Vízhólyagért kirúgás jár

KEMÉNY KRISTÓF, VAJDA GYÖRGYKEMÉNY KRISTÓF, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2008.12.03. 00:06
Címkék
Télen is melegük lesz a ferencvárosi labdarúgóknak: bár Bobby Davison vezetőedző a nyári alapozáshoz hasonló kínzást a felkészülés első szakaszára ígér, a játékosoknak a szabadságuk alatt is becsülettel kell dolgozniuk. Már csak azért is, mert bekeményített az angol szakember: ha valaki furcsa sérülésre hivatkozva hagy ki gyakorlást, könnyen lehet, hogy útilaput kötnek a talpára.

Noha a téli felkészülési időszak ra ígérte a nyári kínzáshoz hasonló kíméletlen edzésmunkát, a szünet alatt sem hagyja tétlenkedni a futballistákat. Bobby Davisonra, a ferencvárosiak vezetőedzőjére teljesen új feladat vár: az angol labdarúgásban felnőtt szakembernek el kell fogadnia, hogy a magyar bajnokság szünetel a téli hónapokban, de mivel nem engedheti a labdarúgók teljesítményének visszaesését, edzéstervvel a táskájukban küldte őket szabadságra. A Honvéd elleni Ligakupa-meccset követően Angliába utazó mester az FTC erőnléti trénerével, Mark Pease-zel dolgozott ki a játékosok számára olyan gyakorlatokat, amelyekkel szinten tarthatják erőnlétüket. Ám mint azt Bobby Davison hangsúlyozza, elsősorban azért fontos a munka becsületes elvégzése, mert aki a januári újrakezdés után sérülésre hivatkozva mulaszt el tréningeket, súlyos következményekkel számolhat.

„Nem vagyok én diktátor, nem telefonálom végig a futballisták asszonyait, hogy pulykát, sültet ne tegyenek az ünnepi asztalra – mondta az FTC vezetőedzője. – Pihenjék csak ki magukat a labdarúgók, regenerálódjanak, látogassák végig a rokonságot a szabadságuk elején, ám a szünidő második felében már elvárom, hogy odafigyeljenek a megfelelő táplálkozásra, és az általunk előírt edzéstervet tisztességgel csinálják végig. Figyelmeztettem a játékosokat, hogy megfelelő állapotban jelentkezzenek a januári foglalkozáson, mert legalább olyan intenzív felkészülés vár rájuk, mint a nyáron. Csakhogy ezúttal már nem leszek annyira elnéző, mint a szezon előtt voltam. A saját testüket, no és engem sem olyan egyszerű átverni. A nyáron olyan sérülésekre hivatkozva hagytak ki edzéseket futballisták, amelyek – visszagondolva – felháborítóak. Képzelje el, odajön hozzám egy labdarúgó, mutatja, hogy vízhólyagos a lába, és kihagyná a gyakorlást. Ha én ezzel álltam volna az edzőm elé Leedsben, azonnal szedhettem volna a sátorfámat. De most már én sem fogadok el ilyen gyerekes kifogást! Vízhólyagos a lába a játékosnak, mert nem futott a szünetben, mert nem szoktatta hozzá a lábát a hidegben megkeményedett cipőhöz? Meg lehet próbálni… Biz’ isten kézbe kapja a szerződését!”

De mi szerepel az edzéstervben? Bobby Davison a program kidolgozásában figyelembe vette a Sheffield Unitednél a nyári időszakban a labdarúgók számára meghatározott feladatokat is, és az egyéni sajátosságokról sem megfeledkezve adta át a négyoldalas füzetet a keret tagjainak.

„Nem kell semmi meghökkentőre gondolni – mondta Bobby Davison. – Folytatni kell a konditermi programot, amelyet egész évben csináltunk, legalább heti három alkalommal erősíteniük kell a futballistáknak. December végéig lazább tempót követelünk meg, január elsejétől viszont fokozni kell az intenzitást, és a megadott futásokat is sűrűbben kell teljesíteni. Ezenkívül minden labdarúgó egyéni feladatokat is kapott: van, akinél meghatároztuk, milyen súllyal kell jelentkeznie a találkozón, másnál bizonyos testrészek megerősítését tartottuk fontosnak. Nem szórakozásból készítettük ezeket a terveket, de nem is tartok attól, hogy bárki átlustálkodná a szünetet. Már csak azért sem, mert felméréssel kezdjük az évet, ott pedig minden turpisság kiderül. És jelzem: csak az utazik velünk a máltai edzőtáborba, akinek megfelelőek lesznek az eredményei.”

Elmondhatjuk tehát, télen is melegük lesz a ferencvárosi futballistáknak. És nem csak a máltai edzőtáborban…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik