Mi lett volna, ha nem sérült?

HEGYI ANDRÁS, TÓTH ANITAHEGYI ANDRÁS, TÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2006.06.04. 02:38
Címkék
Talmácsi Gábor a hetedik, Tóth Imre a 28. pozícióból rajtolhat a világbajnokság egyik leggyorsabb versenyén, Mugellóban. A szombati időmérésen Lukas Pesek (125 kcm), Jorge Lorenzo (250 kcm) és Sete Gibernau (MotoGP) volt a leggyorsabb.
Talmácsi Gábor a második sorból várja a lámpa szabad jelzését
Talmácsi Gábor a második sorból várja a lámpa szabad jelzését
Talmácsi Gábor a második sorból várja a lámpa szabad jelzését
Talmácsi Gábor a második sorból várja a lámpa szabad jelzését
Talmácsi Gábor a második sorból várja a lámpa szabad jelzését
Talmácsi Gábor a második sorból várja a lámpa szabad jelzését

Tudjuk, a „ha” kezdetű mondatoknak a sportban nincs értelmük. Talmácsi Gáborral kapcsolatban azonban mégis fel kell tenni a kérdést: mi lett volna, ha nem sérülten érkezik az Olasz Nagydíjra? Világbajnoki bronzérmesünk ugyanis sérülten is remek formában motorozott a szombati időmérésen. Ha egészséges, talán még első is lehetett volna.

Nem mintha így nem lett volna rá esély... Talmácsi, a fájós válla és térde ellenére, már a második szabadedzésen jelezte, hogy nem csak védekezni akar Mugellóban, az időmérésnek pedig az egyik főszereplője volt. Nyolc perc elteltével már a hatodik legjobb időeredményt motorozta, két perccel később pedig már az övéhez viszonyították a többiek eredményét – vagyis az ötödik körében mindenkinél gyorsabb volt.
Sokáig úgy tűnt, valami fantasztikus dolognak lehetünk a tanúi, hiszen az edzés 17. percében még mindig a magyar fiú volt a csúcson. Aztán jött Lukas Pesek, két perccel a leintés előtt pedig a „lavina”. A vetélytársak nagyon felgyorsultak, és öten közülük – Mattia Pasini, Hector Faubel, Fabrizio Lai, Alvaro Bautista és Pablo Nieto – jobb időre voltak képesek, mint Talmácsi. Persze a magyar ennek ellenére elégedett.

Mint ahogy nincs kifogása a történtek ellen a három rajtelsőnek sem. A tavaly bukáskirálynak kikiáltott Pesek végre-valahára első sikerének örülhetett. Neki sikerült az, amiről a korábbi cseh legendák, Stastny, Bocek, Stasa, Havel és Malina csak álmodhattak: az élről rajtol egy versenyen.
A 250 köbcentis kategóriában Lorenzo rossz perióduson lendült túl: a legutóbbi három nagydíjon 75 pontból csak 13-at gyűjtött be, ráadásul csúnyán össze is veszett csapatával és apjával a gyatra teljesítménye miatt. A pole valószínűleg kicsit lehiggasztja mindannyiukat. A MotoGP-ben is spanyol pilóta ünnepelhetett: Sete Gibernau először bizonyította be a Ducatinak, hogy jó vétel volt. Pillanatnyilag ő az egyetlen motoros, aki 1 perc 49 másodperc alatt teljesítette az 5245 méteres mugellói pályát.

Számokban
1. alkalommal indulhat a pole pozícióból cseh motoros – a 21 éves Lukas Pesek 48. nagydíján szerezte meg először az első helyet.

7 év után fordul elő újra, hogy a királykategóriában az Olasz Nagydíjon egy olasz márka startol az első rajtkockából. A Ducati, Sete Gibernau páros előtt 1999-ben a japán Harada Tecuja Apriliával volt képes erre a bravúrra.

3. legeredményesebb spanyolnak számít immár a 250-es rajtelsőségek tekintetében Jorge Lorenzo, aki a 8. negyedliteres pole-ját szerezte meg.

---- M ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik