Remekmű készül a mérnöki tervekből

MUNKÁCSY ANDRÁSMUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.07.22. 23:24
Címkék
Az előző évadban ezüstérmet szerző Villarreal vezetőedzője, a chilei Manuel Pellegrini (Mérnök) becenevéhez méltó gondossággal készíti elő a „sárga tengeralattjáró” menetelését.

Jóllehet a Primera División 2007–2008-as kiírását a madridi királyiak nyerték meg, igazi sikertörténetet mégsem az immár 31-szeres bajnok Real, hanem a második helyen záró Villarreal írt. A valenciai kisváros csapata, népszerű nevén a „sárga tengeralattjáró” kilencedik első osztályú évadjában szinte valamenynyi korábbi rekordját megjavította, s ami talán ennél is fontosabb, helyezésével története során először kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája főtáblájára.

Mivel három évvel ezelőtt a selejtezőből indulva az együttes az elődöntőig menetelt (a végállomást az Arsenal elleni 0–1-es összesítéssel megvívott elődöntő jelentette), a szurkolók most ennél is többre számítanak a kedvencektől – nemcsak a BL-ben, a Király-kupában és a bajnokságban is. A chilei vezetőedző, Manuel Pellegrini azonban óvatosan fogalmaz az előttünk álló évadot illetően.

„Úgy gondolom, nem szabad trófeát várni a csapattól, mert ezzel csak többletterhet tennénk a játékosok vállára. Nulláról kezdjük az új idényt, ráadásul itthon a Barcelonával, a Real Madriddal, a Valenciával, a Sevillával és az Atlético Madriddal kell összemérnünk az erőnket; mind nagyszerű együttes, a miénkhez hasonló célokkal. Nem is szólva persze a nemzetközi porondon ránk váró megméretésről – értékelte a helyzetet a chilei vezetőedző, aki 2004 óta irányítja a gárdát. – Minden évben felül

kell múlnunk az előzőt, annak ellenére is, hogy elölről kell kezdeni a munkát, hogy ismét fel kell építeni a gárdát, hiszen a korábban megszerzett címek ma már semmit sem érnek.”

Tegyük hozzá, a Mérnök nem véletlenül kapta becenevét: Chile, Ecuador és Argentína után ugyanis Spanyolországban is évről évre bizonyítja, mérnöki alapossággal képes megtervezni az „építkezést”; visszafogott várakozásait tehát inkább e stratégiai terv részeként, mintsem önmagában érdemes értelmezni. Úgy tűnik ráadásul, az ezüstérmes keret magja változatlan marad a következő évadban, így az elmondottakkal szemben Pellegrininek nem kell mindent elölről kezdenie, a már korábban lerakott alapokon folytathatja a munkát.

S bár a tréner eddig a fent említett vetélytársakétól jócskán elmaradó költségvetéssel is képes volt a felsőházban (a nyolcadiknál mindig előkelőbb helyen) zárni a bajnokságot, Marcos Senna, Santi Cazorla, Robert Pires, Joan Capdevila, Nihat Kahveci és a többi villarreali csillag mellé tapasztalt játékosok érkeztek a nyáron.

„Szerintem már most is teljes a keret, de amíg a játékospiac nyitva, mi sem mondhatjuk, hogy lezártuk az átigazolásokat. Még meg kell várnunk, hogy Nihat felépüljön sérüléséből, mert bár az egész csapat győzelemre éhes, az ő hiányát bizony megéreznénk – kezdte a keret bemutatását a vezetőedző, aki a nyári szerzeményekről igen nagy elismeréssel beszélt. – Úgy gondolom, nem kell bemutatnom Edmílsont, Ariel Ibagazát vagy Joseba Llorentét; utóbbit az eredményessége, Ibagazát utánozhatatlan gólpasszai, Edmílsont pedig játéktudása és a rutinja már rég megismertette a futballvilággal.”

Mint keretes összeállításunkból kiderül, a sárga mezeseknél rajtuk kívül számos fiatal tehetség is megfordult, majd kölcsönbe távozott a nyáron – a tréner róluk sem feledkezett meg.

„Sokan rosszul ítélik meg a keretet, azt hiszik, minden szerződtetett játékosunkra az első csapatnál számítunk. A klub ígéretes fiatalokkal erősödött, de szinte valamennyien kölcsönben játszanak majd, és csak később remélünk tőlük többet” – fogalmazott.

Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, a Mérnöknek ezúttal változtatnia kellett előzetes tervein, hiszen az Egyesült Államokból igazolt Jozy Altidore olyan mély benyomást gyakorolt Pellegrinire, hogy a hírek szerint nem engedte a többi fiatalhoz hasonlóan kölcsönadni a 18 éves támadót, az első csapatnál számít rá.

A haiti származású, háromszoros válogatott labdarúgóról – aki mellesleg a pekingi olimpiára készül – úgy tartják Villarrealban, nem csupán posztja miatt lesz „ék” Pellegrini készülő remekművén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik