Atlétika: Farkas Petra első szabadtéri ugrása lett a legnagyobb idén

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.10.30. 17:47
Címkék
A Budapesti Honvéd immár az olimpiára készülő 21 éves távolugrója, Farkas Petra összességében elégedett a szabadtéri szezonjával, melyben az első ugrása rögtön az idei legnagyobbnak bizonyult a hazai női mezőnyben.

Nemrégiben a hazai atlétikai szövetség ugrószakági referense, Petrovai József úgy fogalmazott szezonértékelőjében: „Jelenleg a szakág vezérhajója a női távolugrás”. Mondta mindezt arra alapozva, hogy az U23-as Farkas Petra és Lesti Diana, Nguyen Anasztáziával kiegészülve szinte hétről hétre izgalmas és színvonalas versenyekkel rukkolt elő. A remeklés már az első viadalon, a Tatabányai SC-Geotech július közepén rendezett pályaavató távolugróversenyén elkezdődött. Akkor ugrotta Farkas Petra is azt a 664 centimétert, amely mindvégig a magyar női ranglista első helyén tartotta őt.„Jelenleg a szakág vezérhajója a női távolugrás”. Mondta mindezt arra alapozva, hogy az U23-as Farkas Petra és Lesti Diana, Nguyen Anasztáziával kiegészülve szinte hétről hétre izgalmas és színvonalas versenyekkel rukkolt elő. A remeklés már az első viadalon, a Tatabányai SC-Geotech július közepén rendezett pályaavató távolugróversenyén elkezdődött. Akkor ugrotta Farkas Petra is azt a 664 centimétert, amely mindvégig a magyar női ranglista első helyén tartotta őt.

Farkas Petra a tokiói olimpián is ott lenne jövőre Forrás: honved.hu
Farkas Petra a tokiói olimpián is ott lenne jövőre Forrás: honved.hu

Farkas Petra a tokiói olimpián is ott lenne jövőre  •  Forrás: honved.hu

„Nagyon megleptem magam az első versenyen, nem számítottam arra, hogy ilyen jól fog sikerülni – kezdi visszatekintését a Budapesti Honvéd 21 éves atlétanője. – Az eredmény a nagyon jó pályának is köszönhető volt. Remélem, több verseny is lesz még Tatabányán. Na, meg szuper volt a mezőny is. Jót csatáztunk a lányokkal. Az, hogy mindhárman így teljesítettünk, az megalapozta a többi versenyt is. Utána igyekeztünk a színvonalat tartani, és egymásból is, de legfőképpen magunkból kihozni a maximumot. Összességében elégedett lehetek a szezonnal, mert semmit nem tudtunk erről az évről. Lesz verseny? Nem lesz? Ha igen, hol? Mikor? Végig a sötétben tapogatóztunk. Nem mondom, hogy nem örültem volna, ha vége a járványnak, és többet mehetek külföldre, de itthon is nagyon jó versenyek voltak.”

Szenczi László tanítványa azért kétszer kimerészkedett a határon túlra. Lengyelországban és Finnországban is járt, többet azonban nem kockáztatott.

Farkas Petra és Szenczi László a Gyulai Memorialon Forrás: honved.hu
Farkas Petra és Szenczi László a Gyulai Memorialon Forrás: honved.hu

Farkas Petra és Szenczi László a Gyulai Memorialon  •  Forrás: honved.hu

„Nem érte volna meg, mert igazából a versenyeknek tétje sem volt, miután az olimpiai szintet nem lehetett teljesíteni, és a pontversenybe sem számítottak bele a pontok. Ez egyfajta szintentartó év volt, a versenyek pedig szerencsére kizökkentettek a folyamatos, monoton edzésmunkából.”

A sikereket a három kiemelkedő távolugrónő „igazságosan” elosztotta egymás között. Nguyen Anasztázia a felnőtt-, Lesti Diana az U23-as bajnokságot nyerte Petra előtt, aki – mint már említettük – az idei magyar ranglista élén zárt.

„A vezető helynek nagyon örülök, mert mindenki remek formát mutatott. Nem volt lejátszott meccs, sosem tudtuk, kiből fog kijönni egy kimagasló eredmény. A teljesítményünket nemcsak a vírus befolyásolta, hanem az is, hogy a legtöbb versenyen erős szembeszél volt, vagy szakadt az eső. Ideális körülménnyel talán csak a csapatbajnokságon találkoztunk. Ez egy ilyen időszak volt, de már csak előre tekintek. Két hete elkezdtük az alapozást. Úgy készülünk, hogy lesznek jövőre versenyek. Fedett pályán mindenképp indulnék, az elsődleges cél pedig a tokiói olimpia.”

Az olimpiai kvalifikációs szint 682 centiméter, Petrának jelenleg 672 centis egyéni csúcsa van tavalyról.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik