Nem elég agresszívek a magyar labdarúgók

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.02.12. 22:59
Címkék
Rosszul sikerült az FC Fehérvár Horvátországban lejátszott utolsó felkészülési mérkőzése. A piros-kékek az NK Hrvatski Dragovoljactól 3–0-s vereséget szenvedtek szombaton. E néhány napos hír azért kapott újra aktualitást, mert Disztl László vezetőedző szerint ezen a meccsen az ellenfél agresszivitásban meszsze felülmúlta az ő együttesét. Az NK Hrvatski Dragovoljac a horvát másodosztályban szerepel – s a produkció így máris tanulságos.

Figyelmeztető pofont kapott az FC Fehérvár a horvátországi edzőtáborozás utolsó felkészülési mérkőzésén: a piros-kékek sima, 3–0-s vereséget szenvedtek a másodosztályú NK Hrvatski Dragovoljactól. Egy nappal később pedig a csapat szurkolói hökkentek meg, amikor a klub hivatalos honlapján Disztl László vezetőedző így nyilatkozott: „Az ellenfél az egész mérkőzésen nagyon agresszíven és lendületesen játszott. Ez meglepő volt! Tanulságos volt számunkra az összecsapás, hogy ilyen küzdéssel és akarással is lehet játszani.”

Alapesetben felesleges lenne hangsúlyozni, hogy ez nem vet éppen jó fényt egy NB I-es együttesre és annak edzőjére, s mivel a citált nyilatkozat megjelent az FC Fehérvár weboldalán, nyilván érdemes a témával legalább érintőlegesen foglalkozni. Annál is inkább, mert a klubvezetőség nagy terveket szövöget. Az egyesület anyagi és erkölcsi rendbetételén kívül (a múlt sarát lemosni embert próbáló feladat ennél a klubnál…) merész szakmai célokat is megfogalmaztak – igaz, a kimagasló eredményeket nem erre a szezonra garantálja a szakvezetőség. Amíg azonban egy másodosztályú horvát csapat akaratban képes felülmúlni (legyen az tétmeccs vagy felkészülési találkozó) egy meghatározó, élvonalbeli magyar klubot, sikerekről, nemzetközi kupaszereplésről szót sem érdemes ejteni.

Miként lehetséges, hogy egy ismeretlen horvát második ligás csapat akaratban és agresszivitásban felülkerekedik az FC Fehérváron?

Nem szabad egy felkészülési mérkőzés eredményéből meszszemenő következtetéseket levonni – védekezett első reakcióként Disztl László, az FC Fehérvár vezetőedzője. – Keményen dolgoztak a játékosok az elmúlt hetekben, a frissítésre csak ezután fektetünk hangsúlyt.

Fenntartásokkal ugyan, de elfogadom, hogy az eredményt ilyenkor nem szabad számon kérni. Az akarati tényezők, a jó értelemben vett agresszív játék azonban ettől függetlenül is elvárható. Sőt minimális követelmény!

Ebben igaza van. Tény, hogy az NK Hrvatski Dragovoljac olyan keményen, hajtósan és lendületesen futballozott ezen a meccsen, hogy meglepett bennünket. Megzavarta játékunkat a stílusuk, s így nem tudtuk végrehajtani, amit elterveztünk. Jól támadott le az ellenfél, a labdával is jól bántak a horvát játékosok. Nekünk is akadtak lehetőségeink, de a futball lényeges elemeiben felülmúltak bennünket. Sajnos.

A fehérvári futballisták miért nem olyan agresszívek, miért nem harcolnak úgy, mint a másodosztályú horvát labdarúgók?

Kérem, ne vonjon le következtetéseket ebből a meccsből.

Szolgált tanulságokkal a kilencven perc?

Abszolút. Tapasztalatainkat pedig ennek megfelelően hasznosítjuk a jövőben.

Immár hetek óta vezetőedzője a Fehérvárnak. Mit tapasztalt eddig?

Jó közösséget irányítok. Az összetartás példaértékű Székesfehérváron, úgy vettem észre, mindenki a közös célokat tartja szem előtt. A felkészülés mostani szakaszában – a szombati vereség ellenére is – jól állunk. Amit akartunk, azt megcsináltuk. Mostantól a finomításra, futballunk csiszolására törekszünk.

Tudja már, mit akarnak majd játszani a bajnokságban?

Igen, ez már kialakult. Megvan a rendszer, a hadrend. Bizonyos posztokon még vannak kérdőjelek, itt-ott új embereket próbálok ki, mint ahogy gyakorolnunk kell a védekezést és a támadásokat is. A felkészülésből van még majdnem két hét, a bajnoki rajtra rendben leszünk.

Beváltak az új játékosok?

Erre a kérdésre az idő és a tétmeccsek adják meg a választ. Hiszem, hogy mindanynyian hasznos tagjai lesznek a csapatomnak. Hogy mennyit játszanak majd, az tőlük, pontosabban az edzésmunkájuktól, teljesítményüktől függ. A keretben egyébként nem volt nagy mozgás. Arra a minimális vérfrissítésre, amit a három futballista – Mihajlo Deniszov, Polonkai Attila, Sifter Tamás – érkezése jelentett, szükség volt.

A sportigazgatóként dolgozó Mezey Györggyel jól kijönnek?

Persze.

Pedig nem lehet könnyű egy mesteredzővel…

Nincsenek ilyen jellegű problémáim. Azt hiszem, minden magyar tréner örülne, ha Mezey Györgyhöz hasonló szaktekintély segítené a munkáját.

Mit jelent ez?

Megbeszéljük a szakmai kérdéseket, elvégre ő a klub sportigazgatója.

Ha, mondjuk, Sitku Illést balhátvédnek akarja betenni, ahhoz szakmai engedélyt kér Mezey Györgytől?

Nem. Megbeszélném vele az elképzeléseimet, de legfeljebb véleményezné döntéseimet. Mint ahogy javaslatot is tehet, amit vagy megfogadok, vagy nem. A felelősség azonban minden esetben az én vállamon nyugszik.

Tavasszal jó csapat lesz a Fehérvár?

Szerintem igen. A bajnokságban a kilencedik helyről indulunk, ezért nagyra törő terveink egyelőre nincsenek. Az ötödik–hetedik helyre odaérhetünk, amivel most még elégedett lennék. A kupa viszont más, a Magyar Kupában és a Ligakupában is győzelemre törünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik