SZABÓ GÁBOR
2006.05.31 08:27 Frissítve: 2023.02.13 01:49
online

Módosulhat az Euroliga versenyrendszere

Várhatóan megváltozik a vízilabda Euroliga lebonyolítása, az Európai Úszóliga (LEN) elnöksége hét végi ülésén több újító javaslatot tárgyal.

Elôfordult már, hogy a Vasas és a Domino (képünkön Steinmetz Barnabás és Kiss Gergely) összekerült az Euroligában, igaz, nem a fôtáblán, hanem a negyeddöntôben
Meggyesi Bálint
Elôfordult már, hogy a Vasas és a Domino (képünkön Steinmetz Barnabás és Kiss Gergely) összekerült az Euroligában, igaz, nem a fôtáblán, hanem a negyeddöntôben

A legrangosabb európai vízilabda-klubsorozat további jövőjéről (is) dönt az Európai Úszóliga (LEN) elnöksége. Már kora tavasszal hallani lehetett, milyen módosulásokon kellene átesnie a verseny- és szabályrendszernek – a Recco trénere, Pino Porzio például azt kifogásolta, hogy csoportgyőzelme ellenére együttesének hazai pályán kellett kezdenie a negyeddöntőben, holott jóval előnyösebb idegenben rajtolni, és otthon játszani a visszavágót. Nos, ez a felvetés éppenséggel hiányzik a vízilabda technikai bizottság (TWPC) javaslatai közül, akad ellenben három másik.

Az Euroliga csoportselejtezőin és az Európa-bajnokságok csoportküzdelmeiben eddig nem lehetett döntetlent játszani, ha szükség volt rá, hosszabbításban dőlt el az adott találkozó. Mindez megszűnhet, ha az elnökség is úgy akarja, a győztesek három pontot kapnak, a döntetlen pedig egy pontot ér.

„Az esetleges bundák megelőzésére született annak idején a hosszabbításos megoldás, ám a túlóra alaposan felborította a televíziós közvetítések rendjét – mondta Szakadáti László, a LEN-iroda igazgatója. – Gondoljunk csak a legutóbbi, szlovéniai Európa-bajnokságra, amelyen, ha jól emlékszem, ötször kellett hosszabbítani. Az így keletkező jelentős csúszásokat nehezen nyelik le a televíziós társaságok.”

Vagyis nemcsak, sőt nem elsősorban az Euroligát érinti az esetleges változás, hanem a szeptemberi belgrádi Eb-t is.
Csak a kupasorozatban hozna változást a hatos döntő intézménye az eddigi négyes helyett, ám ennek elfogadására – állítólag – kevés az esély. Annál inkább bekövetkezhet egy, az Euroliga főtáblájának sorsolását érintő módosítás. Lényege, hogy nem vennék figyelembe, egy országból hány csapat kerül ugyanazon csoportba, csak azt, hogy a selejtezőben egymás ellen játszók kerüljék el egymást. Szakadáti László okként jelölte meg, hogy az idei négyes döntőben három olasz csapat (Posillipo, Recco, Savona) szerepelt, és bár szerinte valóban a legjobb négy gárda harcolhatott a serlegért, nem tett jót a pólónak, nem is nézett ki „szépen” az egyhangúság. A javasolt szisztémában kisebb lenne erre az esély. Ugyanakkor nem mosnák össze a csapatokat, mindenképpen lenne kiemelés.

Gyanakodva fogadják az új ötletet

Kiss Gergely, a Domino-BHSE játékosa: „Pikánssá teheti a csoportmérkőzéseket, ha mondjuk három olasz összekerül, de szerintem túl nagy változást nem hozna a verzió. A hatos döntő nem lenne rossz, hiszen több csapat tudná felmutatni a szponzoroknak, hogy eljutott a fináléig, több nemzetnek lenne esélye képviseltetni magát. Ha netán valamelyik országból egyszerre hárman kerülnének be, még mindig ott van másik három gárda, amely kiegyensúlyozhatná a fölényt.”

Kovács István, a Domino-BHSE edzője: „Nem tudom elképzelni, miként lehetne kivitelezni a hatos döntőt. Hat csoport, és a hat győztes megy tovább? Nem hinném... Fogalmam sincs, miért nem jó a mostani rendszer, amelyet már mindenki elfogadott, miért kell egy másikat lenyomni a torkunkon!? Miért jó, ha mondjuk három magyar csapat kerül egy csoportba!? A halálom: mindig variálni kell valamit.”

Földi László, a TEVA-VasasPlaket edzője: „Bitang egy dolog lenne, ha három olasz vagy három magyar csapat összekerülne a tizenhat között. Miért lenne ez jó, hiszen a négyes döntőben sem volt szerencsés hasonló, igaz, ez utóbbi esetben megharcoltak érte a csapatok. A hatos döntő számomra talány. Információk hiányában nem igazán tudok véleményt mondani. Például: hogy akarják megrendezni? Két hármas csoportban, és a győztesek játszanak az első helyért? Hogy lehet bejutni oda? Sok a kérdés, nagyon sok.”