utanpotlassport.hu 2017.06.22 13:43 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Darts: a 16 éves Czipó Vivien az ötödik Eb-győzelmére készül

A júniusi, Olaszországban megrendezett ifjúsági soft Európa-bajnokságon már negyedik utánpótlás-kontinensbajnoki címét szerezte a 16 éves dartsos, Czipó Vivien. A szezon ugyanakkor a nyár kezdetével nem ér véget, sőt a legnagyobb megméretés, a júliusi steel Európa-bajnokság még előtte áll, amelyen hasonlóan kiemelkedő teljesítményt szeretne nyújtani; erre készül jelenleg is a tolnai edzőtáborban.

Bruckner Vince A 16 éves dartsos, Czipó Vivien már a negyedik korosztályos Európa-bajnoki címét nyerte, legutóbb az Olaszországban megrendezett ifjúsági soft kontinensviadalon állhatott a dobogó tetejére. Az ígéretes játékossal az utánpótlás-válogatott tolnai edzőtáborában beszélgettünk.

– Mennyire ért váratlanul a soft Európa-bajnoki győzelem? Számítottál rá?

– Természetesen nagyon örültem neki, igyekeztem a legjobbamat nyújtani, a saját játékomra koncentráltam. Csak utólag mondták az edzőim, hogy ők már hónapokkal ezelőtt úgy gondolták, megnyerem a versenyt. Még szerencse, hogy ezt nem közölték velem előre. Ugyanakkor azt hozzá kell tenni, a döntő elég szoros volt, 2-0-ra is vezetett az ellenfelem, de sikerült feljavulnom, és ennek köszönhetően fordítanom.

– A steel szakág lényegesen népszerűbb, nem volt szokatlan, hogy ezúttal soft versenyen indultál?

– Dehogynem! Igazság szerint három éve nem vettem részt ilyen jellegű viadalon, ami azt is jelenti, hogy akkor játszottam soft nyilakkal utoljára. Eleinte furcsa volt, de szerencsére gyorsan belerázódtam.

Czipó Vivien a svédországi steel Eb-n is aranyérmet szerezne Fotó: Evert Zomer

Czipó Vivien a svédországi steel Eb-n is aranyérmet szerezne  •  Fotó: Evert Zomer

– És most sincs megállás, ugyanis következik a főverseny, a júliusi steel Európa-bajnokság. Oda milyen célokkal utazol?

– Először is tisztességgel fel kell készülni, végigcsinálni az edzésprogramot, amit elterveztünk. A versenyen pedig a legjobb játékomat akarom nyújtani, akkor elégedett leszek. Persze nem titok, nagyon szeretnék már a steel szakágban is egyéni Európa-bajnoki címet szerezni.

– A felkészülés pedig jelenleg is zajlik, most épp Tolnán gyakoroltok. Hogyan telik az edzőtábor?

– Remek körülmények között készülhetünk, három napra érkeztünk ide. Napi két edzésünk van, de közte sem unatkozunk, nagyon kellemesen telik az idő.

– Az Eb előtt is indultok még versenyeken. Ilyenkor fontos, hogy formában maradjatok?

– Így van, nagyon fontos és jó, hogy a fő megméretés előtt tudunk még versenyezni. Az edzés és a gyakorlás csak az egyik része a sikeres felkészülésnek, a játék és a versenyhelyzet legalább annyira fontos. A bécsi Világ Kupa-versenyen pedig hozzánk hasonlóan válogatott ellenfelekkel játszunk, az jó erőfelmérő lesz, kiderül, hogy hol tartunk jelenleg.

– Mennyi edzés szükséges ahhoz, hogy valaki nemzetközi szinten is sikeres legyen a sportágban?

– Változó az edzés mennyisége, van amikor csak másfél órát, de olyan is előfordul, hogy öt és fél órát gyakorlunk. Ez attól függ, milyen feladatok vannak a napi programban.

– Láthatóan nagyon sok időt elvesz a darts. Minek a hatására kezdted el egyáltalán a sportágat?

– Tízéves korom óta játszom, korábban karatéztam és röplabdáztam is. Székesfehérváron két osztálytársam folyton mondta, hogy menjek el velük dartsozni, eleinte nem akartam, de a sokadik felszólításnak már engedtem, utólag pedig örülök, hogy így alakult.

– A darts hazánkban is egyre népszerűbb, a legfontosabb versenyeket közvetítik is. Ki a példaképed az élmezőnyből?

– Nem is kérdés, Phil Taylor a kedvencem. Remek sportember, aki rengeteg energiát fektetett a dartsba, nyert tizenhat világbajnoki címet, és ennek ellenére is a földön tudott maradni, igazi példakép.

További korosztályos hírek DARTSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.