RODICS DÁNIELonline 2006.03.20 02:51 Frissítve: 2023.02.06 02:13

Nem indulnak a sztárok, jöhetnek a „kicsik”

Calgary ad otthont hétfőtől a műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságnak. A közelmúltban lezajlott torinói téli olimpia, valamint a sűrű szezon miatt sok kiváló korcsolyázó döntött a távolmaradás mellett, így az eddig háttérbe szoruló versenyzők nagyobb szerepet kaphatnak, mint korábban.

Az olimpiai bajnokok közül senki sem indul az ezen a héten Calgaryban zajló világbajnokságon, de a magyarok közül is lesz távolmaradó, a Torinóban pályafutása legjobb eredményeként olimpiai 24. helyet szerző Tóth Zoltán makacs hátsérülése miatt befejezte pályafutását, így Zákány Bertalan lett az első számú magyar férfi műkorcsolyázó. A 22 éves versenyző első, és eddig egyetlen felnőtt megméretésén, a 2002. évi Európa-bajnokságon a 28. helyen végzett.

Sebestyén Júlia a világbajnokságon gondoskodhat róla, hogy javuljon az idei, eddig nem túl fényes statisztikája
Meggyesi Bálint
Sebestyén Júlia a világbajnokságon gondoskodhat róla, hogy javuljon az idei, eddig nem túl fényes statisztikája

A két évvel ezelőtt Európa-bajnoki címet nyerő Sebestyén Júliának eddig nem úgy sikerült az idénye, ahogy tervezte. A lyoni kontinensviadalon a 14., az ötkarikás játékokon pedig a 18. helyen végzett, ezért edzőt váltott, Száraz András és Jurek Eszter helyett immár Gurgen Vardanjan a trénere. Egy jó világbajnoki szereplés minden bizonnyal remekül összekovácsolná a korábban már sikeresen együtt dolgozó párost. Lassacskán megszokottá válik, hogy Sebestyén mellett – a nemzetközi élvonalba a budapesti Európa-bajnokságon elért negyedik helyével berobbanó – Pavuk Viktória a másik magyar induló a jelentős világversenyeken. A 20 éves lány az olimpián a 23. lett, ám nincsenek túl jó emlékei Torinóról, mert nem volt tökéletes a programja, a kűr során egy duplát kihagyott, két triplából csak dupla lett, és volt egy esése is. Calgaryban ő is javíthat, és ha mentálisan tökéletes állapotban lesz, talán még meglepetést is szerezhet, akárcsak 2004-ben, Magyarországon.

Ahogy már évek óta, most is ott lesz a mezőnyben a jelenlegi legkiválóbb magyar jégtáncpáros, a kétszeres junior világbajnoki ezüstérmes Hoffmann Nóra, Elek Attila kettős. A lyoni Eb-n a 12., az olimpián pedig a 17. helyen végeztek, a calgaryi mezőny viszont 31 párost számlál majd, az olimpián futott kötelező programjukon nehezítő Hoffmannéktól remek eredmény lenne, ha a 14–19. hely valamelyikén végeznének.

A torinói olimpiai bajnokok közül senki sem lesz ott Calgaryban: a női győztes japán Arakava Sizuka a rengeteg élménybeszámoló, valamint egyéb programok miatt nem tudott rendszeresen edzeni, és a pihenés mellett döntött a férfi győztes Jevgenyij Pljuscsenko is. Irina Szluckajának más oka van a távolmaradásra: az orosz szupersztár hatalmasat csalódott a bírókban az olimpián, mert szerinte érdemtelenül lepontozták. Véleményét egyértelmű (cseppet sem nőies) kézjellel hozta a bírák tudtára, akik ezt valószínűleg nem felejtették el néhány hét alatt...

Ezek után a női mezőny egyik legfőbb esélyese az amerikai Sasha Cohen, a férfiaknál pedig talán eljött a remek formában lévő svájci Stéphane Lambiel ideje, aki az Eb-n és az olimpián is ezüstérmes lett.