Ausztrált nyelt el az örmény

L. PAP ISTVÁN, KAMLER JÁNOSL. PAP ISTVÁN, KAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2003.01.17. 21:15
Címkék
Nem állt messze az igazságtól David Mercer, a neves szakkommentátor, amikor azt találta mondani Fabrice Santoro egyik elképesztő, a cipőfűzőjétől fölszedett röptéjénél, hogy "ha most elesik, föl nem kell többé. Santoro ugyanis alig látott a fáradtságtól a meccs negyedik órájában, izomgörcsöktől gyötört lábai nem követték az agy utasításait, viszont a szíve ellentmondást nem tűrve hajtotta előre, hiába volt tikkasztó a hőség és elviselhetetlenül párás a levegő  a már-már emberfeletti teljesítménye azonban csak ötszettes vereséghez volt elegendő.
Szargszjan el sem hiszi, hogy életében elôször Grand Slam-nyolcaddöntôt játszhat (Fotó: Reuters)
Szargszjan el sem hiszi, hogy életében elôször Grand Slam-nyolcaddöntôt játszhat (Fotó: Reuters)
Szargszjan el sem hiszi, hogy életében elôször Grand Slam-nyolcaddöntôt játszhat (Fotó: Reuters)
Szargszjan el sem hiszi, hogy életében elôször Grand Slam-nyolcaddöntôt játszhat (Fotó: Reuters)
Szargszjan el sem hiszi, hogy életében elôször Grand Slam-nyolcaddöntôt játszhat (Fotó: Reuters)
Szargszjan el sem hiszi, hogy életében elôször Grand Slam-nyolcaddöntôt játszhat (Fotó: Reuters)
De hát a sport már csak ilyen.
Különben is, igazságot szolgáltatott.
Merthogy francia hősünk ellenfele, a negyedik helyen kiemelt spanyol Juan Carlos Ferrero minden tekintetben fölülmúlta őt (érdemes egy pillantást vetni a kép alatti statisztikára): eleve a megnyert pontok száma között nagy a szakadék, a bréklabdák hasznosításáról nem is beszélve. Santoro-írd és mondd húsz-brékpontot védett ki, az első játszmát például úgy volt képes megnyerni, hogy majd’ minden adogatójátéka veszélyben forgott, ő ellenben csak egyszer jutott el bréklabdáig, amely egyben szettlabda volt.
Meg is csinálta.
Hogy hol rontotta el az apró termetű francia – hiszen Ferrero ezen a napon verhető volt –, arra alighanem egyetlen válasz létezik: a negyedik játszmában. Igen, mert amikor már elúszott számára a szett, az összes gémet "dobta”, holott arra igazán gondolhatott volna, mekkora előnyt jelent elsőként szerválni a mindent eldöntő ötödikben. Vagyis 2:5-nél illett volna összpontosítani az adogatásaira. Nem tette, és végül 214 percnyi küzdelem után, 5:6-os állásnál "beremegve” elveszítette a sokáig emlékezetes összecsapás utolsó felvonását.
"Borzasztó nehéz ellene teniszezni, mert sohasem tudni, mikor milyen ütést választ, így hát felettébb örülök, hogy legyőztem. Fizikálisan egyébként meglepően jól bírtam a strapát, habár az kisebb csodával is felér, hogy ennyi rohangálás után semmilyen fájdalmat sem érzek a lábamban” – lihegte utóbb a legjobb tizenhat közé jutó Ferrero. A maratoni ütközetet szinte végighörgő nézők ekkor még nem is sejtették, milyen traumában lesz részük a nap végén, amikor is egyik üdvöskéjük, a harmadszor is az esti programban helyet kapó (…) Mark Philippoussis az örmény Szargisz Szargszjannak feszül majd neki.
Könnyed kis meccs, gondolhatták – aztán leesett az álluk.
Az első játszmát elbukó, a Grand Slam-versenyeken korábban legfeljebb a harmadik körig eljutó jereváni játékos olyan tenisszel rukkolt ki, mint életében talán soha. A harmadik szettben például lenullázta napjaink egyik legjobban adogató úriemberét, mindezt úgy, hogy kilenc pontot engedett át behemót ellenfelének, akinek sistergős első adogatásait úgy ütötte vissza, mintha az volna a világ legtermészetesebb dolga.

Másnap jobban ment

Mandula Petrát nem hatotta meg különösebben a csütörtöki csôdje, a Kim Clijsterstôl elszenvedett 6:0, 6:0-s vereség, mint mondotta, ennyivel azért nem rosszabb teniszezô a belgánál, mindössze annyi történt, hogy képtelen volt a játékra összpontosítani. „Egyszerűen nem tudtam megnyugodni abban a környezetben, akkora stadionban. Rosszul éreztem magam, igazából már az elsô szett után a kijáratot kerestem…” – nyilatkozta Petra. Este aztán a Players Party-ra volt hivatalos: „Jólesett lazítani egy kicsit.”
Másnap jobban is szerepelt.
A svájci Gagliardi oldalán egészen sima gyôzelmet aratott a tavalyi US Openen döntôt játszó, Melbourne-ben a harmadik helyen kiemelt Gyementyijeva, Husarová orosz, szlovák kettôs ellen, és ezzel bejutott a legjobb tizenhat közé. Rajta kívül Gubacsi Zsófia is gyôzött, igaz, a spanyol Martínez-Granadosszal induló magyar leány még csak az elsô fordulón jutott túl párosban – lapzártánk után a Hopkins, Kostanic (amerikai, horvát) duó ellen sem esélytelenként lépett pályára. A Marosi-Aracama Katalin, Reeves kettôs ugyanakkor elvérzett, így honfitársnônk számára véget ért az Australian Open.
Szargszjanon kívül amúgy lesz egy pár új arc az alsó ági nyolcaddöntőben, gondolunk itt az egyszer már doppingoláson ért argentin Guillermo Coriára, illetve a sokak szerint Goran Ivanisevic örökébe lépő horvát Mario Ancicra, és persze lesznek ismerősök is, mint például az 1991 óta kilencedszer is nyolcaddöntőbe jutó (!) Wayne Ferreira, no meg a negyedik melbourne-i elsőségére törő Andre Agassi, aki szédületes tenisszel verte meg négyszettben Nicolas Escudét. Utóbbi önmarcangolásba is kezdett a meccs után, elsősorban azon tipródott, miként tudta végül elveszíteni a harmadik szettet, amelynek hetedik játékában számtalan brékpontja volt.
Bezzeg a hölgyeknél az égvilágon nem történt semmi, ha csak azt nem nevezzük "valaminek”, hogy a nyitó fordulóban a címvédő Jennifer Capriatit elimináló német Marlene Weingärtner újabb háromszettes mérkőzést játszott, ezt viszont el is veszítette, illetve hogy az ausztrál Nicole Pratt túljutott a 23. helyre rangsorolt argentin Paola Suárezen. A legjobbak közül a belga Justine Henin-Hardenne tudta le a leggyorsabban aznapi teendőit, 6:2, 6:0-ra verve az egyébként kifejezetten ügyes szlovén Katarina Srebotnikot, avagy úgy jutott be a nyolcaddöntőbe, hogy az első három állomáson összesen tíz gémet hagyott el! Következő ellenfele, a 2000-ben győztes Lindsay Davenport betartotta ígéretét, és átgázolt Tatyjana Panován, miközben a bajnoki címre pályázó Venus Williams a német Anca Barnát tolta le a pályáról, igaz, ezúttal nem kerülte el a hullámvölgyet, a második szettben 1:4-re állt.

Megszületett Björkman kisfia, Max

STOCKHOLM. Megszületett Jonas Björkman elsô gyermeke. „Minden a legnagyobb rendben ment. Gyermekem születése összehasonlíthatatlanul nagyobb boldogság, mint megnyerni mondjuk egy Grand Slam-tornát” – mondta a 30 éves svéd teniszezô, miután felesége, Petra világra hozta kisfiát, Maxot. Björkman – aki Melbourne-ben három, Wimbledonban pedig egy bajnoki címet szerzett párosban – éppen a baba érkezése miatt mondta le szereplését az Australian Openen, de várhatóan a január 27-én kezdôdô milánói ATP-tornán visszatér a pályára.
"Ekkor azonban elegem lett abból, hogy szórakoznak velem” – tett utóbb nem túl szerény megjegyzést Venus.
Kim Clijsters egyesben ugyan nem lépett pályára pénteken, de vele kapcsolatban is van egy érdekes kis történetünk: a párosmeccse kellős közepén egész egyszerűen kettétört a cipője, és mivel nem volt nála másik, jobb híján a tribünön ülő édesanyjától kért kölcsön egyet.
Mármint egy darabot.

Ausztrál nemzetközi bajnokság, Australian Open, Melbourne
(10 230 000 dollár, kemény borítás)

Férfi egyes
3. forduló: Agassi(amerikai, 2. kiemelt)–Escudé (francia, 29.) 6:2, 3:6, 6:3, 6:4; Ferrero(spanyol, 4.)–Santoro (francia, 28.) 4:6, 6:3, 4:6, 6:2, 7:5; Mantilla(spanyol)–A. Costa (spanyol, 8.) 3:6, 6:3, 4:6, 6:1, 6:3; Grosjean(francia, 12.)–N. Lapentti (ecuadori, 24.) 6:1, 6:3, 6:3; W. Ferreira(dél-afrikai)–Fish (amerikai) 2:6, 3:6, 6:1, 6:4, 6:0; Szargszjan(örmény)–Philippoussis(ausztrál) 5:7, 7:5, 6:0, 6:4; Ancic(horvát)–Luczak(ausztrál) 2:6, 7:6, 6:4, 6:2; Coria(argentin)–Nieminen(finn) 7:5, 6:2, 6:2. Az alsó ági nyolcaddöntő párosítása: W. Ferreira–Szargszjan; Ancic– Ferrero; Mantilla–Grosjean; Coria– Agassi

Női egyes
3. forduló: V. Williams (amerikai, 2.)–An. Barna (német) 6:1, 6:4; Henin-Hardenne(belga, 5.)–Srebotnik(szlovén, 32.) 6:2, 6:0; Hantuchová (szlovák, 7.)–Stosur (ausztrál) 6:4, 6:2; Davenport(amerikai, 9.)–Panova (orosz, 24.) 6:2, 6:1; Schnyder(svájci, 12.)–Petrova (orosz) 6:2, 4:6, 6:3; Pratt(ausztrál)–Suárez(argentin, 23.) 7:5, 6:4; Chladková (cseh)–Domonikovic (ausztrál) 6:3, 6:2; Ruano-Pascual(spanyol)–Weingärtner(német) 6:1, 4:6, 6:4. Az alsó ági nyolcaddöntő párosítása: Henin-Hardenne–Davenport; Chladková–Ruano-Pascual; Hantuchová–Schnyder; Pratt–V. Williams

Férfi páros
2. forduló: Knowles, Nestor (bahamai, kanadai, 1.)–Henry, Reid (ausztrál) 6:3, 6:3; Damm, Suk (cseh, 5.)–Schalken, Van Lottum (holland) 3:6, 6:4, 6:2; J. Blake, Merklein (amerikai, bahamai)–Kafelnyikov, R. Stepánek (orosz, cseh, 7.) 6:7, 6:4, 6:3; Paes, Rikl (indiai, cseh, 9.)–Arazi, el-Ajnaui (marokkói) 7:6, 6:1; Portas, Robredo (spanyol)–D. Adams, Koenig (dél-afrikai, 10.) 7:5, 6:7, 6:2; Coetzee, Haggard (dél-afrikai, 12.)–Healey, Kerr (ausztrál) 5:7, 6:3, 7:6; Etlis, Rodríguez (argentin, 16.)–Mirnij, Volcskov (fehérorosz) 6:4, 6:3; Chela, Lobo (argentin)–Arthurs, Larkham (ausztrál) 7:6, 7:6; Allegro, Federer (svájci)–Dupuis, Meligeni (francia, brazil) 6:3, 6:4; Fukárek, Luxa (cseh)–Cibulec, Skoch (cseh) 6:2, 6:3

Női páros
1. forduló: Gubacsi Zsófia, Martínez-Granados (magyar, spanyol)–Ashley, Spears (amerikai) 6:2, 4:6, 7:5; Farina-Elia, Garbin (olasz, 15.)–Augustus, Grandin (amerikai, dél-afrikai) 6:3, 6:2. 2. forduló: Gagliardi, Mandula Petra (svájci, magyar)–Gyementyijeva, Husarová (orosz, szlovák, 3.) 6:2, 3:6, 6:0; Rittner, Vento-Kabchi (német, venezuelai)–Marosi-Aracama Katalin, Reeves (magyar, amerikai) 6:2, 4:6, 6:2; S. Williams, V. Williams (amerikai, 1.)–Dellacqua, Sewell (ausztrál) 6:3, 6:2; C. Black, Lihovceva (zimbabwei, orosz, 4.)–De Villiers, Zsidkova (dél-afrikai, orosz) 6:4, 6:2; K. Clijsters, Szugijama (belga, japán, 7.)–Coetzer, Steck (dél-afrikai) 6:2, 6:4; Kurnyikova, Rubin (orosz, amerikai, 9.)–Aszagoe, Mijagi (japán) 6:1, 6:0; Déchy, Loit (francia)–J. Lee, Prakusya (tajvani, indonéz, 11.) 6:3, 2:6, 6:4; Freye, Zarics (német, jugoszláv)–McQuillan, Tu (ausztrál, amerikai) 6:4, 4:6, 6:4

Vegyes páros
1. forduló: Tyuljaganova, Bhupathi (üzbég, indiai)–Fudzsivara, MacPhie (japán, amerikai, 8.) 6:2, 6:2; Navratilova, Paes (amerikai, indiai)–McShea, S. Draper (ausztrál) 6:3, 7:5; Danilidu, Woodbridge (görög, ausztrál)–Vis, Hill (holland, amerikai) 6:4, 7:6
A nap mérkőzése
Juan Carlos Ferrero Fabrice Santoro
Eredmény4:6, 6:3, 4:6, 6:2, 7:5
1. adogatások (%-ban)5658
Ászok1110
Kettős hibák514
Ki nem kényszerített hibák2942
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)8165
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)5945
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)175171
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)145143
Legerősebb adogatás (km/óra)194188
Direkt pontok8548
Sikeres brékpontok6/263/5
Pontok/kísérletek a hálónál33/4996/160
Összes pontok175148
Mérkőzésidő214 (47+40+41+29+57) perc
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik