Nem a méret a lényeg

MUNKÁCSY ANDRÁSMUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.09.30. 11:05
Címkék
A Valencia – mindenekelőtt David Villa két góljának köszönhetően – vasárnap 4–2re nyert a Deportivo ellen. A „denevérek” sorozatban a harmadik fordulót zárták a Primera División élén, míg a játéktéren nem éppen a magasságával kitűnő támadó már hat gólnál jár a szezonban.

David Villa ott folytatja, ahol a nyár elején abbahagyta. Sőt! A spanyol válogatott és a Valencia támadója az Európa-bajnokságon négy meccsen „csupán” négy gólig jutott, a Primera División eddigi öt fordulójában azonban már hatnál jár – nem mellékesen a selección megnyerte a kontinenstornát, a „denevérek” pedig a harmadik játéknap óta vezetik a bajnoki tabellát. Mi több, máris beneveztek az aranyéremért folyó versenyfutásba. A Srác (El Guaje), ahogy szülőhazájában emlegetik az asztúriai futballistát, csak az Osasuna ellen (1–0) nem talált be, a Mallorca (3–0) és az Almería (2–2) egy-egy, a Málaga (2–0) és a Deportivo (4–2) két-két gólt kérhet rajta számon. Rajta és Juan Matán. A mindössze húszéves szélső ugyanis mindent megtesz, hogy feledtesse a sérült David Silva hiányát: három gólja mellett háromszor hozta kihagyhatatlan helyzetbe Villát, amivel maga is főszerepet vállalt az együttes menetelésében. Mindent elárul kettejük eddigi teljesítményéről, hogy immár nyolc pontot gyűjtöttek a Valenciának (Villa tulajdonképpen egymaga ötöt) – a csapat nélkülük az alsóházban tanyázna.

S bár Mata esetében még nem kelt különösebb feltűnést, hogy mindezt az átlagosnál jóval alacsonyabb termettel érte el – elvégre az Eb-n szárnyaló Silva is éppen 170 centiméter magas, ami Spanyolországban nem rendkívüli –, ám a Srác esetében már említést érdemel.

Mindenesetre túlzás lenne azt állítani, hogy a 26 éves támadó (175) a XXI. század tipikus csatárának mintapéldánya. Gondoljunk Zlatan Ibrahimovicra (192), Luca Tonira (193), Ruud van Nistelrooyra (188), vagy nézzünk szét az európai góllövőlisták élmezőnyében: John Carew (Aston Villa, 193) és Vedad Ibisevic (Hoffenheim, 189) sem jön zavarba, ha egyegy fejeléshez túl kell ugrania hórihorgas védőjét. A hozzájuk képest törpe Villa mégsem áll rossz fejelő hírében, rövidtávfutásban valószínűleg a felsoroltak egyikének sem adna esélyt, a hátvédek – akár az Ebrésztvevők, akár a Primera División-csapatok játékosai – pedig tanúsíthatják: a kapu előtt egyszerűen kiszámíthatatlan. A hét végi, Depor elleni első gólja például megmutatta, egyetlen gyors irányváltással miként tud zavarba hozni négy védőt, akik hiába vették körbe legfeljebb háromméteres távolságból, a labdához már csak a hálóban fértek hozzá. Nem csoda, hogy korábban bajnokikon átlagosan 54 százalékban talált be; ebben a szezonban pedig 120 százaléknál (5 meccs, 6 gól) tart…

A spanyol gólkirályi cím, a Pichichi-trófea első számú várományosa ugyanakkor saját magát szerényen háttérbe szorítja a közös érdekekkel szemben. „A bajnok Valenciát szeretném a címlapokon látni, sokkal inkább, mint magamat a Pichichivel vagy az Aranylabdával. Ez mind nagyon szép, de hát megnyerni a Ligát…” – fogalmazott.

Vélhetőleg persze azt sem utasítaná vissza, ha élete első bajnoki aranya mellé néhány egyéni díjat is begyűjthetne az évad végén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik