Jó szakemberek kerestetnek

VARGA T. RÓBERTVARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.05.02. 22:09
Címkék
A sportág tehetségeinek ügyét felkaroló E-ON cég jóvoltából általában fiatal labdarúgók terveiről, múltjáról és jövőjéről számolunk be ebben a rovatban, ezúttal viszont diákfutball-eseményekkel, valamint egy jövőbeni labdarúgó-akadémiával foglalkozunk: mostanában mind több nemzetközi gyerektornát rendeznek hazánkban is, az E-ON által támogatott utánpótlásoldalunkon már beszámoltunk a FOX Kids Kupáról, amelyen öt kontinens általános iskolásai vesznek részt, és amelynek döntőjét éppen csütörtökön rendezték, szólunk a Danone által támogatott, ugyancsak roppant sikeres eseményről, továbbá svéd minta alapján készülő, jelenleg a tervezés stádiumában lévő fociiskoláról.
A futballiskolában azt is megtanulhatják majd a gyerekek, hogyan kell pontosan lôni
A futballiskolában azt is megtanulhatják majd a gyerekek, hogyan kell pontosan lôni
A futballiskolában azt is megtanulhatják majd a gyerekek, hogyan kell pontosan lôni
A futballiskolában azt is megtanulhatják majd a gyerekek, hogyan kell pontosan lôni
A futballiskolában azt is megtanulhatják majd a gyerekek, hogyan kell pontosan lôni
A futballiskolában azt is megtanulhatják majd a gyerekek, hogyan kell pontosan lôni
A svéd labdarúgó-utánpótlás fellegvárának számító, a Manchester United csapatával szoros kapcsolatot ápoló Brommar Pojkarna futballakadémia alapján hamarosan iskolát hozhatnak létre Budapesten. Az intézmény egyik kigondolója Ruzics Miklós, akiről azt érdemes tudni, hogy 14 éven keresztül élt a skandináv országban, majd egy évtizedig edzőként dolgozott odakint – testközelből figyelhette hát, miként indult a térség labdarúgása töretlen ívű fejlődésnek –, s hogy később idehaza a III. Kerületnél, majd a válogatottnál pályaedzőként tevékenykedett.
"A Brommar Pojkarna – amelynek felügyelőbizottságának elnökhelyettese egyébiránt a magyar származású Robert Hernadi – a térség legjelentősebb focisulija, több mint kétezer-egyszáz játékost foglalkoztatnak háromszáz együttesben – kezdte beszámolóját a híres kollégiumról Ruzics Miklós. – Korosztályonként két-három gárdát is működtetnek, mivel lehetőséget akarnak adni szinte valamennyi sportolni vágyó gyermeknek. Tizenhárom éves kortól helyezik a hangsúlyt a versenyeztetésre, addig kizárólag az alapkészségek fejlesztésével foglalkoznak. Egy-egy gárdával több edző is dolgozik, egyikük a szakmai munka irányításával van megbízva, segítője pedig többnyire önkéntes szülő, aki a társaság ügyes-bajos dolgainak intézésében segédkezik. A kollégium fenntartását játékosértékesítésből oldják meg: a bevételek nagy része abból folyik be, hogy a tehetséges játékosokat külföldi elitcsapatoknak adják el. Emiatt aztán a Brommar legerősebb, legidősebb korosztályú csapata is csupán a magyar NB I B-s átlagot éri el.”

Világdöntô Hollandiában
Budapest. Csütörtökön a margitszigeti atlétikai sportcentrumban rendezték a Fox Kids Kupa Magyarország versenysorozat döntôjét. A lány és fiú kategóriában indult csapatok közül a két elsô helyezett utazhat az ez év júniusában, Rotterdamban tartandó Világdöntôre, hogy a tornán az elsô alkalommal képviselhesse hazánkat. Összesen húsz együttes mérkôzött a nagy utazás lehetôségéért, a lányok között a Kodály téri Általános Iskola gárdája végzett az élen, a fiúknál a Budai Sport Általános Iskola játékosai nyerték a döntôt.
Az egész napos rendezvényen különféle programok is szórakoztatták a megjelenteket, akik találkozhattak a futballvilág magyar kiválóságaival. Jánosi György gyermek-, ifjúsági és sportminiszter, a kupa szakmai fôvédnöke a díjátadó alkalmával ekképp nyilatkozott: „Nagyszerû sorozat végére értünk. Fontos, hogy a gyerekek ne csak ilyen kivételes alkalmakkor mozogjanak, hanem a sport az életük szerves részévé váljon.”
A dobogón végzettek ajándékait (háromnapos vidéki út, 200 ezer forintos vásárlási utalvány) Mészöly Kálmán és Vincze István adta át.

Támogatás jár a MOB-tól

Budapest. A MOB Olimpiai életút pályázatának keretében négy U21-es válogatott labdarúgót támogat tanulmányaiban. A segítségben részesítettek névsora: Berdó Balázs, a Pécsi MFC játékosa (Általános Vállalkozási Fôiskola, vállalkozásszervezô szak), Németh Norbert, a Gyôri ETO futballistája (Székesfehérvár, Kodolányi János Fôiskola, idegenforgalom és szállodaközgazdász szak), Gaál Miklós, szintén a Pécsi MFC labdarúgója (Pécs, Janus Pannonius Tudományegyetem, testnevelô tanári szak), Rajczi Péter, a Kaposvári Rákóczi sportolója (Pécs, Janus Pannonius Tudományegyetem, testnevelô tanári szak). A hallgatók félévente 60 ezer forint támogatást kapnak.
A szakembertől megtudtuk, ha minden a tervek szerint alakul, ősztől megkezdheti működését az egyik, egyelőre megnevezni nem kívánt fővárosi klub fúziójával létrejövő iskola, amelynek éves költségvetése cirka 60 millió forint lesz. Ezen összeg tizedrészét a Manchester United, 80–85 százalékát skandináv cégek biztosítják, a fennmaradó pénzt pedig különféle magyar tőkéből fedeznék. A kalkulációk szerint öt-tízéves periódus után termelhetne hasznot az akadémia, ez idő alatt neves menedzserirodákkal állapodnának meg, s elővásárlási megállapodást kötnének európai élklubokkal. Biztosítékot jelenthet a jeles jövőre, hogy a Brommar egyik vezető beosztású tisztviselője külföldi delegáltként figyelné a munkát.
"Az iskola megnyitása előtt a legnehezebb feladatunk talán a szakmai stáb kiválasztásánál lesz – beszélt a tovább tervekről Ruzics Miklós. – Hiszen emberi, szakmai kritériumoknak kell megfelelniük az edzőknek, akiknek nem mellékesen nyelvtudásra is szükségük lesz, ha az akadémián akarnak dolgozni. Sajnálatosan mind többször előfordul Magyarországon, hogy az utánpótlástrénerek nem a képességeik miatt kapnak munkát. Mostanság az a lényeg, egy edzőnek közeli barátja dolgozzon, mondjuk, szakosztályvezetőként, és akkor rögvest munkába állhat. Ráadásul magam is tapasztaltam, egy-egy tréner autóját telitömik a szülők, amiért azok gyerekei kapnak lehetőséget, s nem az igazán tehetségesek játszanak. Ilyen közegben az ember már meg sem lepődik azon, ha a Bozsik-programban érdekelt általános iskolában a testnevelő tanár nem nagyon szereti a sportágat, sőt, szó szerint nyűgnek tartja a focit – egyébként ez szintén személyes tapasztalatom.”
Ruzics Miklós elmondta még, az iskola edzői várhatóan 130–150 ezer forint közötti honorálást kapnak majd, ráadásul, amennyiben valamely játékos profiszerződéshez jut, azaz a kollégium értékesíti, az eladási érték öt százalékát a futballista edzői kapják. A skandináv országok futballfejlődésében Ruzics szerint nagy jelentősége volt, hogy az utánpótlást tartották a legfontosabbnak, annak infrastruktúráját fejlesztették. Ma már eljutottak arra a szintre, hogy az emberi teljesítőképesség alig-alig fejleszthető, sokkal gyorsabbak, robbanékonyabbak, teherbíróbbak nemigen lehetnek már a futballisták, ehelyett a mentális képzés kap mind fontosabb szerepet. Emiatt úgynevezett teljesítménynövelő pszichológiai teszteket töltetnek ki a fiatalokkal, amelynek kiértékelt eredményéből kiderül, miként lehet javítani a srácok ez irányú képességét. A svéd jégkorong- és futballválogatott mellett dolgozó Johan Plate módszerét alkalmazhatják majd a futballkollégiumban.
Amely ha tényleg olyan lesz, mint amilyennek tervezik, jó néhány tehetséget kinevelhet majd.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik