Mandulának van ideje barnulni

L. PAP ISTVÁN, KAMLER JÁNOSL. PAP ISTVÁN, KAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2003.01.21. 22:18
Címkék
Mandula Petra pályafutása során elôször játszhat Grand Slam-elôdöntôt
Mandula Petra pályafutása során elôször játszhat Grand Slam-elôdöntôt
Mandula Petra pályafutása során elôször játszhat Grand Slam-elôdöntôt
Mandula Petra pályafutása során elôször játszhat Grand Slam-elôdöntôt
Mandula Petra pályafutása során elôször játszhat Grand Slam-elôdöntôt
Mandula Petra pályafutása során elôször játszhat Grand Slam-elôdöntôt
Pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el Mandula Petra, miután a svájci Gagliardi társaként párosban bejutott az Australian Open elődöntőjébe, mindezt úgy, hogy útközben két remek duón verekedte át magát.
Illetve: dehogy.
Mert még csak megfeszülnie sem kellett ezért az eredményért, holott az elmúlt néhány napban többek között a tavalyi US Open-döntős, Melbourne-ben harmadik helyen kiemelt Husarová, Gyementyijeva szlovák, orosz duóval találkozott, hogy aztán a keddi negyeddöntőben az ötödik helyre rangsorolt Hantuchová, Shaughnessy kettőst eliminálja simán, 6:4, 6:2-re.
Petráék remek teljesítményére jellemző, hogy ez idáig összesen egy játszmát veszítettek, azt is a már említett harmadik kiemelt páros ellenében, ráadásul az elbukott középső szett után 6:0-s csapást mértek Husarováékra. Fantasztikus eredmény, hát még ha hozzátesszük: honfitársunk életében először játszik együtt Gagliardival!
"Ön lenne a negyvenedik, aki megkérdezi, ezért előre mondom, igen, tudom, mikor játszott legutóbb magyar elődöntőt Grand Slam-tornán: Temesvári Andrea, még ezerkilencszázkilencvenben” – jelezte naprakészségét Mandula Petra. Mindenesetre jó volna, ha meg is fejelné egykori klasszisunk eredményét, Temesvári Andrea ugyanis elveszítette az 1990-es melbourne-i páros elődöntőt… Nem mellékesen, a páros világranglista 39. helyén tanyázó, a 25. születésnapját a múlt héten pénteken ünneplő magyar játékos úgy ítéli meg, innen bizony tovább tudnak jutni a fináléba.
"Hogy őszinte legyek, a pályán villámgyorsan mozgó és hatalmasakat ütő Williams lányokon kívül az összes többi páros legyőzhető, azt hiszem, ezt mi is bebizonyítottuk, különösen akkor, amikor a harmadik kiemelt duót vertük meg, voltaképpen könnyedén. Ez nem pusztán lökést adott nekünk, de az önbizalmunkat is növelte, ami meg is látszott például a mai összecsapáson, Gagliardival ugyanis remekül teniszeztünk. Megértjük egymást a pályán, márpedig ez nagyon fontos szempont.”
Az összhanggal valóban nincs probléma, elvégre Hantuchováék csupán egyszer tudták "lebrékelni” Petráékat, ők viszont négy lehetőségből négyet értékesítettek, arról nem is beszélve, hogy átlagban 82 százalékban ütötték be az első adogatásukat (!), miközben az ellenfél csak hatvanháromban. "Pedig egyenként jobb játékosok, mint mi, nagyobbat szerválnak, jobban fogadnak és röptéznek, de ebből is látszik, a páros egészen más műfaj, semmi köze az egyeshez. Hacsak az nem, hogy egyfajta gyakorlást jelent, például a röptézés terén.”
Németh simán nyert

Németh Virág nem sokat vacakolt a juniorverseny elsô fordulójában: a zalaegerszegi leány mindössze 37 percet töltött a pályán, ennyi idô alatt 6:1, 6:0-val intézte el az ausztrál Welfordot, méghozzá úgy, hogy honfitársunk 52, míg ellenfele 18 pontot szerzett. Virág a második fordulóban a 15. helyen kiemelt horvát Paviccsal került össze. Párosban ugyanakkor nem járt sikerrel, Tellér Petra oldalán azonnal kiesett, amiként a jugoszláviai Fodor Károllyal induló Szatmáry Adrián is a nyitó körben búcsúzott el.

Mint ahogy Mandula Petra elmondta, egyáltalán nem zavarja őket a hőség, mert amikor ők játszanak, rendre enyhül a levegő, és nem is olyan párás. Éppen ezért, aki azt hinné, a Melbourne-ben több mint egy hete tartózkodó magyar leány csokibarnára sült, téved. "Lebarnulnom még nem sikerült, meg aztán kenem is magam rendesen, hatvanfaktoros krémmel. Hogy mi lenne velem, ha pont a legnagyobb kánikulát fognánk ki, nem tudom, mert eddig igazán kedvezően alakult az időjárás, amikor minket szólítottak pályára. De lehet, hogy nem lesz ez mindig így.”
Ezzel az elődöntővel Petra a 20. hely környékére jön fel a rangsorban, és természetesen anyagilag sem jár rosszul, mert átszámítva mintegy 18 millió forintot ütögetett össze eddig Melbourne-ben, ahol egyesben a második fordulóig jutott. "Hol máshol szerepeljen jól az ember, mint a Grand Slameken? Azokon eleve nagyobb tételben osztják a pontokat, a bónuszpontok ráadásul duplán számítanak. Ebből rendszert kellene csinálnom… Ez azonban nem jelenti azt, hogy Gagliardival teljesen elégedettek vagyunk. Be akarunk jutni a döntőbe, mindenáron” – jelentette ki Mandula Petra.
Hogy ki lesz az ellenfelük a fináléba jutásért, az magyar idő szerint szerdán, valamikor a reggeli órákban derül ki: vagy a második helyen kiemelt Ruano-Pascual, Suárez spanyol, argentin, vagy pedig a nyolcadikként rangsorolt Martínez, Petrova spanyol, orosz kettős.

Agassi: gőzerővel a negyedik bajnoki cím felé

Miközben a hölgyeknél a címvédő Capriati első fordulós vereségén kívül semmi meglepő sem történt több mint egy hét alatt, addig az uraknál potyognak a kiemeltek, az első nyolc közül egyedül a másodikként rangosorolt teniszező maradt versenyben a keddi játéknapot követően: Agassi.
Ô viszont nagyon él. Egyhuzamban a 19. melbourne-i meccsét megnyerve bejutott az elődöntőbe, és már csak két lépésre van attól, hogy a sportág történetében – Crawford, Rosewall és Emerson után – ő legyen a negyedik négyszeres Australian Open-bajnok férfi. E két lépés megtétele nem is tűnik lehetetlennek, sőt, ha csak a kedden mutatott Agassi-parádéból indulunk ki, azt mondanánk: biztosan sikerülni fog neki. Amit ugyanis Grosjean ellen művelt, arra nem találni szavakat. Talán úgy lehetne érzékeltetni, mi folyt a pályán, hogy a francia kifejezetten jól teniszezett, ütött egy vagon nyerő ütést, mégis 6:3, 6:2, 6:2-es verésbe szaladt bele. Agassi tempóját képtelenség tartani, ütéseit követően a labdák rendre az alapvonal közelébe érkeznek, a mérkőzés első percétől kezdve az utolsóig ugyanolyan erővel. Be kell látni, ha Agassinak ilyen napja van, nincs az az ember, aki le tudná győzni.
Hogy az Agassinál egy évvel fiatalabb, még "csak” 31 esztendős Ferreira kieszel-e valamit az elődöntőben, abban bizony kételkedünk, elvégre ez ideig tíz alkalommal játszott az amerikaival, és valamennyiszer kikapott tőle. Elődöntőben ugyanakkor már járt Melbourne-ben, még 1992-ben (akkor McEnroe-t elverve jutott oda) – és ez sem akármilyen teljesítmény, tizenegy év után jutott ismét négy közé! A negyeddöntőben Ferrerót múlta felül úgy, hogy az első két szettet brékhátrányt ledolgozva nyerte meg, ami kellőképpen demoralizálta a harmadikban teljesen összeomló ifjú spanyolt.
"Képzelem, mi lett volna, ha még edzek is…” – lepődött meg saját alakításán a szimpatikus dél-afrikai. Merthogy az utóbbi négy hónapban csak nagy ritkán került ütő a kezébe…
A hölgyeknél elsőként Venus Williams lépte át az elődöntő küszöbét, miután két játszmában nyert a szlovák Hantuchová ellen, aki nyilván bánja, hogy nem tudta kihozni magából a maximumot, hiszen Venust ezen a napon el lehetett volna kapni. Az amerikai lányt Henin-Hardenne követte a négy közé, igaz, ez így természetes, minthogy neki jutott a lehető legkönnyebb ellenfél, a spanyol Ruano-Pascual. Ezért Heninnek elsősorban arra kellett törekednie, hogy két szettben abszolválja a találkozót – ami végül sikerült is neki –, a Davenport elleni maratonija ugyanis még mindig a "lábában van.”

Ausztrál nemzetközi bajnokság, Australian Open, Melbourne (10 230 000 dollár, kemény borítás)
Férfi egyes
Negyeddöntő: Agassi (amerikai, 2. kiemelt)–Grosjean (francia. 12.) 6:3, 6:2, 6:2; W. Ferreira (dél-afrikai)–Ferrero (spanyol, 4.) 7:6, 7:6, 6:1. Az elődöntő párosítása: el-Ajnaui (marokkói, 18.) vagy Roddick (amerikai, 9.)–Schüttler (német, 31.) vagy Nalbandian (argentin, 10.); W. Ferreira–Agassi

Női egyes
Negyeddöntő: V. Williams (amerikai, 2.)–Hantuchová (szlovák, 7.) 6:4, 6:3; Henin-Hardenne (belga, 5.)–Ruano-Pascual (spanyol) 6:2, 6:2. Az elődöntő párosítása: S. Williams (amerikai, 1.) vagy Shaughnessy (amerikai, 25.)–K. Clijsters (belga, 4.) vagy Miskina (orosz, 8.); Henin-Hardenne–V. Williams

Férfi páros
Negyeddöntő: Coetzee, Haggard (dél-afrikai, 12.)–Johnson, Palmer (amerikai, 3.) 6:7, 6:2, 7:6; Llodra, Santoro (francia, 8.)–N. Lapentti, Woodbridge (ecuadori, ausztrál) 6:4, 6:4. Az elődöntő párosítása: Knowles, Nestor (bahamai, kanadai, 1.) vagy Portas, Robredo (spanyol)–Etlis, Rodríguez (argentin, 16.) vagy Paes, Rikl (indiai, cseh, 9.); Coetzee, Haggard–Llodra, Santoro

Női páros
Negyeddöntő: Gagliardi, Mandula Petra (svájci, magyar)–Hantuchová, Shaughnessy (szlovák, amerikai, 5.) 6:4, 6:2; S. Williams, V. Williams (amerikai, 1.)–K. Clijsters, Szugijama (belga, japán, 7.) 6:4, 7:5; Davenport, Raymond (amerikai, 6.)–Pierce, Stubbs (francia, ausztrál) 6:1, 7:5. Az elődöntő párosítása: S. Williams, V. Williams–Davenport, Raymond; Gagliardi, Mandula Petra–C. Martínez, Petrova (spanyol, orosz, 8.) vagy Ruano-Pascual, Suárez (spanyol, argentin, 2.)

Vegyes páros
Nyolcaddöntő: Navratilova, Paes (amerikai, indiai)–Lihovceva, Knowles (orosz, bahamai, 3.) 6:2, 6:4. A negyeddöntő párosítása: Prakusya, D. Adams (indonéz, dél-afrikai)– Szugijama, Simada (japán) vagy Hantuchová, Ullyett (szlovák, zimbabwei, 5.); Navratilova, Paes–Tuljaganova, Bhupathi (üzbég, indiai); J. Lee, Palmer (tajvani, amerikai, 7.)–Stubbs, Johnson (ausztrál, amerikai, 4.); Callens, Koenig (belga, dél-afrikai)–Danilidu, Woodbridge (görög, ausztrál)

Juniorok
Női egyes
1. forduló: Németh Virág (magyar)–Welford (ausztrál) 6:1, 6:0

Férfi páros
1. forduló: Deussner, Wolfler (osztrák)– Szatmáry Adrián, Fodor (magyar, jugoszláv) 6:4, 3:6, 6:3

Női páros
1. forduló: Cupac, Tanevska (ausztrál)–Németh Virág, Tellér Petra (magyar) 6:2, 4:6, 6:1
A nap mérkőzése
Andre Agassi (amerikai, 2. kiemelt)–Sébastien Grosjean (francia, 12.) 6:3, 6:2, 6:2
1. adogatások (%-ban)6547
Ászok35
Kettős hibák15
Ki nem kényszerített hibák1435
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)7867
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)6234
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)160173
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)136141
Legerősebb adogatás (km/óra)189201
Direkt pontok2840
Sikeres brékpontok6/180/2
Pontok/kísérletek a hálónál23/2815/20
Összes pontok11076
Mérkőzésidő120 (41+37+42) perc
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik