A legdrágább magyar védő (folytatás)

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.01.19. 01:55
Címkék
Bár még csak januárt írunk, aligha kétséges, hogy magyar szempontból az idei év egyik legnagyobb átigazolási szenzációjáról számolhatunk be. Pénteken a Zalaegerszeg elnöke, Nagy Ferenc sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a klub megegyezett az angol Newcastle Uniteddel Kádár Tamás eladásáról. A 17 esztendős futballistáért rekordösszeget fizettek a ,,Szarkák”, de hivatalos adatot nem közöltek az érintettek.

és taktikailag még nem eléggé érett a világ egyik legerősebb (ha nem a legerősebb...) bajnokságának számító Premier League-hez, az első időszakban az úgynevezett reserve teamben, vagyis a tartalékcsapatban szerepel majd.

Négy és fél évig lesz majd az angolok labdarúgója

A ZTE és a Newcastle United vezetői, Kövesdi Viktor és Pataky Tibor menedzserek részvételével a hosszas tárgyalássorozat végére tettek pontot csütörtökön a késő éjszakai órákban, amelynek értelmében Kádár Tamás négy és fél évre szerződik az angolokhoz. Sokáig a Bolton Wanderers elöljárói is versenyben voltak a futballista játékjogáért, ám mivel a United jóval nagyobb összeget tudott és akart a futballistára áldozni, visszaléptek.

,,Fantasztikus érzés, mi mást mondhatnék – fogalmazott ez esetben indokolható közhellyel Kádár Tamás, aki elsősorban az ilyen fiatalokra még nem jellemző és jó értelemben vett agresszivitásával győzte meg a Newcastle edzőit arról, hogy érdemes szerződtetni. – Olyan lehetőséget kaptam az élettől, amelyet kevesen. Tizenhét évesen a Premier League közelébe kerültem, s bár tudom, még időre van szükségem ahhoz, hogy bemutatkozzam az élvonalban, mostantól erre teszek fel mindent. Mentálisan nagyon erősnek kell lennem a légiósélethez, de úgy érzem, készen állok erre a nem mindennapi feladatra. Amikor néhány héttel ezelőtt próbajátékon jártam a Newcastle-nál, már tapasztaltam, milyen pazar körülmények közé kerülök. Az új csapattársaimról pedig elég annyi, hogy a legnagyobb sztárok, mind például Nicky Butt vagy Alan Smith is készséggel segítettek mindenben. Sajnos akkor Michael Owen még sérült volt, és nem edzett velünk, de hamarosan őt is megismerhetem. Tényleg hihetetlen...”

Kádár Tamás vasárnap utazik Angliába, és hétfőn már a volt aranylabdással is találkozhat, hiszen ekkor kell először edzésre jelentkeznie. Eleinte szállodában lakik majd, ám egy hónap múlva már saját lakásába költözhet. A legtöbb, légiósnak álló magyar labdarúgó ilyenkor azonmód kiviszi a barátnőjét is, ám Kádár Tamás lakótársa – eleinte legalábbis – édesapja lesz.

A kézilabdacsapathoz hiába csábították

,,Apu nemrég ment nyugdíjba, így van ideje arra, hogy engem istápoljon. Örülök, hogy velem lesz Newcastle-ben, hiszen így tényleg csak a futballra kell koncentrálnom. Ebben pedig nem akarok hibázni, mert azt tervezem, hogy legalább a következő tíz évet kint töltöm. A szerződés szerint nem árulhatom el, mennyit fizetett a Newcastle, de elég sok pénzről van szó. Amikor megmondták, megijedtem” – fogalmazott a játékos.

Érdekesség, hogy a Newcastle United menedzserének nemrég nevezték ki a játékosként legendává vált (nem mellesleg volt angol szövetségi kapitány) Kevin Keegant, akinek éppen a magyar védő volt az első igazolása.

S a végére még egy fontos adalék a történethez: Kádár Tamás alig több mint három évvel ezelőtt nem akármilyen válaszút elé került. A kézilabdában és a labdarúgásban egyaránt kiemelkedően tehetségesnek bizonyuló sportolónak ugyanis 14 évesen a Fotex KC Veszprém kínált szerződést, éppen akkor, amikor futballistaként a ZTE is le akart rá csapni.

Az, hogy Kádár Tamás akkori döntése helyes volt, csütörtökön, valamikor a késő éjszakai órákban bebizonyosodott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik