

„Ha említenem kell még valakit, akkor a mostanában remek formát mutató
Bajos Gittát vagy a jövőre felnőttkorosztályba lépő Toma Dorinát emelném ki, de Gáspár Lalitáról sem szabad megfeledkeznünk.”

Bizony nem, ráadásul Lovász Dorina és Dénes Eszter is többször megcsillogtatta már képességeit. A fiúk közül még Klenczner Márton tartozik a gyakorlottak közé. Ami biztos, Mészáros Eszter májusban – akkor még 16 évesen – a müncheni világkupán kvótát szerzett, így picit hátradőlve várhatja a soron következő versenyeket. Vagy mégsem?

„Némi pihenés után már elég intenzíven edzek. Heti négy-öt alkalommal töltök el három-négy órát a lőtéren, főként a technikára helyezve a hangsúlyt – mondja Eszter. – A 10 méteres Európa-bajnokságon a juniorok között fogok indulni, hiszen így három lánynak is lesz esélye még a kvótaszerzésre a felnőttmezőnyben. A válogatókon természetesen részt veszek, és ugyanúgy készülök, mint eddig. Ha nekem kellett volna döntenem, melyik korosztályban indulok, én is így döntöttem volna. Az olimpia, ahogy közeledik, egyre többször eszembe jut, az edzéseimet sokkal tudatosabban végzem. Szurkolok a többieknek, mert nagyon örülnék, ha másnak is sikerülne kvótát szereznie a korosztályomból.”

További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.