Hiába győzködték Cristiano Ronaldót

MUNKÁCSY ANDRÁSMUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.07.19. 01:04
Címkék
Korábbi nyilatkozatával ellentétben Alex Ferguson mégis elutazott Portugáliába, hogy meggyőzze a bokaműtétje után lábadozó Cristiano Ronaldót a maradásról, a szélső azonban továbbra is Madridban képzeli el a jövőjét. A spanyol fővárosban ugyanakkor nem is tudnának más végkimenetelt elképzelni a portugál támadó ügyében.

Miközben az angol sajtó arról számolt be a múlt héten, hogy Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere nem utazik el Portugáliába, hogy meggyőzze Cristiano Ronaldót a maradásról, a hírügynökségek szerint a skót szakember mégis meglátogatta játékosát Sintrában.

Persze nincs ebben semmi meglepő; hiába a világ talán legjobban működő klubja, még az MU sem teheti meg, hogy egyetlen kézlegyintéssel elintézze a világ egyik legjobb játékosának a távozását. A nyilvánvaló sportszakmai indokok mellett a büszkeségük is arra ösztönzi a „vörös ördögöket”, hogy mindent megtegyenek a futballista megtartásáért – ezzel kapcsolatban gondolhatunk Ramón Calderón madridi klubelnök igencsak magabiztos, már-már lekezelő nyilatkozataira, sőt Sepp Blatter állásfoglalására is. A FIFA első embere ugyanis éppen a Ronaldo személye körüli huzavona kapcsán hasonlította modernkori rabszolgatartáshoz az elitcsapatok és a játékosok viszonyát, és ezzel bizony maga az érintett is egyetértett. Talán mondanunk sem kell, nyilatkozata alaposan felpaprikázta egyesülete tulajdonosait és trénerét, aki azonnal le is mondta a múlt hét végére tervezett portugáliai útját – igaz, a helyi SIC televízió értesülései szerint Ferguson a hét elején ennek ellenére elutazott a dél-európai országba…

Mivel az edző és játékosa majdnem két hónapja, az Európa-bajnoki felkészülés kezdete óta nem találkozott személyesen, Sir Alexnek először nyílt lehetősége szemtől szemben válaszút elé állítani Ronaldót, ám – az előzetes várakozásoknak megfelelően – csalódnia kellett. Jóllehet két évvel ezelőtt hasonló helyzetben meggyőzte őt – akkor a világbajnokságot követően vetődött fel a portugál távozása –, sőt az esetleges decemberi átigazolás lehetőségét is kilátásba helyezte, a futballista hajthatatlan maradt. Csupán annyit mondott Fergusonnak: minden vágya a „blancóknál” szerepelni. Manchesterbe pedig semmi szín alatt sem térne vissza, hiszen a tulajdonos Glazer fivérek éles kritikái után már azzal is megvádolták az MU-nál, csak „taktikai okokból” feküdt kés alá július elején…

Mindeközben Madridban sem tétlenkedtek, a rendkívüli diplomáciai érzékkel megáldott Calderón elnök újabb sokatmondó bejelentést tett.

„Nyugodjatok meg, most már nem mond nemet. Nem kell lemondanunk róla, ebben egészen biztosak lehettek. Tíz-tizenöt napon belül megérkezik” – fogalmazott a királyiak csütörtök délutáni vezetőségi ülésén, amelyen a presidente Rafael van der Vaart igazolását is szinte kész tényként kezelte. Ám amíg a Hamburg holland támadójáért feltehetőleg hat-, Ronaldóért mintegy 100 millió eurót kér a munkáltatója, s ez utóbbi jelentősen rontja a „csak” 85 millió eurót kínáló királyi klub esélyeit.

Aligha jelent ez leküzdhetetlen akadályt, ismerve Calderónt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik