KORMANIK ZSOLT
2005.01.16 20:21 Frissítve: 2023.01.29 00:43
online

A bírók is tisztelik a Lyont

A Párizs 2012-es olimpiai pályázatának jegyében megrendezett 21. fordulóban az első négy helyezett egyaránt győzött, így nem történt jelentős változás az élbolyban.

Juninho Pernambucano (balra) megismételt szabadrúgása gyakorlatilag eldöntötte a Lyon–Metz találkozót
Juninho Pernambucano (balra) megismételt szabadrúgása gyakorlatilag eldöntötte a Lyon–Metz találkozót
Figyelemre méltó, hogy a középmezőny tagjai meglehetősen gyatra mérleggel zárták a játéknapot, így kisebb szakadék képződött az első hat helyezett mögött. Az alsóházi élet ugyanakkor megpezsdült, az Istres, Nantes, Ajaccio hármas tagjai úgy gyűjtöttek be kilenc pontot, hogy gólt sem kaptak!
Akárcsak a többi pályán, Lyonban is a főváros olimpiai pályázatát népszerűsítő trikóban melegítettek a csapatok. "A legnézettebb sportágnál jobb reklámhordozót aligha találhatnánk" - mondta Lamour sportminiszter. A lyoniak mindenesetre a szokott, jól eladható produkcióval rukkoltak ki, az ellenfél, a Metz edzője például azt mondta, hogy a kilencvenes évek OM-je óta nem látott ilyen erős francia csapatot. "A modern futballnak három összetevője van: erő, technika, gyorsaság. A Lyon egyiknek sincs híján, ilyen egyszerű a magyarázat" - mondta Jean Fernandez. Ezzel együtt nem volt könnyű estéje a 21 forduló után is veretlen bajnoknak: Juninho Pernambucano vezető gólja a 84. percben esett, és kellett hozzá egy "tisztelettudó" játékvezető is (a szabadrúgást megelőző szabálytalanság messze nem volt egyértelmű, ráadásul a bíró az elrontott első kísérlet után adott még egy lehetőséget a brazilnak, aki köszönte szépen, élt vele). Bergougnoux nagyszerű, kapufás megerősítő találatára már a lotaringiaiaknak sem lehetett egy rossz szavuk sem.
A Lille meglehetősen vérszegény hétközi fellépés után (OM, 1-2) utazott Bordeaux-ba, ahol ebben az évadban még senkinek sem sikerült nyernie. A fiatal Debuchy szép lövéssel már az első percben jelezte az északiak javítási szándékát, és a gólt tulajdonképpen iskolajáték követte: Brunel a kapust kicselezve, Audel egy védelmi kihagyást büntetve szerzett újabb gólt, és a Girondins-nek már csak a szépítés élménye maradt.

Az NSO ajánlja:

A bajnokság állása, eredmények: Francia bajnoki tabella, fordulóról fordulóra
A harmadik dobogós, a Monaco porhanyóssá dolgozta a liga legrosszabb védelmét, sőt megszakított egy rossz sorozatot is: két és fél esztendő elteltével gólt szerzett szabadrúgásból. Gyorsan kettőt is, előbb Maicon, majd Plasíl révén. A caeniak nem tudták megakadályozni, hogy a pöttöm Saviola fejjel köszönjön be nekik, és azt sem, hogy Kallon duplázzon - és tíz találatával átvegye a góllövőlista első helyét.
Röviden a többi mérkőzésről: Kalou majdnem kibökte Pieroni szemét egy meccs közbeni nézeteltérés során, de végül rendeződtek az auxerre-i sorok, és a belga fejes gólját követően Kalou már boldogan ölelte magához "harcostársát"; Pauleta tizenegyest és ziccert rontott a TFC ellen, a PSG idei második bajnokija is gól nélkül végződött; akárcsak a Toulouse, a Saint-Etienne is kilenc forduló óta őrzi bajnoki veretlenségét - a zöldek most Hognon szép sarkazásával mentettek pontot Strasbourgban; a két éve Nagyváradról érkezett Claudiu Keserű pazar átemeléses góllal és zúgó kapufával ünnepelte első fellépését a nantes-i kezdőben - csapata meg is nyerte a breton derbit Bölöni László Rennes-je ellen; a másik regionális csatát, a bennmaradásért is zajló korzikait követően némi meglepetésre az Ajaccio örült, Seck fejesének köszönhetően; és hogy még az Istres sem adta fel, azt a sereghajtó idénybeli első idegenbeli sikere jelzi.

A FORDULÓ EREDMÉNYEI ÉS A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

Tv: a Sport1 ma 20.30-kor tűzi műsorára a forduló összefoglalóját