Birkózás: Elekes Enikő ezüstérmes a római U20-as Eb-n

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.07.01. 20:01
Címkék
Az U17-es világ- és Európa-bajnok Elekes Enikő ezüstérmet szerzett a 65 kilósok versenyében a római U20-as birkózó Eb-n. Virág Zsófia ötödik lett a 72 kilósok között.

A magyar birkózók folytatták remeklésüket a Rómában zajló U20-as Európa-bajnokságon, ugyanis az első négy nap gazdag éremtermése (két arany, egy ezüst, egy bronz) után péntek estea mieink közül ketten is érdekeltek voltak a helyosztókon.

Elekes Enikő (pirosban) .... Forrás: UWW / MBSZ
Elekes Enikő (pirosban) .... Forrás: UWW / MBSZ

Elekes Enikő (pirosban) ezüstérmes a római U20-as Eb-n  •  Forrás: UWW / MBSZ

Elsőként Elekes Enikő lépett szőnyegre a 65 kilósok fináléjában, miután az előző nap meggyőző teljesítménnyel nyerte mindkét meccsét. Ezután a Kőbányai SC-KIMBA kadét vb- és Eb-aranyérmesversenyzőjea címvédő ukránManola Szkobelszka elleni döntőben igyekezett feltenni a koronát produkciójára, ezzel párhuzamosan pedigmeghosszabbítani a 2018 óta tartó veretlenségi szériáját.

Az aranycsata elején mindketten a kivárásra játszottak, egyik fél sem akciózott. Elekes kapta meg az első passzivitási pontot (0–1). Majd az első menet utolsó másodperceiben az ukrán váratlan földrevitellel jelentkezett, amelyet mögé kerülés és pörgetés követett részéről (0–7). A rövid szünet után Enikő továbbra is kereste a fogást Szkobelszkán, azonban hiába, a második két percben nem sikerült pontot érő támadást véghez vinnie, így az ukrán nyerte a döntőt, aki 2021 után most sem talált legyőzőre. Elekes Enikő– elsőéves juniorként– ezüstérmet szerzett, és a mostanivereséggel megszakadt a négy éve íródó, példátlan sorozata.

Elekes döntőjét követően jöhetett Virág Zsófia bronzmérkőzése az azeriMarziya Sadigovával szemben a 72 kilósok súlycsoportjában. Aktívan kezdtek a felek: az azeri levitelével indult a meccs, amely után Virág tusveszélyes helyzetbe került, de végül kimenekült belőle, sőt kontrázott (2–2). Nem sokkal később mára Soltvadkerti TE-KIMBA tehetsége vitte le ellenfelét, és közel járt hozzá, hogy kétvállra fektesse riválisát, végül nem sikerült neki (4–2). Az első menet vége előtt a magyar lány továbbra is aktívan lépett fel, újból földre kényszerítette az azerit (6–2), és a második két percben Virág hasonlóan folytatta: kiemeléses földrevitel után már 10–2-re vezetett. Azonban Sadigova ekkor sem adta meg magát, négypontos akcióval szépített (10–6), majd a támadást továbbvíve kétvállra fektette a magyar lányt. Így a fordulatos meccs végén Virág Zsófia az ötödik helyen fejezte be az Eb-t.

A mieink két arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel állnak öt versenynap után.

A délelőtt programban elrajtoltak a szabadfogású kategóriák küzdelmei, az első napon három magyar résztvevővel. A mieink közül Nagy Marcell teljesített a legjobban a 70 kilósok versenyében. A Csepel TC-KIMBA fiatalja a selejtezőben kétvállra fektette a junior Eb-bronzérmes török Özdemirt, majd a nyolcad- és a negyeddöntőben is technikai tussal nyert– előbb az izraeliBenoguev, ezt követően pedig a spanyol Gersak Perez ellen. Az elődöntőben az örményHajk Papikjan következett, aki már túl nagy falatnak bizonyult Nagynak, az örmény győzött technikai fölénnyel, így a magyar fiú szombat este a bronzéremért küzdhet.

Rácz Balázs (57 kg; Újpesti TE-KIMBA) és Jochim Márk (79 kg;Orosházi SBK-KIMBA) is kikapott a selejtezőben, mindketten búcsúztak. Az előzetes nevezésekhez képest a kadét vb-bronzérmes Gombos Alex (65 kg; FTC-KIMBA) végül nem indult el az Eb-n.

U20-AS BIRKÓZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA
Ötödik versenynap (péntek), helyosztók:
Döntő:
65 kg:
Manola Szkobelszka (ukrán)–Elekes Enikő 0–7
Bronzmérkőzés:
72 kg:
Marziya Sadigova (azeri)–Virág Zsófia tus 6–10-nél
Korábbi eredmények (negyedik versenynap):
Selejtezők:

53 kg:Patricia Iurascu (román)–Matyi Vivien tus 7–0-nál(a román nem jutott be döntőbe, ezzel Matyi kiesett)
57 kg:Othelie Hoeie (norvég)–Béres Adrienn tus 7–0-nál(a norvég kikapott a következő körben, ezzel Béres versenye véget ért)
72 kg:Virág Zsófia–Fabiana Dattilo (olasz) 10–2
Nyolcaddöntők:
62 kg:Soliman Yasmine–Evangelia Tranu (görög) 4–0
Negyeddöntők:
62 kg:Irina Bondar (ukrán)–Soliman Yasmine 11–0(az ukrán kikapott az elődöntőben, így Soliman búcsúzott)
65 kg:Elekes Enikő–Nora Svensson (svéd) 10–0
72 kg:Virág Zsófia–Paula Rotaru (román) 10–4
Elődöntők:

65 kg:Elekes Enikő–Veronica Braschi (olasz) 9–0
72 kg:Irina Zablocka (ukrán)–Virág Zsófia 11–0

Ötödik versenynap, délelőtti program, szabadfogás
Selejtezők:

57 kg:Dmitri Carastoianov (moldovai)–Rácz Balázs 10–0(a moldovai kikapott a következő körben, így Rácz búcsúzott)
70 kg:Nagy Marcell–Mevlut Özdemir (török) tus 15–8-nál
79 kg:Kimi Kaeppeli (svájci)–Jochim Márk '4–4– később szerzett ponttal(a svájci vereséget szenvedett a nyolcaddöntőben, ezzel Jochim kiesett)
Nyolcaddöntők:
70 kg:Nagy Marcell–Liran Benoguev (izraeli) 14–3
Negyeddöntők:
70 kg:Nagy Marcell–Ramon Gersak Perez (spanyol) 13–2
Elődöntők:
70 kg:Hajk Papikjan (örmény)–Nagy Marcell 12–2
Bronzmérkőzés:
70 kg:Nagy Marcell–Pavel Andrusca (moldovai) vagy Viljams Lutkevics (lett)

Szombat délelőtt újabb öt magyarbirkózó kezdi meg a szereplését a szabadfogásúak között.

Szabadfogás:
Szombat-vasárnap.61 kg:Mizsei Zoltán (FTC-KIMBA),74 kg:Nemes Bálint (Haladás-KIMBA),86 kg:Hajduch Nándor (Szarvasi BE),92 kg:Angyal Krisztián (Csepeli BC),125 kg:Gellén Milán (ESMTK).

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik