Két lábbal a földön áll

MUNKÁCSY ANDRÁSMUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.09.16. 00:46
Címkék
Három meccs, három gól – csatárként nem is álmodhatna jobb idénykezdésről. Ám Szalai Ádám sok pályatársával ellentétben nem kerget álmokat, nem vágyik villámkarrierre és nem akar érdemtelenül elismeréseket. Pedig a Real Madrid Castilla, a királyi klub harmadosztályban szereplő tartalékcsapatának támadójaként karnyújtásnyira van a világ egyik legjobb együttesétől, ráadásul ha csak heti egy-két alkalommal is, de rendszeresen csatlakozhat Bernd Schuster játékosaihoz. Mégis azt mondja: reálisan nézve nem a Realban képzeli el a jövőjét.

Rendbe jött a sérülése?Rendbe jött a sérülése?

Igen. Az első fordulóban rúgást kaptam a bokámra, de öthat nap elég volt a felépüléshez.

Olyannyira, hogy az akkor szerzett gólt a hétvégi, immár a harmadik fordulóban újabb kettővel toldotta meg.

Az egész csapat jól kezdte a szezont, két győzelem mellett egy döntetlen áll a nevünk mellett, de ebből egyelőre nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Ahogy az én jó teljesítményemből sem; míg egy évvel ezelőtt szinte beestem az első meccsre, most végigcsináltam a felkészülést, és megfelelő állapotban várhattam a rajtot. Szereztem három gólt, de végül is ez a dolgom.

Julen Lopetegui vezetőedző vagy a madridi szakmai stáb nem kapta föl a fejét e teljesítményre?

Természetesen mindig értékeljük a történteket, de nem szoktak senkit kiemelni, pedig Ramón Calderón elnök és Predrag Mijatovics sportigazgató is rendszeresen látogatja a meccseinket. Számomra viszont nagy elismerés, hogy az utóbbi időben külön gyakorolnak velem: edzések előtt vagy után három-négy tréner foglalkozik a felkészítésemmel. Hallottam pletykákat, hogy a meghiúsult igazolások miatt így próbálják biztosítani a csatársor utánpótlását az első csapatnál – ez ugyan nem tűnik realitásnak, a lehetőség azonban nagy erőt ad.

Korábban úgy nyilatkozott, a Real Madrid ragaszkodott hozzá, hogy a Castillában maradjon erre az idényre. Nem lehet, hogy a lehetőség mégis valósággá válik?

Valóban, a madridiak miatt a Deportivo, az Osasuna és a Zaragoza megkeresésére sem tudtam érdemi választ adni. De nem bánom, hasznos lehet ez az év a Castillánál, és ha megfelelően teljesítek, biztosan nem maradnak el az újabb ajánlatok. A Real Madrid azonban nagyon távolinak tűnik, hiszen a klub a legjobbakat is meg tudja venni, és így közülünk talán egykét játékos kerülhet közel a tűzhöz.

És ha nem a Real Madrid, merre tovább?

Mindenféleképp Spanyolországban szeretnék játszani. Gyerekkorom óta a Manchester United a kedvencem, ugyanakkor az ívelgetős, túl kemény angol futballt nem tartom olyan testhezállónak, mint az itteni technikás játékot.

Visszatérve a sérüléséhez: emiatt ki kellett hagynia az U21-es válogatott Szerbia elleni mérkőzését. Mit szólt a megalázó vereséghez?

Természetesen engem is megdöbbentett a nyolc nullás végeredmény. Sajnálom, hogy nem lehettem ott a társakkal, ugyanakkor én is magaménak érzem a vereséget. Az utóbbi időben magam is tagja voltam az alakulatnak – úgy vélem, a történtek mindannyiunk, játékosok, edzők, a válogatott körül tevékenykedők közös felelőssége.

A korosztályos csapatban viszont már nem bizonyíthat, korából adódóan csak a felnőttek között szerepelhet a jövőben.

Igen, ha eljön az ideje. Nem mondom, hogy visszautasítanám a meghívást, de egyelőre nem is számítok rá – annak ellenére sem, hogy az utóbbi két találkozón jól játszó magyar válogatottból éppen a gólok hiányoztak. Most jó formában vagyok, de ez mégiscsak a spanyol harmadik liga; előbb a legfelső osztályban szeretnék bizonyítani és csak utána a nemzeti csapatban. A címeres mezt mindenesetre nem akarom érdemtelenül magamra ölteni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik