Nagy Dániel utanpotlassport.hu 2021.04.22 20:35 Frissítve: 2021.04.22 20:51

Atlétika: remekül zárta a fedett pályás szezont a Gödöllői EAC

Remekül sikerült a Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club számára a fedett pályás idény záróversenye. Az egyesület tanítványai összesen három arannyal, egy ezüsttel, és két bronzéremmel térhettek haza a budapesti BOK-csarnokban rendezett utánpótlás országos bajnokságról. A klub tagjaival beszélgettünk.

Az atlétika fedett pályás idényének végét jelző U14-es és U16-os korosztályok számára rendezett országos bajnokságnak a budapesti BOK-csarnok adott helyet, ahol a Gödöllői EAC versenyzői halmozták az érmeket. A 16 év alatti lányok ötpróbában mérték össze tudásukat, közöttük gödöllői színekben Kriszt Sarolta (14) diadalmaskodott új országos csúcsot jelentő 4135 ponttal. Az öt számból hármat is megnyert, több egyéni legjobbját pedig megjavította.

„Nagyon nehéz verseny volt fizikálisan és fejben is, hiszen viszonylag későn lett megrendezve a esemény, több héttel tért el az eredeti tervtől – értékel Saci, majd hozzáteszi: - ez a felkészülésünket is elnyújtotta, ami nem volt könnyű. Igazából a győzelmen túl az országos csúcs megdöntése is motivált, ez sokat dobott a teljesítményemen.”

Édesanyja, egyben edzője, Körmendy Katalin szerint is váratlan volt Saci eredménye.

„Nem technikázunk annyit, amennyire jó eredményeket produkált, emiatt mindenképpen meglepő volt. Várakozáson felül teljesített összességében, bár azt hozzáteszem, ebben a korban az egyéni csúcsok nem meglepőek, hiszen a fejlődés szakaszai ilyenkor nagyon fel tudnak gyorsulni.”

Az U14-es korosztály versenyrendszere idén átalakult: négypróbában A, B, C és D variációkra lettek felosztva a kategóriák, az atlétikai számok összetételétől függően. Kovács Zoltán, a gödöllőiek egyik edzője a Magyar Atlétika Szövetség utánpótlás-referensekét is dolgozik; szerinte ez a változás az atléták fejlődését szolgálja.

Balról jobbra: Máté Alpár, Kriszt Sarolta, Körmendy Katalin. Forrás: GEAC Facebook

Balról jobbra: Máté Alpár, Kriszt Sarolta, Körmendy Katalin.  •  Forrás: GEAC Facebook

„A szélesebb körű felkészítésnek köszönhetően 17-18 éves korukra az atlétika minden vállfajával meg tudnak így ismerkedni a fiatalok, így az is körvonalazódik, hogy melyik versenyszámot érdemes választaniuk. Egyre több gyerek lép be az atlétikába, ami remek hír, viszont sok sportolót el is veszítünk az egyetemi életük elkezdésénél. Sokan megunják azt a monotonitást, amivel az egyéni sport jár, így viszont változatosabb az odáig vezető edzésmunka, ami rájuk is pozitívan hat.”

Kovács Zoltán többek között az U14-esek, vagyis az „Újoncok” B variációjában első helyezett Ferencz Ágostont készítette fel, akinek szokatlan élmény volt a verseny.

„Furcsa érzés volt a dobogó tetején állni, a BOK-csarnokban sem jártam túl sokszor eddig. Nekem óriási élmény volt. Nem mindenki lehet U14-es országos bajnok.”

Hasonlóan nagy élmény volt a mindössze 12 éves Krakóczki Bence számára az U14-es D variációs első hely.

„Onnantól, hogy megnyertem az ötösugrást, éreztem, hogy lehet ebből még valami, aztán mikor az összetett eredménye is meglett, remek volt, olyan érzés, mintha öt méterrel a föld fölött lebegnék.”

Máté Alpár, Bence edzője is a tanítványát méltatta.

„Ő nagyon akar. Tudta, hogy egy évvel kisebb, mint a legtöbben az U14-ben, de megmondta nekem, hogy nyerni akar, és hogy mindent megtesz érte. Meg is tett érte mindent. Le a kalappal.”

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.

2021.03.07 14:32:01

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.