Labdarúgás: véget értek az U21-es Eb-selejtezők, de egy hely még kiadó

Vágólapra másolva!
2020.11.19. 14:27
Címkék
Már tizenöt válogatott kijutott a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokságra; a bombaerős mezőnyhöz a lengyelek vagy az izlandiak csatlakozhatnak.

A felnőttek mellett U21-es szinten is igazi futballkánaán vár ránk 2021-ben. Jóllehet, a magyar és a szlovén válogatott a rendező jogán vehet részt minden idők első 16 csapatos U21-es Európa-bajnokságán, ez semmit nem von le annak az értékéből, hogy a kontinens legnívósabb nemzeti csapataival mérhetik össze erejüket Gera Zoltán tanítványai.Gera Zoltán tanítványai.

Annyi biztos, hogy a december 10-i sorsoláson nem kaphatnak gyengébb ellenfelet, hiszen az olaszok, a franciák, a svájciak, az angolok, a csehek, a horvátok, az oroszok, a spanyolok, a hollandok, a portugálok, a dánok, a románok és a németek jutottak ki a március 21-én kezdődő korosztályos kontinensviadalra.

Miközben a mieink összesen két felkészülési mérkőzést játszottak az idén (a szlovénok ellen 3–3-as döntetlent értek el, az oroszokat pedig 2–0-ra legyőzték), Európa többi országában ádáz csata dúlt a kijutásért. Nyolc hatcsapatos és egyetlen ötcsapatos csoportban kellett küzdeniük az országoknak az első helyért vagy legalább azért, hogy a legjobb öt csoportmásodik közé kerüljenek a kvalifikáció lezárultával.

Már tizenöt résztvevője ismert a jövő márciusi U21-es Eb-nek Forrás: mlsz.hu
Már tizenöt résztvevője ismert a jövő márciusi U21-es Eb-nek Forrás: mlsz.hu

Már tizenöt résztvevője ismert a jövő márciusi U21-es Eb-nek  •  Forrás: mlsz.hu

A selejtezőben az angolok, valamint a címvédő spanyolok szerepeltek a legeredményesebben: mindössze egyszer engedték ki a kezükből a három pontot, és akkor is döntetlennel zártak. Az angoloknak bombaerős korosztálya ez a mostani. Eddie Nketiah (21), az Arsenal támadója csakegy azok közül, akik a Premier League-ben edződnek, s egyre nagyobb szerepet harcolnak ki maguknak a klubcsapatukban. De rá különösen érdemes odafigyelni, hiszen 13 góljával a selejtezőkör gólkirálya lett, amúgy pedig senki nem lőtt nála több gólt az angol U21-es válogatottban. A hispánok ezúttal kevésbé a támadójátékukkal tűntek ki (bár jaj annak a csapatnak, amelynek adott esetben egy Dani Olmo (22), Brahim Díaz (21), Ferrán Torres (20) hármast kell levédekeznie), sokkal inkább azzal, hogy tíz mérkőzés alatt mindössze egyetlen gólt kaptak.

Szintén magabiztosan, csoportja első helyén jutott ki az olasz, az orosz, a cseh, a dán és a német válogatott, míg a franciák a svájciakkal, a hollandok pedig a portugálokkal vívtak nagy csatát az első helyért. Ezt a franciák és a hollandok nyerték meg, de az Eb-re a másik két ország válogatottja is simán kijutott, mivel a csoportmásodikok közül magasan a legelőkelőbb helyen zártak. Ugyanígy mellékúton kvalifikáltak a horvátok és a románok.

A tizenhatos Eb-mezőny utolsó résztvevője azért nem biztos még, mert Izland örményországi selejtezője elmaradt, és egyelőre nem dőlt el, hogy a szigetországiak megkapják-e játék nélkül a három pontot, vagy egy későbbi időpontban pótolniuk kell a találkozót. Ha előbbi mellett dönt az UEFA, Izland jön az Eb-re, míg ha a pótlás valósul meg, a lengyel válogatott még bízhat a csodában, vagyis abban, hogy a mindössze három ponttal álló örmény válogatott valahogyan pontot szerez Izland ellen, ebben az egy esetben ugyanis Lengyelország lenne Eb-résztvevő (az örmények eddig csak Luxemburg ellen szereztek pontot, Izland ellen Reykjavíkban 6-1-re kaptak ki a sorozat elején).

U21-ES EB-SELEJTEZŐK
I. csoport: 1. Olaszország 25 pont, 2. Írország 19, 3. Izland 18 (eggyel kevesebb mérkőzéssel), 4. Svédország 15 (eggyel kevesebb mérkőzéssel), 5. Örményország 3 (kettővel kevesebb mérkőzéssel), 6. Luxemburg 3
II. csoport: 1. Franciaország 27 pont, 2. Svájc 27, 3. Grúzia 15, 4. Szlovákia 12, 5. Azerbajdzsán 6, 6. Liechtenstein 3
III. csoport: 1. Anglia 28 pont, 2. Ausztria 18, 3. Albánia 14, 4. Törökország 13, 5. Koszovó 9, 6. Andorra 5
IV. csoport: 1. Csehország 21 pont, 2. Horvátország 20, 3. Skócia 18, 4. Görögország 16, 5. Litvánia 10, 6. San Marino 0
V. csoport: 1. Oroszország 23 pont, 2. Lengyelország 20, 3. Bulgária 18, 4. Szerbia 12, 5. Észtország 5, 6. Lettország 4
VI. csoport: 1. Spanyolország 28 pont, 2. Észak-Macedónia 18, 3. Izrael 13, 4. Kazahsztán 10, 5. Feröer-szigetek 9, 6. Montenegró 7
VII. csoport: 1. Hollandia 27 pont, 2. Portugália 27, 3. Norvégia 10 (kettővel kevesebb mérkőzéssel), 4. Fehéroroszország 8 (eggyel kevesebb mérkőzéssel), 5. Ciprus 7 (eggyel kevesebb mérkőzéssel), 6. Gibraltár 0 (kettővel kevesebb mérkőzéssel)
VIII. csoport: 1. Dánia 26 pont, 2. Románia 20, 3. Ukrajna 16, 4. Finnország 13, 5. Észak-Írország 9, 6. Málta 1
IX. csoport: 1. Németország 18 pont, 2. Belgium 13, 3. Bosznia-Hercegovina 11, 4. Wales 9, 5. Moldova 7

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik