Apró különbségek, jelentős előrelépés

MUNKÁCSY ANDRÁSMUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.07.24. 22:56
Címkék
Az előző idényben a Bundesliga álomcsapatába jelölték Hajnal Tamást, aki szerda este új együttese, a Borussia Dortmund színeiben – nem hivatalos – Szuperkupa-mérkőzést vívott a bajnok és kupagyőztes Bayern Münchennel. A 27 éves középpályás némileg megváltozott szerepkörében 60 percet játszott, s mint utóbb kiderült, szabadrúgásával tulajdonképpen eldöntötte a trófea sorsát (2–1).

Amikor július elején Dortmundba érkezett, azt nyilatkozta lapunknak, remek feltételek fogadták a Borussiánál – lakást azonban még nem sikerült szereznie. Azóta rátalált a megfelelő otthonra?Amikor július elején Dortmundba érkezett, azt nyilatkozta lapunknak, remek feltételek fogadták a Borussiánál – lakást azonban még nem sikerült szereznie. Azóta rátalált a megfelelő otthonra?

Nem, most is éppen lakásnézőben vagyok. Meglepő, de a városban alig találni kiadó lakást. Nem szeretnék sokáig szállodában lakni, de egyelőre kivárok, hátha ráakadok egyre.

A pályán ettől függetlenül otthonosan mozgott a Szuperkupa-mérkőzésen, könnyen ment a beilleszkedés?

Olyannyira, hogy nemcsak edzésen vagy a játéktéren, egyébként is remek közösséget alkotunk. A társak az első perctől kezdve megbíznak bennem, és azt hiszem, a Bayern elleni meccsen is látszott, folyamatosan keresnek a labdával, minden támadásban részt veszek.

Sőt úgy tűnt, ezúttal a védekezésből is rendre kivette a részét.

Valóban, Jürgen Klopp sokkal többet vár tőlem ezen a téren, mint amihez a korábbi csapataimnál hozzászoktam. A bajorok elleni játékom nem egyszeri alkalomra szólt, a jövőben is hasonló szerepkörben láthatnak.

És hasonló gólokra is számíthatunk?

Előre nem ígérek semmit, de tény, edzésen sokat gyakorlom a szabadrúgásokat. A Bayern elleni lövést is éppen így terveztem; ettől függetlenül persze mindenki gratulált hozzá.

Említette Klopp elképzeléseit a játékáról, mit szólt a vezetőedző az együttes teljesítményéhez?

Az első félidővel elégedett volt, igaz, a szünetben felhívta a figyelmünket néhány apróságra, többek között nekem is változtatnom kellett a játékomon. Úgy vélte, az ellenfél mélységből érkező játékosai előtt nem kellő hatékonysággal zárja le az utat a két belső védő és a két középső középpályás, köztük én. Bár hamar lecseréltek, érzésem szerint a második félidőben már sikerült kijavítanunk a hibát.

A támadójáték kapcsán nem voltak észrevételei?

Nelson Váldez, Mladen Petric, Jakub Blaszczykowski és a többi támadónk személye biztosíték a gólokra, így edzéseken is inkább a védekezésre helyezzük a hangsúlyt. Klopp taktikája az egységességre, az agresszivitásra, gyors ellentámadásokra épül, amelynek alapja, hogy a csapatrészek összhangban, egymáshoz közel futballoznak. Ha jelentős sikereket akarunk elérni, e tekintetben a védősornak kell a legtöbbet fejlődnie, újabb igazolásokra ugyanis már nem számítunk.

Jelentős sikereket említett. A Szuperkupa, bár nem hivatalos trófea, önmagában is az, vannak konkrét céljaik a következő sorozatokra is?

Nem, nincs kitűzött helyezés a bajnokságban vagy az UEFAkupában. A cél, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk magunkból – az élmezőnyben úgyis akármi megtörténhet, értelmetlen lenne előre kijelölni a helyünket. Noha a Szuperkupát nem ismeri el a labdarúgó-szövetség, mi tényleg fináléra készültünk, és a münchenieken sem éreztem, hogy visszafogottak lettek volna. Legfeljebb a viszonylag alacsony – ötvenezer alatt maradó – nézőszám tűnhet kevésnek, ám ne feledjük: nyár van, a meccset pedig szerda este rendezték, sőt a televízió is közvetítette.

Ha nincsenek is „számszerű” célok, a Bayern elleni teljesítmény megmutatta, sokra hivatott együttesben szerepel. Véleménye szerint miben különbözik a Borussia korábbi csapataitól?

Látszólag a többihez hasonló klub, de a saját bőrömön tapasztalom, mit jelent az igazi szervezettség, ami a Karlsruhénál vagy a Kaiserslauternnél elképzelhetetlen lett volna – a Schalkénál eltöltött éveimet most nem említem, mert akkor még nem számítottam meghatározó játékosnak. Jelentéktelennek látszik, de számomra nagy különbség például, hogy a dortmundiakkal különgéppel utaztunk edzőtáborba, vagy hogy itt több tréner

– erőnléti és pályaedző – foglalkozik velünk. Arról nem is beszélve, hogy szinte minden taktikai megbeszélést videoanalízis egészít ki; az edzőnk például a Szuperkupa-meccs szünetében bejátszásokkal illusztrálta mondandóját. Mondanom sem kell, ez nagy változás a korábban tapasztaltakhoz képest, és remélem, e szervezettség a játékunkon is érződik majd az előttünk álló szezonban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik