SZŰCS ANDRÁS (Tokió) 2021.08.01 09:23 Frissítve: 2021.08.01 14:00

Tokió 2020: A támadásokon ment el – Bíró Attila

A tokiói olimpia női vízilabdatornájának B-csoportjában Kína két góllal legyőzte Magyarországot. A találkozó után Bíró Attila, a válogatott szövetségi kapitánya, valamint Gurisatti Gréta, Magyari Alda és Szücs Gabriella és az ellenfél kapitánya, Petar Porobics értékelt a Nemzeti Sportnak.

Bíró Attila biztos benne, hogy a negyeddöntőben jobbak leszünk (Fotó: Mirkó István)

 

– Most kell higgadtnak maradni, ugye?
– Persze – válaszolta Bíró Attila, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya. – Nem lepett meg Kína, tudtuk, hogy mire számíthatunk – mi magunkat leptük meg azzal, hogy nem lőttünk élesen. A támadásokon ment el, noha az elején a védekezésünk sem volt az igazi. Eddig működött a bekkelés, a kapusteljesítmény és főleg a centerjátékunk, utóbbit most nem díjazták a bírók – illetve a kínai bekkek nyilván a több ezer éves csontkovácsrendszerüket hasznosítva sanszot sem adtak... Benne volt kis fásultság is, amit éreztem a csapaton, ugyanakkor döntetlenre még így is jók lehettünk volna, csak többre nem. Biztos vagyok abban, hogy a negyeddöntőben jobbak leszünk, mert ez kevés is oda.

– A pocsék első félidő után mitől indultunk el felfelé?
– Védekezést váltottunk, amit lehet, hogy hamarabb kellett volna, de a lényeg, hogy többet kellett volna segíteni a kapusunknak. Utána már Alda is elkezdett védeni, azonban bőven adták kiállításokat, ezért még mindig érdekes kérdés, egy vagy két kapust nevezzünk-e – nem is tudom, mi lett volna, ha ezúttal kettőt írunk be, mert nem maradtunk volna elegen...

– Normál esetben, tizenhármas meccskeretnél cserélt volna kapust?
– Biztosan, akár oda-vissza is. Alda viszont a második félidőre talpra állt, és ahogy mondtam, előtte nem segítettünk neki eleget.

NEM KELL A KARDBA DŐLNI

Petar Porobics, a kínai női válogatott szövetségi kapitánya: „Nem számítottam rá, hogy ennyire jól pólózunk majd, főleg, hogy a magyar csapat sok-sok év után győzött Amerika ellen. Az is meglepett, hogy ekkora különbséget tudtunk kialakítani a mérkőzés felére, onnan pedig hazaértünk. Viszonylag egyenletesen teljesítettünk, és fontos meccset nyertünk.”

Gurisatti Gréta: „Nem történt semmi. Nyilván meglehetett volna a győzelem a nem éppen álomszerű kezdés dacára is. Viszont azért jöttünk, hogy a következő három meccset megnyerjük, és ha így lesz, ez az eredmény sem érdekel majd senkit, ahogy az Amerika elleni sem fontos már. Kína csapatán látszott, hogy szabadnapos volt az előző fordulóban, több ideje volt felkészülni belőlünk. Fizikailag nagyon erősek a játékosai, ezt ügyesen használták, ráadásul nekünk azok a csapatok fekszenek, amelyekkel a felkészülés során találkoztunk, a kínaiakkal két-három éve nem. Viszont, amelyek majd a másik ágról jönnek, azokat jól ismerjük. Nyilván nem fogunk táncolni az öltözőben, megvan az időigénye, hogy feldolgozzuk a történteket, mégsem kell a kardba dőlni: éremért jöttük, úgyhogy széles mosollyal és önbizalommal telve kell felkészülni a negyeddöntőre.”

Magyari Alda: „A tegnapelőtti meccs sokat számított, azt is magunknak nehezítettük meg. Nem tudom, minek köszönhetjük a sok kapufát, mert a lányok jó formában vannak. Úgy álltunk oda, hogy igenis meg kell nyerni, mindegy, hogy nyertünk Amerika ellen, az önmagában semmit sem ér. Nem értem, mi történt – magamat illetően sem, mert jobban kellett volna bíznom a blokkokban, többször is olyan találatot kaptam, amilyet nem szoktam.

Örülök, hogy fel tudtunk jönni a végére, ebből mindenképp lehet erőt meríteni, a pozitívumokat kell továbbvinnünk. Nyilván jobb lett volna nyerni, de most nem omolhat össze senki! Ma még mindenki kisírhatja magát – például én ... –, utána meg kell néznünk, miben hibáztunk, kijavítani, mert ha fel tudunk állni, akkor nem játszunk így a hátralévő mérkőzéseken.”

Szücs Gabriella: „Nem lőttük be a helyzeteinket, hiába voltak meg, ez csapódott le a védekezésünkön is. A második félidőre szerencsére mindkettő feljavult, ám nem mindegy, hogy 2–7-ről kell-e visszajönni... Az elején kevésbé voltunk koncentráltak, mint szerettük volna. Például tudtuk jól, mit csinálnak fórban, mégis kint-, meg lemaradtunk, sosem voltunk a helyünkön, a blokkjaink minősége is ezen múlt. Nem éreztem magunkat nagyon tompának – Japán ellen inkább –, csak nem álltunk össze...”

TOKIÓ 2020
NŐI VÍZILABDA

CSOPORTMÉRKŐZÉS, B-CSOPORT, 4. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–KÍNA 9–11 (1–4, 1–3, 4–2, 3–2) 
Tokió, zárt kapuk mögött. V: Szalnyicsenko (kazah), Ohme (német)
MAGYARORSZÁG: Magyari A. – Szilágyi D., Garda, Keszthelyi-Nagy 1, Gyöngyössy, Szücs G. 1, Vályi V. Csere: Rybanska, Leimeter 1, Illés A. 2, Parkes, GURISATTI 4. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
KÍNA: SEN JIN-ENG – TENG CÖ-VEN 2, Vang Huan 1, Mej Hsziao-han, Csen Hsziao 2, CSANG CSING 2, Niu Kuan-nan 1. Csere: Vang Hszin-jen, HSZIUN TUN-HAN 2, Csaj Jing 1, Lu Ji-ven, Csang Tan-ji. Szövetségi kapitány: Petar Porobics (montenegrói)
Gól – emberelőnyből: 12/5, ill. 11/4
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Vang Hszin-jen (24. p.), Garda (28. p.), Szücs G. (31. p.), Mej Hsziao-han (32. p.), Szilágyi D. (32. p.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Egyesült Államok 4 3 1 64–26 +38 6
2. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 46–43 +3 5
3. Kína 4 2 2 51–50 +1 4
4. Orosz Csapat 3 1 1 1 33–45 –12 3
5. Japán 3 3 28–58 –30 0
2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.

2021.08.25 09:15:01

Tokió 2020 NAGY PÉTER, NÉMETH ANDREA, PAPP BÁLINT

A franciák az összesen megszerzett 33 érmükből 16-ot nem egyéni számban nyertek az olimpián.