Bayern: alighogy elkezdte Ancelotti, már be is fejezte

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2016.07.20. 16:41
null
Mats Hummels (balra) és Renato Sanches is Carlo Ancelotti csapatához szerződött (Fotó: Twitter)
Itt a nyár, az izzadás, az üdülés és a pálinkafőzés ideje – ha szeretne verejték, idegenforgalmi és jövedéki adó nélkül is jól szórakozni, önt is várja a labdarúgó-topligák transzferidőszaka! Itt is folyik a lé, elküldenek embereket (és néha bennünket is) egzotikus éghajlatokra és tájakra, és igen egészségesen el lehet bódulni a köröttünk röpködő összegektől. Szokásunk szerint az angol és az olasz után a német topligával folytatjuk transzferológiai körsétánkat.

 

Van négy jó és egy rossz hírünk a BAYERN MÜNCHEN szépszámú hazai híveinek: vett kedvenc csapatuk a nyáron egy világklasszis középső védőt, egy világklasszis-ígéret középpályást, miközben egyetlen alapember sem távozott; ellenben a gárda új mestere, Carlo Ancelotti máris leszögezte, hogy a részéről véget vetett a nyári átigazolási időszaknak („Csapatunk nagyon erős, minden posztra megvannak a játékosok, nem kell már új igazolás”). A maradék jó hírünk az, hogy az ilyen hangzatos kijelentéseket csak a legritkább esetekben tartják be.

Már csak azért is, mert Ancelotti is nagyon jól tudja, hogy egy szűk keret az ő bukását is magában rejti, legutóbb Madridban is néha látványosan „elfogyott” a Real, másrészt bőségesen rendelkezésére állnak az anyagiak.

Például azért, mert a kölcsönből Moszkvába visszaküldött német válogatott Serdar Tasci (nyolcmillió euróért lehetett volna Münchenben marasztalni) és a két éve nagy reményekkel, 28 millió euróért megszerzett, nettó négymillió euró fölött kereső Medhi Benatia sem terheli már a bérkeretet. Benatiát igen jutányos áron kapta kölcsön a Juventus, amely 17 millióért jövőre végleg magához veheti a marokkóit.

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy megérkezett a Bundesligába a ma már 40 esztendős argentin bal oldali mindenes, Juan Pablo Sorín. Mégpedig hárommillió euróért, ami jó árnak tűnt, tekintve veretes múltját (a Villarrealt, a PSG-t, a Cruzeirót, a Barcelonát, a Laziót, River Plate-et, a Juventust, az Argentinos Juniorst erősítette korábban, a válogatottal megjárta a 2002-es és a 2006-os világbajnokságot. A loboncos hajú Sorín sérülései ellenére is két szép évet töltött el a Hamburgban, majd még egy fél évet a Cruzeiróban, mielőtt makacs sérülései miatt vissza nem vonult. Röpke indiai kaland után ma az ESPN-nél kommentátorkodik, és némileg meglepő módon Brazíliában telepedett le.


Jobban sikerült eladni a fiatal dán középső középpályást, Pierre-Emile Höjbjerget, aki az elmúlt szezont kölcsönben a Schalkéban töltötte. Miután befutott a Southampton 15 millió eurós vételi ajánlata (májusban arról írt a Bild, hogy a játékost 12 millióért bárki elviheti), nem sokat vacakoltak a felek, és egymás tenyerébe csaptak, mint ahogyan Sebastian Rode esetében sem garasoskodott a Borussia Dortmund: a 25 éves középső középpályás 12 millió értékben váltott klubot.

Rode távozása után elegánsan visszalőtt pár mérgezett nyilat a müncheni klub felé ottani kispadoztatása miatt, de a Bayernnek segít a kritika feldolgozásában az a tudat, hogy Rodét ingyen szerezték meg két éve az Eintracht Frankfurttól.

Mostanában sokszor felvetődik, hogy távozik Mario Götze, de Ancelotti nyilvánosan is kijelentette, hogy nem akarja eladni (a Dortmund, a Tottenham és a Juventus üldözi a németet a legélénkebben), Thiago Alcántaráért és Joshua Kimmichért tett egy halovány kísérletet a Manchester City, de ezeket Ancelotti csípőből leszerelte.

NÉZZÜK AZ ÉRKEZŐKET! Az élre kívánkozik Mats Hummels, akit a bajorok 2009-ben 4.2 millióért voltak képesek elvesztegetni a Dortmundnak. Idézhetnénk a tavalyi cikkek garmadáit, miszerint Hummels nem megy soha sehová, a Bayernbe vissza meg pláne, de mára a legelvakultabb szurkolók is tudják: a futballban bármi megtörténhet. Különösképpen, ha eurómilliók zörgetik a harasztot.

Hummels ráadásul ereje teljében, 27 esztendősen tért meg, ha a sérülések elkerülik, minimum öt jó éve lesz még, és a Dortmund sem járt rosszul eladásával – ritkán fizetnek 38 millió eurót olyan játékosért, akinek csak egy év van vissza a szerződéséből.

Német források szerint nem anyagiak miatt távozott a védő, mert Münchenben is annyit keres, mint amennyit a Dortmund ajánlott neki a hosszabbításért: évi tízmillió eurót.

A Benficától 35 millióért elszeretett üstökös, Renato Sanches bruttó hárommilliót (nettóban ez körülbelül a fele) keres majd, és mint azt a portugál Record megszellőztette: ha ő és a klub is jól szerepel, az eladó még további tízmillió eurót kap, plusz ötöt idényenként 2021-ig (!), ha Sanches 25. alkalommal pályára lép a Bayernben; és még 20 milliót, ha bekerül az Aranylabda-szavazás első három helyezettje közé, vagy a FIFA év végi álomtizenegyébe.

Tehát ha a középső és bal oldali középpályás igazán nagyot robbant már a következő év végére, egy Bajnokok Ligája-győzelem hasznát elviheti a kasszából...

A fiatalok közül felkerült a profikhoz két 18 éves középpályás Rode és Höjbjerg helyére Niklas Dorsch és Fabian Benko személyében, előbbi inkább a védekezéshez, utóbbi a támadáshoz ért.

Ugyan Arjen Robben menetrendszerűen kidőlt (inkább most, mint majd az idény végén), de mint már olyan sokszor leírtuk: ha huzamosabb ideig hadra fogható lenne az edzéseket újra belehomorító Holger Badstuber, az felérne egy új igazolással – mondjuk, Kalidou Koulibaly, Laurent Koscielny, José Giménez vagy Vedran Corluka megszerzéséhez (róluk pletykált a sajtó, mint állítólagos kiszemeltekről).

Götzéről ellenben nyíltan tárgyalnak a Dortmunddal (a német sajtó tud egy 25 milliós ajánlatról, az angol meg arról, hogy 27-et kérnek a bajorok), de Ancelotti leszögezte, hogy a Schalke-támadó Leroy Sané nem célpont (ezen talán változtathat Robben újabb sérülése vagy Götze távozása) – Götze-utódként felbukkant a vékonydongájú brazil támadómindenes, a Palmeiras-ígéret Gabriel Jesus neve is, aki bekerült már a felnőttválogatott keretébe, pedig csak a tavasszal töltötte be a 19-et.

Semmiképpen sem maradnak Götze nélkül a „bőrnadrágosok”, Mario öccse, a 18 éves védő, Felix ugyanis a nyáron bemutatkozott a felnőttek között.

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy belevágott utolsónak gondolt Bundesliga-kalandjába a korszak egyik legalulértékeltebb gólvágója, az akkor 33 esztendős Stefan Kuntz, aki törökországi kalandozásait fejezte be éppen. Fiatalon megfordult a Bochumban és a Bayer Uerdingenben, majd 1991-ben – már a Kaiserslautern tagjaként – elsőként lett úgy az Év játékosa, hogy nem volt válogatott. A nationalelfben 1993 végén mutatkozott be, összesen 25-ször szerepelt ott, 1996-ban Eb-győztes lett, és kétszer volt a Bundesliga aranycipőse. A Besiktastól egyébként azon a nyáron az Arminia Bielefeldhez igazolt, két idény és 27 találat után első profi egyesületében, a Bochumban vezetett le. Majd felcsapott edzőnek nevelőegyesületében, a Borussia Neunkirchenben, következett a Karlsruhe, a Waldhof Mannheim és az Ahlen, majd a Koblenz és a Bochum vezetőségét erősítette, ma pedig a Német Labdarúgóligában tevékenykedik. A válogatottban is tart egy rekordot: 25 fellépése során sohasem szenvedett vereséget csapata!

 

Sanét egyébként gőzerővel csábítja a Manchester City, Pep Guardiola új klubja, és az angolokat ismerve a Bayern hiába vár arra, hogy életbe lépjen Gelsenkirchenben Sané 37 millió eurós kivásárlási ára 2017 nyarán, nem mellékesen a Real Madrid is érdeklődik a támadó iránt.

Lassan pótolni kell a lemondott sportigazgatót, Matthias Sammert is, akinek örökébe talán Max Eberl lép a Mönchengladbachtól, vagy az egykori Bayern-klasszis Stefan Reuter az Augsburgtól.

FC AUGSBURG
Érkezett: Alfred Finnbogason (Real Sociedad, 4.000.000 euró), Uszami Takasi Usami (Gamba Oszaka, 1.500.000), Marvin Friedrich (Schalke, 1.000.000), Georg Teigl (RB Leipzig, ingyen), Andreas Luthe (Bochum, i.), Gojko Kacar (Hamburg, i.)
Kölcsönből vissza: Nikola Djurdjics (Düsseldorf), Tim Matavz (Genoa)
Távozott: Hong Dzsong Ho (Csiangszu Szuning, 4.000.000), Nikola Djurdjics (Partizan Beograd, 400.000), Sascha Mölders (1860 München, 150.000), Alexander Manninger (szerződése lejárt), Piotr Trochowski (szl.)

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett: Kevin Volland (Hoffenheim, 20.000.000), Julian Baumgartlinger (Mainz, 4.000.000), Jonas Meffert (Karlsruhe, 600.000), Danny da Costa (Ingolstadt, 500.000), Ramazan Özcan (Ingolstadt)
Kölcsönből vissza: Rju Szung Vu (Arminia Bielefeld), Levin Öztunali (Werder Bremen), Joel Pohjanpalo (Düsseldorf)
Távozott:
Christoph Kramer (Mönchengladbach, 15.000.000), Jonas Meffert (Freiburg, 1.200.000), Dario Kresic (szl.), Sebastian Boenisch (szl.)
Kölcsönbe: Marlon Frey (Kaiserslautern)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Mats Hummels (Borussia Dortmund, 38.000.000), Renato Sanches (Benfica, 35.000.000)
Kölcsönből vissza: Pierre-Emile Höjbjerg (Schalke)
Távozott: Pierre-Emile Höjbjerg (Southampton, 15.000.000), Sebastian Rode (Borussia Dortmund, 12.000.000)
Kölcsönbe:Medhi Benatia (Juventus, 3.000.000)
Kölcsönből vissza: Serdar Tasci (Szpartak Moszkva)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett: Ousmane Dembélé (Rennes, 15.000.000), Raphaël Guerreiro (Lorient, 12.000.000), Sebastian Rode (Bayern München, 12.000.000), Marc Bartra (Barcelona, 8.000.000), Emre Mor (Nordsjaelland, 7.000.000), Mikel Merino (Osasuna, 3.750.000)
Kölcsönből vissza: Jakub Blaszczykowski (Fiorentina), Jannik Bandowski (1860 München)
Távozott:Henrih Mhitarjan (Manchester United, 42.000.000), Mats Hummels (Bayern München, 38.000.000), Ilkay Gündogan (Manchester City, 27.000.000)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett: Christoph Kramer (Leverkusen, 15.000.000), Jannik Vestergaard (Werder Bremen, 12.500.000), Bénes László (Zilina, 2.000.000), Tobias Strobl (Hoffenheim, i.), Djibril Sow (Mönchengladbach II)
Kölcsönből vissza: Josip Drmic (Hamburg)
Távozott: Granit Xhaka (Arsenal, 45.000.000), Branimir Hrgota (Eintracht Frankfurt, i.), Havard Nordtveit (West Ham, i.), Roel Brouwers (Roda, i.), Martin Stranzl (visszavonult)
KV: Martin Hinteregger (RB Salzburg)

DARMSTADT
Érkezett: Immanuel Höhn (Freiburg, 750.000), Michael Esser (Sturm Graz)
Távozott: Sandro Wagner (Hoffenheim, 2.800.000), Christian Mathenia (Hamburg, 800.000), Konstantin Rausch (1. FC Köln, i.), Tobias Kempe (Nürnberg, i.), Michael Stegmayer (visszavonult), Marco Sailer (Wacker Nordhausen, i.), Lukasz Zaluska (Wisla Kraków, i.)
Kölcsönből vissza: Luca Caldirola (Werder Bremen)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Taleb Tavatha (Maccabi Haifa, 1.200.000), Omar Mascarell (Real Madrid, 1.000.000), Branimir Hrgota (Mönchengladbach, i.), Danny Blum (Nürnberg, i.)
Kölcsönbe: Ante Rebic (Fiorentina), Jesús Vallejo (Real Madrid)
Távozott: Carlos Zambrano (Rubin Kazany, 3.500.000), Luca Waldschmidt (Hamburg, 1.300.000), Alekszandar Ignjovszki (Freiburg, 750.000), Sonny Kittel (Ingolstadt, i.), Constant Djakpa (szl.), Anisz Ben-Hatira (szl.)
Kölcsönből vissza: Kaan Ayhan (Schalke)

SC FREIBURG
Érkezett: Caglar Söyüncü (Altinordu, 2.500.000), Janik Haberer (Hoffenheim, 2.000.000), Onur Bulut (Bochum, 1.200.000), Manuel Gulde (Karlsruhe, 1.200.000), Jonas Meffert (Leverkusen, 1.200.000), Alekszandar Ignjovszki (Eintracht Frankfurt, 750.000)
Kölcsönből vissza: Christopher Jullien (Dijon), Philipp Zulechner (Young Boys), Sebastian Kerk (Nürnberg)
Távozott: Christopher Jullien (Toulouse, 2.800.000), Sztefan Mitrovics (Gent, 1.500.000), Immanuel Höhn (Darmstadt, 750.000), Vegar Eggen Hedenstad (St. Pauli, i.)
Kölcsönbe: Tim Kleindienst (Heidenheim, 100.000)

HERTHA BSC
Érkezett:
Vedad Ibisevic (VfB Stuttgart, i.)
Kölcsönből vissza: Hoszogai Hadzsime (Bursaspor)
Távozott:
Johannes van den Bergh (Getafe, i.), Sascha Burchert (Greuther Fürth, i.), Roy Beerens (Reading, 1.000.000)

HAMBURGER SV
Érkezett: Bobby Wood (Union Berlin, 3.500.000), Luca Waldschmidt (Eintracht Frankfurt, 1.300.000), Arianit Ferati (VfB Stuttgart, 850.000), Christian Mathenia (Darmstadt, 800.000)
Kölcsönből vissza: Stieber Zoltán (Nürnberg), Kerem Demirbay (Düsseldorf)
Távozott: Kerem Demirbay (Hoffenheim, 1.700.000), Ivo Ilicevic (szl.), Artjoms Rudnevs (1. FC Köln, i.), Jaroslav Drobny (Werder Bremen, i.), Ivica Olic (szl.), Gojko Kacar (Augsburg, i.)
Kölcsönből vissza: Josip Drmic (Mönchengladbach)

TSG 1899 HOFFENHEIM
Érkezett: Andrej Kramaric (Leicester, 10.000.000), Lukas Rupp (VfB Stuttgart, 5.000.000), Sandro Wagner (Darmstadt, 2.800.000), Kerem Demirbay (Hamburg, 1.700.000), Kevin Vogt (1. FC Köln, 1.500.000), Benjamin Hübner (Ingolstadt, 800.000), Gregor Kobel (Grasshoppers U18, 138.000), Marco Terrazzino (Bochum, i.)
Kölcsönből vissza: Janik Haberer (Bochum), Christoph Martschinko (Austria Wien), Felipe Pires (FSV Frankfurt), Pak In Hjok (FSV Frankfurt), Szalai Ádám (Hannover), Marko Maric (Lechia Gdansk), Marvin Schwäbe (Osnabrück)
Távozott: Kevin Volland (Leverkusen, 20.000.000), Janik Haberer (Freiburg, 2.000.000), Christoph Martschinko (Austria Wien), Jens Grahl (VfB Stuttgart, i.), Kevin Kuranyi (szl.), Tobias Strobl (Mönchengladbach, i.)
Kölcsönbe: Joelinton (Rapid Wien, 600.000), Marvin Schwäbe (Dynamo Dresden), Felipe Pires (Austria Wien)
Kölcsönből vissza: Matheus Biteco (Barra)

INGOLSTADT
Érkezett: Robert Leipertz (Schalke, 1.500.000), Martin Hansen (Den Haag, 950.000), Hauke Wahl (Paderborn, i.), Sonny Kittel (Eintracht Frankfurt, i.)
Távozott: Benjamin Hübner (Hoffenheim, 800.000), Danny da Costa (Leverkusen, 500.000), Danilo Soares (szl.), Konstantin Engel (szl.), Ramazan Özcan (Leverkusen)
Kölcsönbe: Elias Kachunga (Huddersfield)

1. FC KÖLN
Érkezett: Marco Höger (Schalke, 1.3000.000), Konstantin Rausch (Darmstadt, i.), Artjoms Rudnevs (Hamburg, i.)
Kölcsönből vissza: Bruno Nascimento (Tondela)
Távozott: Yannick Gerhardt (Wolfsburg, 13.000.000), Kevin Vogt (Hoffenheim, 1.500.000), Daniel Mesenhöler (Union Berlin, i.), Dusan Svento (Slavia Praha, i.), Bruno Nascimento (Omonia Nicosia, i.)
Kölcsönből vissza: Philipp Hosiner (Rennes)

RASENBALLSPORT LEIPZIG
Érkezett: Naby Keita (RB Salzburg, 15.000.000), Timo Werner (VfB Stuttgart, 10.000.000), Marius Müller (Kaiserslautern, 1.700.000), Benno Schmitz (RB Salzburg, 800.000)
Kölcsönből vissza: Kalmár Zsolt (FSV Frankfurt), Omer Damari (RB Salzburg)
Távozott: Stefan Hierländer (Sturm Graz, i.), Georg Teigl (Augsburg, i.)
Kölcsönbe: Nils Quaschner (Bochum)

1. FSV MAINZ 05
Érkezett: Jhon Córdoba (Granada, 6.500.000), Jean-Philippe Gbamin (Lens, 5.000.000), Gerrit Holtmann (Braunschweig, 3.000.000), Jonas Lössl (Guingamp, 2.500.000), José Rodríguez (Galatasaray, 2.150.000), Christian Clemens (Schalke, 2.000.000)
Kölcsönből vissza: Besar Halimi (FSV Frankfurt), Niki Zimling (FSV Frankfurt), Maximilian Beister (1860 München)
Távozott: Loris Karius (Liverpool, 6.200.000), Julian Baumgartlinger (Leverkusen, 4.000.000), Elkin Soto (Once Caldas, i.), Henrique Sereno (szl.), Dani Schahin (Roda)

SCHALKE 04
Érkezett: Breel Embolo (Basel, 27.000.000), Naldo (Wolfsburg, i.)
Kölcsönből vissza: Kaan Ayhan (Eintracht Frankfurt), Timon Wellenreuther (Mallorca), Donis Avdijaj (Sturm Graz)
Távozott: Christian Clemens (Mainz, 2.000.000), Robert Leipertz (Ingolstadt, 1.500.000), Marco Höger (1. FC Köln, 1.300.000), Marvin Friedrich (Augsburg, 1.000.000), Michael Gspurning (szl.), Roman Neustädter (Fenerbahce, i.), Joel Matip (Liverpool, i.)
Kölcsönből vissza: Junesz Belhanda (Dinamo Kijev), Pierre-Emile Höjbjerg (Bayern München)

VfL WOLFSBURG
Érkezett: Yannick Gerhardt (1. FC Köln, 13.000.000), Jeffrey Bruma (PSV, 11.500.000), Josip Brekalo (Dinamo Zagreb, 6.000.000), Victor Osimhen (Ultimate Strikers Academy, 3.500.000), Josuha Guilavogui (Atlético Madrid, 3.000.000), Daniel Didavi (VfB Stuttgart, i.)
Távozott: Naldo (Schalke, i.), Felipe (Chaves, i.)

WERDER BREMEN
Érkezett: Florian Kainz (Rapid Wien, 3.500.000), Niklas Moisander (Sampdoria, 1.800.000), Fallou Diagne (Rennes, 1.500.000), Justin Eilers (Dynamo Dresden, i.), Lennart Thy (St. Pauli, i.), Jaroslav Drobny (Hamburg, i.), Thanosz Pecosz (Rapid Wien, i.)
Kölcsönből vissza: Izet Hajrovic (Eibar), Luca Caldirola (Darmstadt)
Távozott: Jannik Vestergaard (Mönchengladbach, 12.500.000), Anthony Ujah (Liaoning, 11.500.000), Felix Kroos (Union Berlin, 500.000), Oliver Hüsing (Ferencváros, 300.000), Mateo Pavlovic (Angers , i.)
Kölcsönből vissza: Gerhard Tremmel (Swansea), Papy Djilobodji (Chelsea), Levin Öztunali (Leverkusen)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

VfB STUTTGART
Érkezett: Jean Zimmer (Kaiserslautern, 2.500.000), Simon Terodde (Bochum, 2.500.000), Anto Grgic (Zürich, 2.000.000), Marcin Kaminski (Lech Poznan, i.), Jens Grahl (Hoffenheim, i.)
Távozott: Timo Werner (RB Leipzig, 10.000.000), Antonio Rüdiger (Roma, 9.000.000), Lukas Rupp (Hoffenheim, 5.000.000), Geoffroy Serey Dié (Basel, 1.200.000), Arianit Ferati (Hamburg, 850.000), Przemyslaw Tyton (Deportivo La Coruna, 500.000), Vedad Ibisevic (Hertha, i.), Georg Niedermeier (szl.), Martin Harnik (Hannover, i.), Daniel Didavi (Wolfsburg, i.), Daniel Schwaab (PSV, i.)
Kölcsönből vissza: Artyem Kravec (Dinamo Kijev), Federico Barba (Empoli)

HANNOVER 96
Érkezett: Niclas Füllkrug (Nürnberg, 2.200.000), Florian Hübner (Sandhausen, 500.000), Sebastian Maier (St. Pauli, i.), Martin Harnik (Stuttgart), Marvin Bakalorz (Paderborn, i.)
Kölcsönből vissza: Mevlüt Erdinc (Guingamp)
Távozott: Kijoteke Hirosi (Sevilla, 6.500.000), Ron-Robert Zieler (Leicester, 3.500.000), Marcelo (Besiktas), Jamagucsi Hotaru (Cerezo Oszaka, 1.500.000), Hugo Almeida (AEK Athén, i.), Ceyhun Gülselam (Karabükspor, i.), Leon Andreasen (szl.), Christian Schulz (Sturm Graz, i.), Szakai Hiroki (Marseille, i.)
Kölcsönbe: Mevlüt Erdinc (Metz)
Kölcsönből vissza: Alexander Milosevic (Besiktas), Szalai Ádám (Hoffenheim), Allan Saint-Maximin (Monaco)

Lezárva szerda délben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik