Háromból három – ez remek!

Vágólapra másolva!
2006.05.28. 02:26
Címkék
Minden várakozást felülmúló magyar sikerrel fejeződött be szombaton Pécsett az Európai Unió országainak 4. ökölvívó bajnoksága. Mindhárom döntőbe jutott magyar ökölvívó – Bedák Zsolt, Káté Gyula, Szili István – diadalmaskodott, így a csapatversenyt Magyarország nyerte meg.
Bedák Zsolt (jobbra) nem csupán a gyôzelmének, hanem a különdíjának is örülhetett
Bedák Zsolt (jobbra) nem csupán a gyôzelmének, hanem a különdíjának is örülhetett
Czagány Balázs
Bedák Zsolt (jobbra) nem csupán a gyôzelmének, hanem a különdíjának is örülhetett
Bedák Zsolt (jobbra) nem csupán a gyôzelmének, hanem a különdíjának is örülhetett
Bedák Zsolt (jobbra) nem csupán a gyôzelmének, hanem a különdíjának is örülhetett
Czagány Balázs
Bedák Zsolt (jobbra) nem csupán a gyôzelmének, hanem a különdíjának is örülhetett

Károlyfi ismét fogadott idősb Balzsay Károllyal, válogatottunk szövetségi kapitányával, és Szántó József szakfelügyelővel – ezúttal az volt a tét, ha mindhárom döntősünk révbe ér, akkor nem fogadhat taxit, gyalogosan kell elsétálnia a Széchenyi térig. A zarándoklatra sort kellett kerítenie, de ez így van jól...
Három finalistánk közül elsőnek az 54 kilogrammos súlycsoportban a kispesti Bedák Zsolt lépett a szorítóba, a tejfehér bőrű angol Joe Murray ellen. Európa-bajnoki bronzérmesünk menetről menetre növelte előnyét, a harmadik peridódus végén kis híján megvolt a döntő fölényhez szükséges húszpontos differencia (30:11), a vége 36:12 lett, azaz már-már klassziskülönbség. Ekkor még nem sejthette Bedák, hogy őt választják meg a torna legjobbjának, de akinek van szeme az ökölvíváshoz, az láthatta, hogy imponálóan bunyózott.

„Bokszoltam már ennél erősebb mezőnyben is, ennek ellenére boldog vagyok, az eredmény, a jó teljesítményem miatt is. Július végén a plovdivi Európa-bajnokságon mindenképpen érmet akarok szerezni, majd aztán átlépni a hivatásosok táborába” – értékelte saját produkcióját Bedák, s adott egyben prognózist a jövőre nézve.

Káté Gyula régi ismerősével, a bolgár Borisz Georgievvel csapott össze a kisváltósúlyú döntőben. Már hat évvel ezelőtt , a 2000-es budapesti junior-világbajnokság végküzdelmeit is ők ketten vívták meg, akkor is, most is Káté bizonyult jobbnak. Igaz, tavaly egy nemzetközi turnén Bulgáriában Georgievet hozták ki győztesnek, azaz láthatóan nem mindegy, hol zajlik kettejük összecsapása. Káté ezúttal vitán felül jobb volt, az első menetet 5:4-re nyerte, a másodikban 6:6 volt az eredmény, míg a harmadikat 13:5-re hozta. Amikor elkezdődött volna az utolsó etap, 24:15-re vezetett az MTK felnőtt-világbajnoki bronzérmese, ám Georgiev, pontosabban szorítósegédei már nem vállalták a folytatást, bedobták a törölközöt, azaz feladták a további küzdelmet. Szó sem volt arról, hogy mozgásképtelen állapotban lett volna a bolgár – csak éppen nem nagyon tetszett neki a pontozás. Pedig felelősségünk teljes tudatában állíthatjuk: nem volt igaza, Káté jobb volt ezen az estén, nem is kis különbséggel.

„Régi ismerősök vagyunk Georgievvel, mindig harcos meccset vívunk, meggyőződésem, hogy most én voltam a jobb. Nagyon szeretném ha ez az év ugyanúgy folytatódna, ahogy elkezdődött – sikeresen” – mondta Drexler Gyula tanítványa, akit már-már legendás nagypapája ezúttal is elkisért Pécsre, s végig filmezte unokáját, közben viharosan buzdította a magyar amatőr ökölvívás egyik csillagát.

A remek magyar szereplésre Szili István tette fel a koronát. A 69 kilogramm magyar klasszisa – már nyugodtan illethetjük ezzel a jelzővel a kőszegi fiatalembert, Nemes Emil tanítványát – végig uralta a török Bülent Ülüsoy elleni összecsapást, amely mindössze másfél menetig tartott. 13:6-ra vezetett Szili, amikor a vérző szemöldökű kisázsiai fiút nem engedte tovább bokszolni az orvos. Különösebb kockázat nélkül borítékolhatjuk azonban, hogy akkor is a vasi fiatalember nyerte volna az összecsapást, ha netán végigmegy a négy menet.

„Magam is érzem, amit a szakemberektől is hallok mostanában, hogy sokat fejlődtem az utóbbi egy-másfél évben, ez pedig nagy öröm” – jegyezte meg Szili, hozzátéve, hogyha Európa-bajnok lehetne Plovdivban, akkor ő lenne a világ legboldogabb embere.
A torna legjobbjának járó különdíjat Bedák Zsolt kapta meg, s a Pécsről három arany- és öt bronzéremmel távozó magyar válogatott érdemelte ki az uniós Eb legerősebb csapata titulust is.

A DÖNTŐK EREDMÉNYEI
48 kg: Maszczyk (lengyel)–Pinto (olasz) p. gy. 33:22, 51 kg: Salimov (bolgár)–Aydemir (török) p. gy. 31:21. 54 kg: Bedák Zsolt (magyar)–Murray (angol) p.gy. 36:12. 57 kg: Ziouti (francia)–Papazoff (görög) p. gy. 39:35. 60 kg: Valentino (olasz)–Aydin (török) p. gy. 27:16. 64 kg: Káté Gyula (magyar)–Georgiev (bolgár) feladta a 4. m-ben. 69 kg: Szili István (magyar)–Ülüsoy (török) sérülés miatt leléptetés a 2. m-ben. 75 kg: Rubjuk (észt)–Mberdesis (görög) p. gy. 33:17. 81 kg: Muzaffer (török)– Bejenaru (román) p. gy. 31:21. 91 kg: M’Bumba (francia)–J anik (lengyel) p. gy. 38:31. +91 kg: Cammarelle (olasz)–Ignacia (holland) feladta az 1. m-ben
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik