Korántsem baráti derbi

MUNKÁCSY ANDRÁSMUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.09.29. 01:08
Címkék
„Forró derbi... és szégyenletes” (El Mundo Deportivo), „A Barcelona nyert, a futball veszített” (Marca), „Szégyenletes! Drámai! Izgalmas!” (Sport) – ez a szombaton lapzártánk után véget érő Espanyol–Barcelona mérkőzés (1–2) visszhangja a spanyolországi sportsajtóban.

A sors szeszélye folytán Európa szerte városi rangadókat rendeztek ezen a hétvégén, nem meglepő tehát, hogy a legnagyobb visszhangot kiváltó mérkőzés is ezek közül került ki: az Espanyol és a Barcelona játszotta. Ha a történteket egyáltalán játéknak lehet nevezni...

Pedig előzetesen még minden ünnepinek tűnt. Hosszú idő után a katalán főváros két első osztályú csapatának kispadján is katalán edző ül – emlékeztették a szurkolókat a helyi lapok beharangozói, látványos fényképpel illusztrálva Tintín Márquez és Pep Guardiola baráti viszonyát. A két tréner a szombati meccs plakátját fogja a felvételen, így búcsúzva el a Montjuic Stadionként ismert létesítmény városi rangadóitól; a következő derbiket már az épülő Cornella-El Prat Stadionban rendezik.

A barcelonai olimpia megnyitó- és záróünnepségének is otthont adó Lluís Companysban azonban egyáltalán nem érződött a „jószomszédi viszony”. A vendégeknél elsősorban a kék-fehérek gólja, a hazaiaknál Nené kiállítása verte ki a biztosítékot: igaz, ami igaz, a gránátvörös-kék kapus, Víctor Valdés gyomron könyöklésénél néma maradt a Marcától nullás osztályzatot kapó játékvezető sípja, a brazil megmozdulásánál viszont rögtön villant a (második) sárga, majd a piros lap.

Ez természetesen nem magyarázza meg, a Barca-keménymag, a Boixos Nois miért dobott görögtüzet, petárdákat és palackokat a kék-fehér hívekre (s vajon az ultrák miért kaptak helyet épp a hazai drukkerek feletti szektorban?), ők pedig miért igyekeztek – sikerrel – berohanni a játéktérre...? A rutinos bíró, Luis Medina Cantalejo e helyzetben jobbnak látta egy időre félbeszakítani a játékot, azt viszont túlzás lenne állítani, hogy a kilencperces kényszerszünet alatt a biztonságiak helyreállították volna a rendet a lelátón.

A végjátékban viszont már esélyük sem volt lehűteni a házigazdák indulatait. A Carlos Kameni és Daniel Jarque értetlenségét kihasználó Thierry Henry egyenlítését talán még megbocsátották volna, ám a korábbi események miatt maratoni hosszúságúra nyúló meccs 103. (!) percében történteket aligha. A játékvezető ugyanis tizenegyest ítélt a gránátvöröskékeknek. Általános vélekedés szerint tévesen, hiszen Nicolás Pareja elpöckölte a labdát Samuel Eto’o elől (a televíziós felvételek alapján azonban egyszerre ért labdát és „babát”), az Espanyol háza táján mégsem csak ezért dühösek.

„Lehet játszani tizenegy, tíz vagy kilenc játékos ellen, de olyan személy ellen, aki azért jött, hogy rosszat tegyen, lehetetlen – utalt

alig burkoltan Medina Cantalejóra az Espanyol elnöke, Daniel Sánchez Llibre. – Ha a nagycsapatokat kell segíteniük, akkor mi, »kicsik« szervezünk egy másik bajnokságot. Elég sokat kockáztatunk, nagy szégyen tehát, hogy mindig ugyanazokat támogatják. A liga teljesen elzüllött.”

Tegyük hozzá, azért a saját portáján sem ártana körülnézni. Például a lelátón.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik