Tizenkétezer szurkoló ünnepelt

KEMÉNY KRISTÓF, VAJDA GYÖRGYKEMÉNY KRISTÓF, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2008.07.22. 23:24
Címkék
Bár az Arsenal nem a legerősebb csapatával érkezett Szombathelyre, a szurkolók nem bánták meg, hogy jegyet vettek a meccsre: a Haladás közönségsikert aratva 1–1-es döntetlent ért el az angol sztárcsapat ellen.

Ha a nyári délutánokat rituálészerűen a sárvári művelődési ház előtt töltő nyugdíjas meglepődik a városba látogatók kinézetén, akkor tényleg nem mindennapi eseményre számíthatnak a Vas megyei lakosok. Az idős úriember az elmúlt hónap során az ausztriai Eb-meccsekről átruccanó futballszurkolók látványán edződött: látott a fürdőparadicsom utcáin kezükben sült csirkecombbal duhajkodó osztrák drukkereket, és volt szerencséje végignézni, ahogy az egyik wellnesshotelt birtokba vevő német fanatikus csoport óriásai csuromvizes jégkorongmezben hűsölnek egy tölgyfa árnyékában.

A kedd délután történteket azonban nem tudta hova tenni: rákvörösre égett bőrüket naptejjel vastagon bekenő, Arsenalmezbe öltözött és piros-fehér sállal körbetekert britek bicikliztek a településen… Pedig ha nyugdíjas barátunk szakít a hagyományokkal, és július 22-én átbuszozik Szombathelyre, megértette volna, miért is az angol invázió. A megyeszékhely polgárai ugyanis már kora délután Arsenal-lázban égtek: noha az ausztriai Bad Waltersdorfban edzőtáborozó angol sztárcsapat előre tisztázta a vendéglátókkal, hogy csak egy órával a barátságos összecsapás előtt érkezik meg a Rohonci útra, és egyenesen az öltözőbe vonul, híre ment, hogy a londoniak átírták a forgatókönyvet, és mégiscsak beiktattak egy városnézést a futballistáknak. A félreértés abból fakadt, hogy a vendégek szereléséért felelős angolok csoportja, mielőtt bepakolt volna a Haladás arénájába, megállt a városban kávézni… Mivel az illetékesek öltözékét Arsenal-címer díszítette, így aki látta őket, azonnal tovább adta, hogy Szombathelyen időznek a sztárok.

Bár sokan az utcára rohantak, és hatalmas rabló-pandúr kezdődött Szombathelyen (rablók nélkül, persze), a délutáni autogramvadászok éppúgy nem jártak szerencsével, mint azok, akik közvetlenül a mérkőzés előtt sorakoztak fel a klubháznál, és kezükben poszterekkel, Arsenal-relikviákkal várták a vendégeket. Az angolok busza háromnegyed órával a kezdés előtt gurult be az öltözőfolyosó mögé, ám egyrészt a jármű sötétített ablakai, másrészt a szigorú biztonsági előírások miatt még távolról sem lehetett látni az érkezőket.

Így a csapatok bemelegítéséig azon tanakodtak a szurkolók: vajon tényleg legjobbjait küldi-e pályára Arsene Wenger menedzser a Haladás ellen?

Nos, a választ mi már az öltözők előtt megtudtuk a találkozót összehozó s az angol csapatot kísérő Gelei Károlytól.

„A Szombathelyre érkező tizenhat játékos közül nyolc labdarúgó tagja hazája válogatottjának, a többiek pedig az angol labdarúgás legnagyobb reménységei – mondta a menedzser. – Kolo Touré sérülten érkezett, Emmanuel Adebayor, Robin van Persie és a többi ász pedig Ausztriában vesz részt edzésen a meccs időpontjában.”

Bár a legnagyobbak valóban nem voltak ott a pályán (főleg, mert az Eb-győztes Cesc Fabregas szabadságát tölti, Eduardo da Silva és Tomás Rosicky sérüléséből lábadozik, az új sztárigazolás, Samir Nasri pedig nem vesz részt a túrán), egy-két játékosra így is érdemes volt figyelni: játszott például a Cardiff Citytől ötmillió fontért szerződtetett Aaron Ramsey, akit a brit labdarúgás legnagyobb ígéretének tartanak. A Rambo becenévre hallgató walesi fiatalember, noha futballistaként ejti ámulatba Angliát, a hírek szerint iskolája egyik legtehetségesebb rögbijátékosa volt. Aaron Ramsey azzal is büszkélkedhet,


folytatás...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik