A mélyből is lehet visszaút

KUN ZOLTÁN, VOLESZÁK GÁBORKUN ZOLTÁN, VOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.06.09. 01:24
Címkék
Véget ért az NB I, befejeződött az európai bajnokságok döntő többsége is, eldőlt, hogy a magyar kupacsapatok milyen ellenfeleket kaphatnak a Bajnokok Ligája és az új Európa-liga selejtezőiben. A hazai indulók erősítési terveire voltunk kíváncsiak, elvégre ha a szokott gyatra idényt produkálják a csapatok, jövőre még az első negyvenből is kiszorulhatnak.

Mivel azt az elmúlt években már megtanulhattuk, hogy nem mindig szerencsés érzelmi alapon közelíteni egy-egy kiábrándító magyar futballeredményhez, mindenféle jajveszékelés helyett pusztán objektív alapon szögezzük le: az UEFA számítása alapján – a kupacsapatok teljesítménye szerint – a magyar bajnokság Európában a harmincötödik.

Egy éve még a huszonhatodik volt.

Sőt nemcsak egy éve, hanem az elmúlt huszonöt esztendőben mindig a középmezőny meghatározó tagjai voltak a magyarok (a csúcseredmény 1989-ben 16. hely, a mélypont 2002-ben és 2003-ban a 27.), most azonban hirtelen kilenc hellyel csúsztunk hátrébb, hiszen elévült a Debrecen 2004–2005-ös PAOK és FC Bruges elleni vitézkedése. Jövőre kiesik az FTC UEFA-kupa-csoportkörös szereplése is, ezáltal Magyarország legalább újabb két helyet csúszik hátra, de még az sincs kizárva, hogy kiszorul a negyvenből – az európai szövetségnek amúgy ötvenhárom tagországa van.

Az elmúlt négy év gyenge produkcióját (az UEFA-koefficiens végig 1.000, ami rendkívül szánalmas eredmény) most csak kimagasló meneteléssel lehetne kozmetikázni, ezért is voltunk kíváncsiak arra, hogy a négy magyar kupacsapat mennyire veszi komolyan a nyári mérkőzéseket. Nos, a mellékelt írásainkban olvasható vélemények összegzése, hogy mindenki nagyon messzire szeretne jutni, ugyanakkor ennek érdekében senki sem tesz túl sokat. A legfrappánsabban a kispesti tulajdonos, George F. Hemingway fogalmazta meg a helyzetet: kész csőd lenne az Európa-liga csoportkörére alapozva feltuningolni a keretet – holott éppen a kupagyőztes Honvédnak van a legnagyobb esélye a sikerre, hiszen „csak” két kört kellene mennie a cirka félmilliárdos bevételig. Jelentős erősítést sem a bajnok Debrecentől, sem a nagy katyvaszból kimászni készülő Újpesttől nem várhatunk, a legjobban talán még a Haladás jöhet ki az európai nyárból, hiszen jó esetben felszerelnek a stadionban öt-hatszáz műanyag széket.

Ennyi.

Temetni azért nem kell, a jó hírt a végére hagytuk: az új rendszerű kupasorozatokban még a leggyengébb koefficienssel rendelkező Málta is négy csapatot indíthat.

DVSC-TEVA: Cél a szinten tartás

Majdnem másfél hónappal az első Bajnokok Ligája-fellépés előtt (a DVSC-TEVA a második selejtezőkörben kapcsolódik be a rangosabb európai sorozatba) a Loki vezérkara szerint a keret együtt tartása jelentené a legnagyobb erősítést: a Leandrót a télen tesztelő Bristol City úgy vált el a tízszeres válogatott középpályástól, hogy a nyáron visszatérnek a szerződtetésére, igaz, a brazil származású futballista azóta (egy évvel) meghosszabbította debreceni szerződését. Időközben görög és szerb menedzserek figyelmét is felkeltette a háromszoros bajnok labdarúgó, mellette azonban Czvitkovics Péter, illetve a piros-fehérek két válogatottja, Rudolf Gergely, valamint a montenegrói kapus, Vukasin Polekszics kilátásai is jók a továbblépésre, ez viszont rontja a Loki továbbjutási esélyeit. A DVSC – korábbi üzletpolitikájához hűen – augusztus végénél hamarabb nem akar megválni négy meghatározó emberétől, ám a piacon nem a magyar bajnok diktál, eladóként mindamellett eddig valamennyiszer érvényre juttatta akaratát az aranyérmes menedzsmentje.

A DVSC lehetséges ellenfelei a BL-selejtező 2. fordulójában: Köbenhavn (dán), Levszki (bolgár), Partizan (szerb), Maccabi Haifa (izraeli), Dinamo Zagreb (horvát), Wisla Kraków (lengyel), BATE Boriszov (fehérorosz), Salzburg (osztrák), Kalmar (svéd), APOEL (ciprusi), Stabaek (norvég), Slovan (szlovák), Ventspils (lett), Maribor (szlovén), Hafnarfjardar (izlandi), Turku (finn), Ekranas (litván)

BP. HONVÉD: Négy-öt új játékos

Egyszerre van irigylésre méltó s kellemetlen helyzetben a kupagyőztes Bp. Honvéd. Egyrészt örülhetnek a piros-feketék, hiszen csapatuk csupán a harmadik selejtezőkörben csatlakozik az Európa-liga küzdelmeihez, a július 17-i sorsolás után mégsem ünnepelhetnek majd önfeledten, hiszen hiába érkezik hazánkba jól ismert, esetleg közönségcsalogató ellenfél, a tavalyi, Sturm Graz elleni Intertotó-mérkőzésen történtek miatt az UEFA ugyanis egy meccsre bezáratta a Bozsik-stadion kapuit. Egyre megy, hogy a Hamburg, a PSV vagy a Roma jön – se szurkoló, se jegybevétel…

„Ezen már nem tudunk változtatni – sajnálkozott George F. Hemingway, a Honvéd tulajdonosa. – Felesleges azon elmélkedni, hogy egy kisebb kaliberű csapattal tán anyagilag és szakmailag is jobban járnánk. Ez önmagában ugyanis még nem garancia arra, hogy továbbjutunk. Úgy tervezzük, hogy négy-öt új labdarúgót szerződtetünk. Ez akkor is így lenne, ha nem nyertük volna meg a kupát. A csapatot a magyar bajnokságra s nem a nemzetközi porondra kívánjuk megerősíteni.”

Vagyis felesleges úgy kalkulálni, hogy Kispesten a busás euróhaszon reményében temérdek pénzt fektetnének a keret átalakításába.

„Ez is egy stratégia… – ismerte el George F. Hemingway. – >>>

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik